7 истегнувања во 7 минути за целосно опуштање на болките во грбот

Една од последиците од претерано седење, но исто така од преголема активност е болката во грбот. Околу 31 милион Американци имаат проблеми со болки во грбот. Болките во грбот често претставуваат пречка во извршувањето на секојдневните задачи.

Било да имате вкочанетос, болки или грчеви, следните вежби со истегнување ќе ви помогнат да го одржите грбот во форма.

1. Истегнување на задните мускули на нозете.

По 30 секунди држете ја секоја нога во оваа положба.

2. Истегнување на коленото до градите

Ова помага да ги зајакнете мускулите на задникот. Држете ги по 20 секунди секоја нога и тоа повторете го два пати.

3. Истегнување на ‘рбетот

Држете го коленото во оваа позиција 20 секунди и повторете од другата страна. Ова правете го повеќе пати, но не претерувајте.

4. Истегнување на пириформисот

30 секунди во оваа позиција и повторете со другата нога.

5. Истегнување на колковите

Држете 30 секунди и повторете со другата нога.

6. Истегнување на квадрицепсот

Држете по 30 секунди на секоја страна и повторете ја вежбата два пати.

7. Целосно истегнување на грбот

Држете 30 секунди и потоа пробајте го ова:

Држете по 10 секунди на секоја страна.