Хрватска ги враќа цените на инспекцискиот надзор на овошјето и зеленчукот

Министерството за земјоделство на Хрватска утре ги враќа цените на инспекцискиот надзор на овошјето и зеленчукот при увоз од трети земји. Според агенциите, ваквата одлука ќе биде објавена в петок, кога ќе биде соопштен новиот правилник за висината на давачките за увоз, кои место 2.000 куни (274 евра), се очекува да бидат 90 куни (12 евра).Но, давачката нема да биде по камион, туку ќе се плаќа според врстата на овошје и зеленчук кој се увезува.

Хрватска ги враќа цените на инспекцискиот надзор на овошјето и зеленчукот

 

Токму висината на давачките предизвика жестоки реакции во земјите од регионот, кои не се членки на Европската унија и кои веднаш најавија, а некои и презедоа контрамерки.

Контролата на овошјето и понатаму останува на сила, а секоја пратка која влегува во Хрватска мора да исполнува одредени услови за квалитет – овошјето да не биде скапано, оштетено или неозначено.(Макфакс)

 

ПРЕБАРАЈ