Дали со растот на платите и пензиите се намали и сиромаштијата?

Борбата против сиромаштијата и подобрувањето на стандардот на живот, барем декларативно, е заложба на сите политички партии кои излегуваат и ја бараат довербата од граѓаните на изборите. Отворањето на повеќе работни места, повисоки плати за сите работници и помош за справување со предизвиците на глобалниот свет се само дел од активностите кои владите треба и ги преземаат за тоа. Сепак, гледајќи ги бројките, очигледно е дека различните влади постигнале различни резултати, базирано врз основа на реалната грижа за граѓаните.

СИСТЕМСКО, НАСПРОТИ ПРЕДИЗБОРНО РЕШЕНИЕ ЗА МИНИМАЛНАТА ПЛАТА

Доколку се споредува минималната плата, повеќе од очилгедно е дека социјалдемократските политики на СДСМ се тие кои носат поголем бенефит за граѓаните, во однос на популистичкиот однос кон минималната плата што го имаше ВМРО-ДПМНЕ до 2016 година. Од 2012 до 2016, кога Владата ја предводеше ВМРО-ДПМНЕ минималната плата од 8050 денари се искачи едвај до 10080 денари, најчесто како предизборен обид за добивање гласови.

Ситуацијата со минималната плата драстично се смени по промената на власта. Во 2017 година, минималната плата се искачи на 12000 денари, а во 2022 таа достигна 18000 денари. Но, освен покачувањето на 18000 денари, Владата, заедно со синдикатите и претставниците на работниците изготвија и методологија за систематско зголемување на минималната плата. Отсега, покачувањето на минималната плата нема веќе да зависи од волјата на Владата и министрите, туку таа ќе се покачува согласно растот на трошоците за живот и растот на просечната плата. Така, според оваа пресметка од март оваа година, минималната плата треба да достигне 19600 денари.

Растот на минималната плата, очекувано предизвика и раст на останатите плати во државата, со што и просечната исплатена нето плата драстично порасна. Доколку просечната нето плата исплатена во октомври 2012 година изнесуваше 21 илјади денари, во октомври 2022 таа беше над 33 илјади денари.

Растот на платите од 2018 до 2022, време одбележано од глобална здравествена, енергетска и економска криза е постојан и неспоредливо поголем од растот од 2012 до 2016 година, кога светот не беше погоден од кризи, но Македонија беше заробена од популистичка партија.

Просечната плата од 2012 до 2016 година се искачила само 1400 денари, од 21031 денар во октомври 2012 до 22460 во октомври 2016 година. За разлика од тоа, просечната плата од 2018 до 2022 година забележува забрзан раст. Во октомври 2018 година таа била 24817, додека во октомври 2022 година се искачи на 33104 денари.

Ова значи дека одговорните политики, вистинската економска визија, заедно со растот на минималната плата ги покачија платите за сите вработени во земјава и покрај светските кризи кои ги потресоа и најголемите економии.

ВО 2012 СО ЧЕТИРИ МИНИМАЛНИ ПЛАТИ СЕ ПОКРИВАШЕ ПОТРОШУВАЧКАТА КОШНИЧКА, ВО 2021 СО ДВЕ

Сепак, анализирањето на платите не е доволен показател за подобрување на стандардот на граѓаните, доколку не се спореди со цените, однсоно со минималната потрошувачка кошничка. Гледајќи ги податоците за октомври 2012 година, кога потрошувачката кошничка пресметана од Сојузот на синдикати изнесуваше 31989 денари потребни беа четири минимални плати за едно домаќинство да може да ја обезбеди.

Ситуацијата не беше ништо подобро ни во октомври 2016 година, последната година пред промената на власта, кога минималната потрошувачка кошничка беше 32254 денари и беа потребни 3,2 минимални плати од 10080 денари за едно домаќинство да може да си обезбеди достоинствен живот.

По прoмената на власта и куповната моќ на граѓаните пресликана преку минималната потрошувачка кошничка се менува. Во октомври 2018 година, потрошувачката кошничка, според ССМ изнесува 32507 денари и се обезбедува со 2,7 минимални плати од 12000 денари. Ситуацијата значително се подобрува во октомври 2021 година и покрај борбата со ковид пандемијата, па кошничката од 34574 денари се обезбедува со 2,28 минимални плати од 15194 денари.

Глобалната енергетска, но пред се ценовна и економска криза во 2022 година не дозволија подобрување на овој сегмент, но сепак ситуацијата дури и во октомври 2022 година е далеку подобра од таа пред 2016 година. Во октомври 2022 година потрошувачката кошничка пресметана од Сојузот на синдикати изнесува 51514 денари и се обезбедува со 2,86 минимални плати од 18000 денари.

Тоа значи дека најранливите категории на граѓаните, кои добиваат минимална плата и во најголемата криза по Втората светска војна која го тресе светот имаат подобар животен стандардот отколку пред 2016 година кога со земјава владееше ВМРО-ДПМНЕ.

Кога на платите ќе се додадат и навремените мерки кои Владата ги пласира за обезбедување на стандардот на граѓаните и ликвидноста на компаниите во време на криза, станува очигледно која Влада сериозно ги сфатила ветувањата за подобрување на животот на граѓаните, а која тоа го прави само декларативно.

НАВРЕМЕНИ И ТАРГЕТИРАНИ АНТИКРИЗНИ МЕРКИ

За справување со последиците од КОВИД-19 пандемијата, Владата креираше и спроведе шест пакет мерки со вкупна вредност од речиси 1,2 милијарди евра со која се обезбеди помош за сите засегнати индустрии и граѓани.

Со првиот пакет мерки се обезбеди парична помош за граѓаните со цел поголема потрошувачка и за развој на домашните економски дејности, а вториот пакет обезбеди директна поддршка за стопанството со цел иновативност и развој, за зачувување на постојните и за нови работни места. Третиот пакет мерки беше насочен за земјоделците, со цел да се обзбеди македонска храна од македонска земја, а четвртиот пакет мерки беше директна помош за лицата без работа, за спортистите, за уметниците и туристичките работници кои беа најпогодени од кризата.

Петтиот пакет мерки беше наменет за граѓаните и реалниот сектор за стабилна и развојна економија преку даночни олеснувања и одложување на долгови, додека шестиот пакет мерки им помогна на дејностите кои беа целосно затворени со цел превенирање на ширењето на коронавирусот, како и за подобрување на ликвидноста на компаниите кои инвестираат.

Овие пакети мерки покажаа дека Владата се грижи за сите граѓани подеднакво и не дозволија никој да остане заборен во време на светска здравствена криза, која ја раздрма целата глобална економија.

Навремени, правилно креирани и имплементирани се и мерките на Владата за справување со ценовните шокови, обезбедувањето на храна и енергенси и во актуелната енергетска, економска и ценовна криза која настана по руската инвазија на Украина.

Владата во 2022 година донесе два пакети антикризни мерки со вкупна вредност од над 760 милиони денари со кои се заштитија најранливите категории на граѓани, но и се обезбеди ликвидност за компаниите.

Освен тоа, владините претставници беа активни и во обезбедување на доволни количества на енергенси и храна по прифатливи цени. Цената на струјата која ја плаќаат домаќинствата се задржа на исто ниво, а со зголемување на домашното производство таа и целосно обезбедена од домашните извори. Во изминатава година сметките за струја кои ги добиваат граѓаните се субвенционирани од страна на Владата и тие би биле за 73 отсто повисоки без поддршката.

За компаниите од прехранбената индустрија, училиштата и водостопанствата, Владата исто така обезбеди субвенционирана цена за струјата, а се повеќе компании одлучуваат и се пријавуваат за оваа мерка.

Директна помош добија и социјалните случаи, невработените, како и пензионерите со ниски пензии, а со навремено преземените мерки започна и намалувањето на цените на прехранбените производи.

Антикризните мерки на Владата и за справување со последиците од пандемијата, но и за надминување на енергетската, ценовната и економската криза во 2022 година беа пофалени и од меѓународните институции како ММФ и Светска банка како навремени и најголеми во регионот.

Овие резултати и податоци само покажуваат дека борбата за подобар живот на граѓаните треба да биде со дела, а не со декларативни заложби. Дополнително, влезот во НАТО и започнувањето на преговорите со ЕУ само ќе отворат нови можности за инвестиции и развој на македонската економија, па оттаму станува и јасно зошто одредени политички субјекти се против брзата интеграција на Северна Македонија во овие меѓународни институции.

извор: Frontline.mk

Топ вести – powered by Centar.mk

  • Centar.mk
  • Vestiplus.mk
  • Biznispro.com
  • Zena.mk
(ФОТО) Катастрофално повлекување на Преспанското Езеро

За 560 сантиметри висински е намалено Преспанското Езеро за две години, а водата драстично се повлекува и од брегот, тоа се мери во километри. Засега никој нема точен одговор која е причината за значителното повлекување на второто најголемо природно езеро во Македонија. Екологисите и жителите на околните населени места во... Прочитај повеќе...

Николовски: Стапката на невработеност е намалена на 14,3 отсто и продолжува да паѓа

„Во моментов имаме најниска стапка на невработеност во историјата на Македонија – 14,3 проценти. Таа стапка продолжува да паѓа и покрај кризата која го зафати целиот свет“ изјави заменик-министерот за финансии, Филип Николовски во „Детектор“ на Сител ТВ. Тој додаде дека спроед проекциите на сите меѓународни и домашни организации кои... Прочитај повеќе...

Николовски: Буџетот за 2023 е одговор на кризата, имаме над 225 милиони евра само за антикризни мерки

„Буџетот за 2023 година е најголем, но е и одговор на кризата. Во Буџетот за 2023 година има обезбедено 225 милиони евра само за антикризни мерки. Дополнително има 120 милиони евра повеќе за пензионерите, 800 милиони евра за капитални инвестиции, кои ќе дадат поттик за економијата и домашните компании“ рече... Прочитај повеќе...

Гореше стан во Скопје, за среќа нема повредени

На 28.01.2023 во 11.30 часот во Полициска станица Кисела Вода, Д.З.(51) од Скопје пријавил дека на 27.01.2023, во временскиот период од 21.30 часот до 22.00 часот, во неговиот стан на подрачјето на Кисела Вода настанал пожар во кој бил опожарен ентериерот и дел од една просторија во станот. Пожарот е... Прочитај повеќе...

Во центарот на Скопје нападнат чуварот на библиотеката

На 28.01.2023 во 20.00 часот во Полициска станица Центар, Ч.Д.(60) од Скопје пријави дека околу 19.00 часот во просторија од библиотека на подрачјето на Центар, додека бил на своето работно место како чувар во библиотеката, бил физички нападнат од едно лице. Се преземаат мерки за расчистување на случајот. Прочитај повеќе...

Николовски: Буџетот за 2023 е одговор на кризата, имаме над 225 милиони евра само за антикризни мерки

„Буџетот за 2023 година е најголем, но е и одговор на кризата. Во Буџетот за 2023 година има обезбедено 225 милиони евра само за антикризни мерки. Дополнително има 120 милиони евра повеќе за пензионерите, 800 милиони евра за капитални инвестиции, кои ќе дадат поттик за економијата и домашните компании“ рече... Прочитај повеќе...

Николовски: Стапката на невработеност е намалена на 14,3 отсто и продолжува да паѓа

„Во моментов имаме најниска стапка на невработеност во историјата на Македонија – 14,3 проценти. Таа стапка продолжува да паѓа и покрај кризата која го зафати целиот свет“ изјави заменик-министерот за финансии, Филип Николовски во „Детектор“ на Сител ТВ. Тој додаде дека спроед проекциите на сите меѓународни и домашни организации кои... Прочитај повеќе...

Ограбена позната обложувалница во Скопје

На 28.01.2023 во 09.25 часот во СВР Скопје е пријавено дека околу 09.20 часот во обложувалница на подрачјето на Аеродром, едно лице со закана од вработената одземало пари. Се преземаат мерки за расчистување на случајот. Прочитај повеќе...

Девојка искасана од куче скитник

На 28.01.2023 во Полициско одделение Петровец, И.Ј.(33) од с.Марино, скопско, пријавила дека во скопската населба Илинден била касната од куче скитник. Прочитај повеќе...

Десетина физички пресметки низ Македонија – Полицијата со полни раце работа вчера и денес

На 28.01.2023 во 02.15 часот во Полициска станица Аеродром е пријавено дека на подрачјето на Аеродром е нарушен јавниот ред и мир со физичка пресметка помеѓу Д.М.(39) од Скопје и О.Д.(22) од Р.Турција. По целосно документирање на случајот ќе биде поднесен соодветен поднесок. На 28.01.2023 во 22.20 часот во Полициска... Прочитај повеќе...

Произведени 17.187 MWh електрична енергија, домаќинствата и дополнителните снабдувања се целосно задоволени со електрична енергија од капацитетите на ЕСМ

АД ЕСМ на 25.01.2023 година произведе 17.187 MWh електрична енергија, со што целосно со сопствена произведена енергија ги задоволи потребите на домаќинствата и малите потрошувачи, како и потребите за дополнителни снабдувања за училишта, прехранбена индустрија и други витални држави субјекти. Во Термоелектраните произведени се 11.478 MWh, а во хидроелектраните и во Ветерниот парк Богданци произведени […] The post Произведени 17.187 MWh електрична енергија, домаќинствата и дополнителните снабдувања се целосно задоволени со електрична енергија од капацитетите на ЕСМ appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Следува исплата на пензиите: Ова се датумите кога ќе легнат парите на пензионерските сметки

На денешната седница, на предлог на Министерството за труд и социјална политика, Владата на Република Северна Македонија ја разгледа и усвои Информацијата за исплата на пензиите за месец јануари 2023 година. Задолжен е Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 27.01.2023 година, […] The post Следува исплата на пензиите: Ова се датумите кога ќе легнат парите на пензионерските сметки appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Големо поскапување на горивата – Ова се новите цени

Цените на ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 се зголемуваат за 2,50 ден/лит, додека малопродажните цени на ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) и на Екстра лесното масло за домаќинство на (ЕЛ-1) се зголемуваат за 2,00 ден/лит. Со тоа ова се новите цени кои ќе важат од ноќеска: Моторен бензин ЕУРОСУПЕР БС – 95 82,50 (денари/литар); Моторен бензин ЕУРОСУПЕР […] The post Големо поскапување на горивата – Ова се новите цени appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Паѓаат цените на пелетите, но никој веќе не ги купува – сите се префрлија на инвертери

Пелетите не се атрактивни за македонските граѓани откако нивната цена за вреќа од 15 килограми стигна и до речиси шестотини денари. Високите цени минатата година ги натераа граѓаните да се снаоѓаат како знаат и умеат, па така најголем дел од нив се префрлиле на користење на инвертер клими и дрвја. Според моменталните цени тие се […] The post Паѓаат цените на пелетите, но никој веќе не ги купува – сите се префрлија на инвертери appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Нова цена на горивата во Македонија

Регулаторната комисија за енергетика денеска се очекува да ја определи новата цена на бензинот и дизелот во Македонија. Моментално на светските берзи има покачување на суровата нафта, па така барел од типот бренд сега изнесува 84 долари. Во моментов ова се цените на горивата: Моторен бензин – ЕУРОСУПЕР БС – 95 – 76,00 (денари/литар); Моторен […] The post Нова цена на горивата во Македонија appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Еве што се случува во телото на жената за време на ПМС: Хормоните се главни виновници за се

Најголема улога во женското репродуктивно здравје имаат хормоните кои регулираат голем број процеси во организмот. Така, под влијание на хормоните може да се забележат одредени појави во телото на жената во текот на менструалниот циклус, како физички така и емоционално. Покрај тоа што главните симптоми на менструацијата се болни грчеви во стомакот, најверојатно жената ќе... Прочитај повеќе Чланак Еве што се случува во телото на жената за време на ПМС: Хормоните се главни виновници за се се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

СТАНЕТЕ КРАЛИЦА НА ФЛЕРТОТ, А ЕВЕ И КАКО – Седум трикови за заведување на кои мажите никогаш не можат да одолеат

Ако мислите дека физичкиот изглед е главниот фактор за успешно флертување, вие сте осудени на неуспех. Самодовербата и шармот се поважни од физичкиот изглед. Изгледот е, да не се лажеме, важен, но без шарм и уште неколку ситници е недоволен за успешно заведување. Секако, секој има своја тактика за заведување, но постојат одредени испробани трикови... Прочитај повеќе Чланак СТАНЕТЕ КРАЛИЦА НА ФЛЕРТОТ, А ЕВЕ И КАКО – Седум трикови за заведување на кои мажите никогаш не можат да одолеат се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

Не сте сигурни дали тој е вистинскиот? – Овие 5 прашања треба да си ги поставите по три месеци врска

Бидете искрени со себе бидејќи од тоа зависи иднината на вашата врска. Откако ќе поминат првичниот занес и огномет од емоции, секоја врска достигнува точка на прекршување. Тогаш е време да се преиспитате себеси и вашите чувства и да одлучите дали врската има иднина или не. Сосема е нормално дека во одредени ситуации нема да... Прочитај повеќе Чланак Не сте сигурни дали тој е вистинскиот? – Овие 5 прашања треба да си ги поставите по три месеци врска се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

ШОК истражување: Еве дали КАФЕТО ГИ НАМАЛУВА ГРАДИТЕ

Според истражувањето на експертите од Универзитетот Лунд во Шведска, три шолји кафе дневно и тоа како влијае на здравјето на жените. Беа анкетирани 300 жени и таа студија покажа дека три шолји кафе можат да ги намалат женските гради, а процентот на намалување би се зголемил со секоја консумирана доза. Тие рекоа дека постои јасна... Прочитај повеќе Чланак ШОК истражување: Еве дали КАФЕТО ГИ НАМАЛУВА ГРАДИТЕ се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

5 работи што треба да ги правите кога се чувствувате осамено: Започнете со пуштање музика

Осаменоста е вообичаено чувство, но има чекори што можете да ги преземете за да се чувствувате подобро. Слушањето музика, викањето пријатели, шетањето надвор и други активности може да го намалат ова непријатно чувство. Долгорочната осаменост може да ве исцрпи емоционално, правејќи го животот да изгледа потежок отколку што навистина е. Запомнете дека осаменоста не е... Прочитај повеќе Чланак 5 работи што треба да ги правите кога се чувствувате осамено: Започнете со пуштање музика се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

Generated by Feedzy