Да беше со нас, ќе славеше 46 години

Роберто Беличанец, граѓански активист и борец за демократија е роден на 1 февруари 1972 година во Прилеп.

Завршил гимназија во родниот град, а студиите ги продолжил на Универзитетот „Кирил и Методиј“ во Скопје.

Беше основач и директор на Центарот за развој на медиумите и еден од основачите на Граѓани за Европска Македонија (ГЕМ).

Почина ненадејно од срцев удар во Скопје на 29 јуни 2013 година. Почива во родниот Прилеп.

Беличанец кој беше борец за слободната мисла и критичар на недемократскиот режим на Никола Груевски, во една прилика порача:

Критика не е навреда абдали. (абдал е навреда).

Да беше со нас ќе славеше 46 години.

фото okno.mk/fb


Source: Македонија