Бленди Ходаи за ТРН.МК: Од особена важност е сите млади да бидат заедно, без разлика на нивната етничка и верска припадност

Бленди Ходаи е студент на Филозофскиот факултет, граѓански активист и директор на Форумот за образовни промени кој изминативе години е активен на повеќе фронтови во граѓанскиот сектор. Неговата упорност за промени во системот лежи во неговото уверување дека ако сакаме да постигнеме нешто, да промениме нешто во нашата земја, треба да се бориме сите заедно, без разлика на верската и етничка припадност. Младите мора да бидат заедно во сите иницијативи за подобра иднина, подобро образование и подобро општество. Тоа, како што вели Ходаи, е еден и единствен начини како можеме да ја подобриме нашата заедница, заеднички и здружени кон заедничките цели кои што ги имаме сите кон општеството.

ТРН: Иако млад, веќе долго време си општествено активен и веќе си прилично искусен граѓански активист. Каде е почетокот на твојот граѓански активизам?

Бленди: Првото искуство со граѓанскиот активизам го имам во 2016 година кога Тетово, градот од каде доаѓам беше еден од најзагадените градови во светот поради Југохром. Тој период јас бев осмо или деветто одделение во основно училиште, каде што од една невладина организација почнаа да се организираат протести против аерозагадувањето во градот. Тоа ми беше прв пат да се вклучам во протестите и да му помогнам на моето училиште да ги организира. На тој начин научив и дознав колку е важен гласот на граѓаните и гласот на младите. После тоа во 2017 година бев прва година во гимназија кога почнавме со моите врсници и другари да соработуваме и го основавме Сојузот на средношколци што денеска е најголемото средношколско движење во историјата на Република Северна Македонија.

ТРН: Во последниве години меѓуетничките односи во земјава се значително подобрени. Ако се земе во предвид дека претходино имаше чести изблици на насилство одобено меѓу средношколската младина, колкав дел од твојот ангажман се однесува на градење на комуникација и дружба на младите без оглед на идентитетот, потеклото и стаусот?

Бленди: Значи јас верував и во средно училиште со Сојузот на средношколци, но и сега дека ние ги имаме истите проблеми и ако сакаме да постигнеме нешто, да промениме нешто во нашата земја, треба да се бориме сите заедно. Пред шест години имаше над шест или седум здруженија на средношколците кои беа поделени поради етничката припадност. Од другата страна имаше и некоја политичка поделба. Политичките партии имаа некои сојузи на средношколци што ги користеа за нивни политички интереси. Ние го постигнавме тоа да ги собереме сите средношколци, да бидеме обединети кон нашите цели што ги имавме и што ги имаат сега средношколците. Значи за мене лично како активист и како личност, е од особена важност сите млади да бидат заедно, без разлика од нивната етничка и верска припадност. Да бидеме заедно кон подобра иднина, кон подобро образование и кон подобро општество. Тоа е еден и единствен начини како можеме да ја подобриме нашата заедница. Само заеднички и здружени кон заедничките цели кои што ги имаме сите кон општеството.

Високото образование е со истечен рок

ТРН: Каде е денес ставен фокусот на делување на студентските и средношколските здруженија и генерално на младите активисти?

Бленди: Oд тоа што цело време ние младите постојано зборуваме едни со други, знаеме дека еден од најстекнатите проблеми што младите денеска го имаат се невработеноста, менталното здравје и особено образовниот систем што треба да се реформира поради тоа што е со истечен рок. Затоа и треба да имаме радикални промени во целиот систем, почнувајќи од основното до високото образование. Зошто викам дека ова е еден од најголемите проблеми и всушност коренот на проблемите? Поради тоа што образованието со истечен рок предизвикува младинска невработеност, предизвикува иселување на младите поради тоа што гледаат дека нема перспектива во земјата каде што ќе завршат со студии. Тоа е исто така е поттикнувач и на многу други општествени проблеми кои што ние ги имаме. Така што, како невладини организации особено како форум за образовни промени, тоа што го работиме е во насока да имаме радикални промени во високото образование за на некој начин да ги задржиме нашите сојузници. Младите да останат во државата и да даваат некој свој придонес кон подобрување на земјата.

ТРН: Што мислиш, дали е побитно да се има силна страст за промени кон подобро или да се биде истраен, методилен и добро организиран?

Бленди: Мислам дека двете се дополнуваат од неколку причини. На пример ти може да имаш и страст кон промена, но треба и да си организиран и артикулиран кон тие промени што сакаш да ги постигнеш. Еден од проблемите со кои моментално се соочуваме во земјава е тоа што имаме апатични млади што иако имаат страст за да прават промена во општеството, не се организирани кон постигнување на тие желби или цели кои што ги имаат. Така што мислам дека нас ни треба како млади е да сме организирани сите, за тие цели кои што сакаме да ги постигнеме. Во ред е да имаме и страст кон тоа што сакаме да го постигнеме, но од друга страна треба да сме организирани и исто така и да ги артикулираме сите наши барања кои ги имаме кон институциите. Зошто тоа е важно? Затоа што ако ние сме тоа клишето што политичарите го користат, дека ние сме иднина, треба да знаеме дека одлуките што се прават сега, влијаат кон тоа со каква иднина ќе бидат тие што ќе ја водат со државата после 10-15 години. А, тие што ќе раководат со државата после 15 години се нашата генерација што моментално се гради. Тоа се личностите и луѓето кои ќе раководат со многу полиња во општеството.

Еразмус плус програмите се најдобро искуство за малдите

ТРН: Денес младите имаат можност преку Еразмус плус програмата да стекнат нови искуства и да се надградуваат во делот на неформалното образование. Какво е твоето искуство со овие програми?

Бленди: Еразмус размените се едни од најдобрите искуства што еден млад човек денес може да ги има во земјава. Јас сум имал прилика да бидам дел од над 16 Еразмус проекти каде што сум се стекнал со многу знаења, како на пример како да сум гласен и како да дефинирам многу проблеми и да се залагам за решавање на тие проблеми во нашата држава. Така што мислам дека овој вид на проекти, на размени помеѓу младите од нашата држава со други млади од други држави е една од најголемите придобивки што ние како млади можеме да ги имаме и треба да ги искористиме. Треба повеќе наши другари и колеги да се приклучат кон овие програми заради тоа што е нешто што во нашите години не треба да се изгуби, туку треба да се користи колку што е можно.

ТРН: Колку овие програми се значајни за градење на еден млад човек и менување на една матрица која за жал владее?

Бленди: Програмите се важни заради тоа што ја имаат компонентата на неформалното образование и во која некако секој млад може да се изразува подобро. Така што програмите се еден од најдобрите начини како можеме ние како личности да се развиеме и да се стекнеме со подобар потенцијал, но исто така да можеме да разменуваме искуства со млади од другите држави. Ова исто така е вежно кога ни е потребно да развиваме дискусија во однос на различни теми во нашите држави. Така што тоа е една од најголемите придобивки што еден млад човек може да ги има.

ТРН: Кој е твојот интерес во последно време. Што е она во што најмногу се вложуваш?

Бленди: Моментално сум извршен директор на Форумот за образовни промени, невладина организација што се залага за поквалитетно високо образование. Тоа во моментов е еден од најбитните иницијативи во кои што сум многу вложен. Првото е иницијативата за дигитализација за државните универзитети во која се вклучени три невладини организации и целта е да ги поттикнеме државните универзитети да почнат да размислуваат на тоа дека се во 21. век и во 2023 година и да ги дигитализираат услугите и образованието. И второто е воведување на ветинг во високото образование. Ние сметаме дека изминатите години некако се идентификувани со многу неквалитетно образование и многу коруптивни афери. Како може да се подобрува високото образование? Само со воведување на ветинг во високото образование, односно тие професори што се на раководни позиции, ректори, проректори, декани, продекани да поминат низ процесот на ветинг, на проверка. Исто така членовите на одборот за акредитација треба да ја поминат истата процедура, да се проверат исто така и сите академски достигнувања во последните 20 години, затоа што според нашето истражување, нашите наоди покажуваат дека над 40 отсто од професорите, вонредни и редовни не може да ги потврдат нивните академски тези, токму поради тоа што има многу плагијаторствo во нивни научни истражувања. Така што овие две иницијативи за мене лично се многу важни и многу работиме во Форумот за образовни промени, за да можеме да ги имплементираме така како што ги имаме замислено.

ТРН: Покрај Форумот за образовни промени и Филозовскиот факултет, што го окупира твоето слободнио време?

Бленди: Во слободно време читам многу книги, моментално ја читам книгата од Јанис Варуфакис, поранешен министер за финансии во Грција во 2015 година. Книгата се вика„Технофеудализам“. Кога имам слободно време гледам многу документарни филмови за различни феномени што ги имаме во општеството. Овие се две работи што сакам да ги правам во моето слободно време.

ТРН: Сакаш да патуваш како и секој млад човек. Кои се дестинациите кои сакаш да ги посетиш?

Бленди: Интерсно прашање. Една од државите во која сакам да патувам и да ја посетам е Јапонија, поради развиеноста и целиот менталитет што го имаат тие таму. Исто така освен Јапонија, имам некоја желба исто така да патувам и во Јужна Кореја. Сакам некако да излезам од Европскиот континент и да ги видам и другите култури. Каков е нивниот менталитет, каков начин на организирање тие имаат.

Адријана Георгиев
Извор: ТРН.МК

Топ вести – powered by Centar.mk

  • Centar.mk
  • Vestiplus.mk
  • Biznispro.com
  • Zena.mk
СДСМ: Целото општество е во тага, сочувство за семејството на Вања

-Сите сме во тага и голема болка, целото општество и сите наши граѓани тагуваат по загубата на 14 годишната Вања. СДСМ изразува сочувство до семејството, до сите роднини, пријатели, соученици, соопшти СДСМ. „Надлежните институции, Министерството за внатрешни работи и Јавното обвинителство работеа интензивно, целосно го расветлија случајот, ги пронајдоа сторителите... Прочитај повеќе...

Спасовски: Со врзани раце и нозе, во вреќа за спиење ја ставиле во гепек

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски кажа дека ова е изолиран случај и дека нема врска со јавната безбедност генерално. „Вакви конструкции коишто се пласирани во јавноста, дека било грабнато во парк и однесено на друго место воопшто не соодетсвуваат со вистината. Ова е изолиран случај, инцидентен случај кој што... Прочитај повеќе...

Шефицата на француската дипломатија и порача на Кина: На светот не му треба нова криза

Шефицата на француската дипломатија Катрин Колона денеска ја повика Кина да ги намали тензиите во Јужното кинеско море и додаде дека „на светот не му треба нова криза“. Пекинг ги засили воените вежби во стратешки важниот Тајвански теснец, а кинеската крајбрежна стража беше обвинета за малтретирање филипински рибарски чамци во... Прочитај повеќе...

Бубевски: Ја убиле во паника, решиле парите да ги бараат подоцна

Основниот јавен обвинител на ОЈО Скопје, Гаврил Бубевски изјави дека имаат искази за „тоа излегување од контрола за ова дејствие“, односно убивањето на 14-годишната Вања неколку часа по нејзиното киднапирање. „Нивните укажувања зборуваат дека имале некаква паника заради тоа што јавноста била целосно ангажирана во побарувањето на детето. Едниот од... Прочитај повеќе...

Автомобил експлодира во близина на трговски центар во Белград

Утрово во близина на трговскиот центар во Бањица во Белград се случила експлозија, објави нова.рс. Засега не е познато како дошло до експлозијата, ниту дали има повредени. Случајни минувачи јавуваат дека се слушнала силна детонација, а во овој дел од градот е видлив црн чад, јавуваат српските медиуми. Прочитај повеќе...

Спасовски: Целта на грабнувањето на Вања било да се извлечат пари од мајката, за движењето на Вања дојавил член на семејството

Министерот за надворешни работи Оливер Спасовски, на прес-конференцијата во врска со двојното убиство, кажа дека лицето во бегство е убиецот на Вања Ѓорчевска, а информациите кога оди сама на училиште ги добил од нејзиниот татко. „Во координација и водство на ЈО во текот на изминатата ноќ беа пронајдени телата на двете лица. Иако завршницата не […] Прочитај повеќе...

Од 2024 година нови правила за пензионирање во Србија: Жените ќе мора да работат подолго, има два начини да го избегнат тоа

Од јануари следната година, односно за околу еден месец ќе стапат на сила новите правила за пензионирање во Србија. Така, на пример, жените ќе треба да работат два месеци подолго од годинава, а најрано ќе можат да се пензионираат на 63 години и осум месеци. Сепак, постои начин да се избегнат новите правила, но под […] Прочитај повеќе...

Цените на нафтата во светот продолжуваат да паѓаат

На светските берзи минатата недела цената на нафтата падна за речиси два отсто бидејќи трговците се скептични за намалувањето на производството од страна на членките на ОПЕК и затоа што е можен натамошен пад на побарувачката поради слабоста на економијата. На лондонскиот пазар цената на барелот минатата недела падна за 2,1 отсто – на 78,88 […] Прочитај повеќе...

Со новиот пакет мерки пензионерите добиваат до 15.000 денари во наредните 5 месеци

Со новиот пакет антикризни мерки пензионерите со најниски пензии до 14.000 денари, во наредните 5 месеци ќе добијат 15.000 денари на своите сметки. По 3.000 денари секој месец. Македонските пензионеришто имаат пензии од 14.000 до 16.000 денари добиваат по 2.000 денари месечно односно 10.000 денари. „Оние пензионери со пензија од 16.000 до 19.000 денари добиваат […] Прочитај повеќе...

Хоророт доби ново поглавје: Медиумите пишуваат за причината за бруталното убиство на Вања (14)

Целиот регион го потресе веста дека е пронајдена мртва Вања Горчевска (14) по која Балканот трагаше, а сега се појавија нови детали од бруталното убиство. Според медиумите Вања била киднапирана со намера родителите да и платат откуп, но дека била убиена набрзо откако била киднапирана. Откако продолжила потрагата по неа, полицијата соопшти дека е пронајдено […] Прочитај повеќе...

Со новиот пакет мерки пензионерите добиваат до 15.000 денари во наредните 5 месеци

Со новиот пакет антикризни мерки пензионерите со најниски пензии до 14.000 денари, во наредните 5 месеци ќе добијат 15.000 денари на своите сметки. По 3.000 денари секој месец. Македонските пензионеришто имаат пензии од 14.000 до 16.000 денари добиваат по 2.000 денари месечно односно 10.000 денари. „Оние пензионери со пензија од... Извор: BiznisPRO.com Прочитај повеќе...

Цените на нафтата во светот продолжуваат да паѓаат

На светските берзи минатата недела цената на нафтата падна за речиси два отсто бидејќи трговците се скептични за намалувањето на производството од страна на членките на ОПЕК и затоа што е можен натамошен пад на побарувачката поради слабоста на економијата. На лондонскиот пазар цената на барелот минатата недела падна за... Извор: BiznisPRO.com Прочитај повеќе...

Од 2024 година нови правила за пензионирање во Србија: Жените ќе мора да работат подолго, има два начини да го избегнат тоа

Од јануари следната година, односно за околу еден месец ќе стапат на сила новите правила за пензионирање во Србија. Така, на пример, жените ќе треба да работат два месеци подолго од годинава, а најрано ќе можат да се пензионираат на 63 години и осум месеци. Сепак, постои начин да се... Извор: BiznisPRO.com Прочитај повеќе...

Нова цена на горивата

Регулаторната Комисија за Енергетика во текот на утрешниот ден стандардно ќе ја утврди новата цена на горивата која ќе важи во следните 7 дена. Во моментов нафтата од типот брент се продава 79 долари за барел, што е намалување во однос на претходниот ден. Во Македонија актуелните цени се следни:... Извор: BiznisPRO.com Прочитај повеќе...

Русија повторно е меѓу петте најдобри извозници на жито во ЕУ

По година и пол, Русија се врати меѓу првите пет извозници на жито во Европската унија, бидејќи имаше максимален обем на откуп од март минатата година. Ова се наведува во статистичките анализи на Евростат. Во септември, Европската унија нагло го зголеми увозот на руско жито за 22 отсто месечно и... Извор: BiznisPRO.com Прочитај повеќе...

Подгответе се: Доаѓаат пари за ЧЕТИРИ ХОРОСКОПСКИ ЗНАЦИ во декември! Дали сте еден од нив?

Бик (20 април – 20 мај): Поединците Бикови често се поврзуваат со финансиска стабилност и практичност. Вашиот фокус и одлучност може да доведат до поволни финансиски резултати или можности за зголемен приход. Јарец (22 декември – 19 јануари): Јарците се познати по силната работна етика и амбициозност. Во декември, вашата напорна работа и стратешки пристап... Прочитај повеќе Извор Zena.mk. Прочитај повеќе...

ИЗБЕГНЕТЕ ЛОША СРЕЌА: Откриено потеклото на традицијата на бакнување на полноќ на новогодишната ноќ

Иако точното потекло на прославувањето на вториот почеток на новата година е непознато, обичајот често се следи на два зимски фестивали: Сатурналија во антички Рим и Хогманај, викиншка традиција која сè уште се слави на Нова година во Шкотска. Сатурналија се одржуваше секоја година за време на зимската краткоденица, а бидејќи беше најголемата забава во... Прочитај повеќе Извор Zena.mk. Прочитај повеќе...

Задолжително на лекар – 6 знаци на недостаток на железо

Ниското ниво на железо е најчестото и најраспространето нарушување во исхраната во светот, особено во западните земји, соопшти Светската здравствена организација. Тие веруваат дека дури две милијарди луѓе, што е над 30 отсто од светската популација, страдаат од одреден степен на недостаток на железо, што е особено честа појава кај жените. Ова се најчестите знаци:... Прочитај повеќе Извор Zena.mk. Прочитај повеќе...

Ова се сите придобивки од кефирот: од протеини до пробиотици

Кефирот е култивиран, ферментиран пијалок кој потсетува на јогурт. Одредени извори наведуваат дека овој пијалок е стар повеќе од 1000 години и потекнува од Кавказ. Наводно, локалните мештани, познати по своето здравје и долговечност, случајно го откриле додека носеле свежо млеко во нивните кожени чанти. Некогаш малку познат надвор од Кавказ, денес кефирот е особено... Прочитај повеќе Извор Zena.mk. Прочитај повеќе...

Домашна купка за испукани пети, поефикасна од крема – Потребни се само 2 состојки

Испуканите пети се проблем со кој многумина од нас се соочуваат секојдневно. Отстранетиот калузен епидермис се враќа како бумеранг, а нашите стапала постојано не изгледаат како што би сакале. Оваа купка за потпетици со домашни состојки може да ви помогне да ги трансформирате стапалата пред да влезете во пролетни чевли. Што ви е потребно за... Прочитај повеќе Извор Zena.mk. Прочитај повеќе...

Generated by Feedzy