КАТАСТРОФА ЈА ПОГОДИ ПРЕСПА: Уништен огромен дел од родот на јаболка за оваа година

Ресенските овоштари, кои најчесто одгледуваат јаболка, утрово се разбудија во шок откако им измрзнаа јаболковите насади.

КАТАСТРОФА ЈА ПОГОДИ ПРЕСПА: Уништен огромен дел од родот на јаболка за оваа година

 

Минусните температури кои ја зафатија Преспа го уништија родот на јаболка во Преспа за речиси 99 отсто.

Температурите од минус четири до минус пет степени биле пресудни за ваквата ситуација.

Граѓаните инаку се уште ги чекаат субвенциите, отштетите од минатата година, а за оваа година веќе допрва треба да се прават проценки.

Сепак ништо нема да добијат од тоа се додека не се формира новата влада која е блокирана од малцинството во собранието и секојдневните протести во кои учествуваат и многу мал дел од ресенчани, кои имаат дел вина за актуелните ситуации со овоштарството во Преспа. Добро е да се напомене дека Преспа има проблем и со продажната цена на јаболкото, субвенции и поддршката уште од далечната 2009 година, вмровска нога за прв пат стапна во Ресен.

 

 

повеќе.. http://sky.mk/biznis/485223-katastrofa-ja-pogodi-prespa-unishten-ogromen-del-od-rodot-na-jabolka-za-ovaa-godina

ПРЕБАРАЈ