ДОЛГА 15 МЕТРИ: Дали ОВА е најголемата змија на светот!?

Иако според податоците на Гинисовата книга, рекордот за најголема забележана змија е 7,67 метри (подоцна уловени се и питони со должина од 8 мети) снимката од 1959 година открива дека постојат значително поголеми змии на светот.

Авторот на славната снимка од 1959 година е белгискиот полковник Реми Ван Лиерде, кој ја снимил оваа змија на тогашно белгиско Конго, а денешна Демократска Република Конго.

Лиерде кој со хеликоптер летал над тоа подрачје забележал огромно суштестово кое го идентификувал како змија, а според неговите проценки, должината на телото на животното преминувала 15 метри.

Погледнете го видеото: