БЕЗ ПАНИКА: Ако случајно го видите ОВА во вашиот двор, НЕ ПРИОЃАЈТЕ! Еве и зошто…

Веруваме дека досега не сте виделе нешто вакво. Не се запрепастувајте ако некогаш налетате на овој вид печурка. Ова се „прсти на мртов човек“ или „Xylaria polymorpha“, а нивниот изглед е прилчично страшен.

Изгледаат како прсти на починат човек кои излегуваат од земја, а вистината е уште почудна…

Ова е неверојатен вид печурки!

Тие обично растат во близина на дрва кои се распаѓаат или скапуваат или во близина на трупци кои настанале со сеча на дрва. Тие се во црна или браун боја, а од внатре се изненадувачки бели.

„Прстите на мртов човек“ спаѓаат во печурки кои не се отровни, но не се јадат поради дрвенестата конзистенција на месото.

Овие печурки често растат одвоено како одвоени прасти, но по некое време се спојуваат.