Ако јадете банани прочитајте ги овие 10 чудесни факти! (Број 8 ќе ве импресионира)

Бананите се многу здрави и треба повеќе да ги консумирате. Тука ќе ви наведеме неколку причини!

Добри се за цревата

Бананите се богати со влакна и затоа добро делуваат на цревната флора.

Енергија

Бананите може да ги замените со оброк бидејќи се хранливи. Богати се со витамини и минерали, како и јаглехидрати. Ни ја даваат потребната енергија.

Чиреви

Консумацијата на банани ќе спречи настанување на чиреви на желудникот.

Го зајакнуваат срцето

Богати се со калиум кој е добар за срцето. Доколку почесто консумирате банани, ќе го зајакнете своето срце.

Помагаат кај анемија

Бананите се богати со железо, па затоа добро ќе им дојдат на лица кои се анемични.

Вид

Бананите се богати со витамин А кој е потребен за видот. Тој витамин уште се наоѓа во моркови, портокали, боровници…

Мачнина

Консумацијата на банани ќе ја намали мачнината.

Губење килограми

Се препорачуваат на лица кои сакаат да ослабнат, бидејќи заситуваат. Кога ќе изедете банана, ќе бидете сити.

Помагаат при убод од комарец

Земете ја внатрешната кора од бананата и протријте го местото на убодот. Ќе го намалите чешањето.

Избелување на забите

Земете ја внатрешната стрна од кората и со неа протријте ги забите. Правете го ова неколку дена и ќе забележите резултати.