ДОПОЛНИТЕЛНИ 9,7 МИЛИОНИ ШВАЈЦАРСКИ ФРАНЦИ ДОДЕЛЕНИ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ НА ПРОЕКТИ ЗА КООПЕРАТИВНА ОБУКА ВО ЗЕМЈИТЕ ОД ЗАПАДЕН БАЛКАН 6

20 декември 2022, СкопјеГерманската развојна банка KfW и швајцарската влада, претставена од Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC), успешно потпишаа договор за финансирање за поддршка на Регионалниот фонд за предизвици (РЦФ). Со овој договор, SDC издвојува 9,7 милиони швајцарски франци за финансирање на проекти за кооперативна обука во Западен Балкан.

РЦФ е финансиски механизам дизајниран да ја зголеми вработливоста на младите. Фондот ја зајакнува конкурентноста на претпријатијата во економиите на Западен Балкан преку финансирање инвестиции во опрема и инфраструктура за избрани проекти на кооперативна обука имплементирани од установите за стручно образование и обука во партнерства со претпријатија. Грантовите се доделуваат преку регионален натпревар.

Германското федерално министерство за економска соработка и развој (BMZ) го делегираше РЦФ на Германската развојна банка (KfW), истиот се  спроведува од  Коморскиот инвестициски форум за Западен Балкан 6 (WB6-CIF), заедничка иницијатива на Стопанските комори од регионот. Буџетот на  Фондот од 39 милиони евра, германски финансиски придонес, сега ќе се зголеми на приближно 49 милиони евра благодарение на придонесот на Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC).

Клаус-Мартин Мулер, директор на Германската развојна банка (KfW) за Југоисточна Европа и Турција, истакна: „Целта на Регионалниот фонд за предизвици е регионална интеграција и создавање можности за економски раст. Досега успеа да ги обедини приватниот сектор и установите за стручно образование и обука. Ги поттикна претпријатијата да се вклучат во стручните обуки, така што се здружија со стручните училишта и на претходните два повици поднесоа предлог проекти. Ги поздравуваме нашите партнери од Швајцарија. Заедно ќе можеме да ги прошириме заедничките инвестиции во дуално образование и кооперативни обуки низ регионот на Западен Балкан 6. Нашата заедничка визија е модернизиран, „зелен“ и иновативен сектор за стручно образование кој успешно одговара на потребите на претпријатијата.“

Дерек Џорџ, заменик-шеф за соработка од Белград истакна:„Швајцарскиот дуален систем на стручно образование е познат како клучен фактор кој придонесува за нашиот економски успех и социјална кохезија. Затоа Швајцарија во целиот регион на Западен Балкан ги поддржува земјите партнери во областа на стручното образование и интеграцијата на младите на пазарот на трудот. РЦФ ќе ги надгради и подобри резултатите на швајцарските билатерални програми во регионот, истовремено искуството и мрежата на швајцарските програми во регионот ќе бидат на располагање на РЦФ. Швајцарија и Германија се членки на Комитетот на донатори за дуално стручно образование и обука. Паметниот дизајн на РЦФ ќе ја промовира нашата заедничка цел за унапредување на релевантноста на пазарот на трудот и вклученоста на приватниот сектор во стручното образование. Училиштата се поттикнати да соработуваат со компаниите – да се интересираат за кои стручни профили има потреба и какви вештини бараат партнерските компании, за потоа да ги подготват и испорачаат потребните обуки во соработка со компаниите.“

„Нашата неодамнешна анализа покажа значителен раст на економијата на Западен Балкан во 2021 година и отворени нови работни места. Но, претпријатијата од шесте економии од Западен Балкан имаат потреба од соодветно квалификуван кадар доколку сакаме да го задржиме овој позитивен тренд и да се спротивставиме на тековните предизвици. Придобивките од заедничкото спроведување на дуални и кооперативни програми за обука во партнерство со добро опремени понудувачи на стручни обуки се препознаени кај многу претпријатија. Со дополнителните средства кои доаѓаат во Регионалниот фонд за предизвици се надеваме дека ќе придонесеме уште повеќе ученици од програмите за стручно образование да ги добијат вештините потребни за развој на нивните кариери во регионот на Западен Балкан“, рече г-дин Балша Чулафиќ, координатор на проектот РЦФ од Коморскиот инвестициски форум на Западен Балкан 6.

Регионалниот фонд за предизвици има за цел да ја зајакне релевантноста на пазарот на трудот на стручното образование и обука преку зајакнување на пристапот за кооперативна обука во економиите на Западен Балкан 6: Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија.

На првиот повик објавен во 2021 година, во РЦФ пристигнаа 205 апликации од конзорциуми на установи за стручно образование и обука и повеќе од 600 претпријатија. На крајот беа избрани 37-те најперспективни проекти, одвојувајќи приближно 14,5 милиони евра за регионот. Вториот повик за изразување интерес на РЦФ беше отворен од 7 март до 14 април, 2022 година, каде се натпреваруваа 123 конзорциуми, од кои 47 беа поканети во втората фаза да поднесат целосен предлог проект. Се чека конечниот избор, а Фондот ќе додели приближно 8,8 милиони евра за најуспешните апликанти од вториот повик.

Регионалниот фонд за предизвици е иновативна програма која се стреми да ја зголеми продуктивноста и конкурентноста на бизнисите во Западен Балкан 6. РЦФ е инициран од Германското федерално министерство за економска соработка и развој, делегиран на Германската развојна банка (KfW), а се спроведува од Коморскиот инвестициски форум на шесте земји од Западен Балкан (WB6-CIF), во заедничка иницијатива на стопанските комори од регионот.

Топ вести – powered by Centar.mk

  • Centar.mk
  • Vestiplus.mk
  • Biznispro.com
  • Zena.mk
ИСТОРИСКИ РЕКОРД: Просечната нето плата достигна речиси 40.000 денари!

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во декември 2023 година, во однос на декември 2022 година, изнесува 116.4. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Јавна управа и одбрана; задолжително социјално Прочитај повеќе...

Ахмети: Со Османи за претседател напред, не за Русија, да за Европа

Во продолжение говорот на претседателот на ДУИ Али Ахмети: Почитувани сестри и браќа, почитувани граѓани, Не често Ви се на овој начин, од оваа говорница, со толкава најава и со големо насочено внимание. Долго размислував дали треба да ја споледам со Вас мојата загриженост, само поради една причина, да не Прочитај повеќе...

ЈУРОП ХАУС КРИВА ПАЛАНКА И СТРУМИЦА, ПРЕКУ МЛАДИНСКИ АКТИВИЗАМ, ПРОСЛАВИЈА ТРИ ГОДИНИ ОД СВОЕТО ПОСТОЕЊЕ

На почетокот на оваа недела Крива Паланка и Струмица станаа епицентри на младинскиот активизам и иновативност, прославувајќи три години од постоењето на Јуроп хаус во овие градови. Овие настани не само што ја одбележаа посветеноста на Јуроп хаус во аспирациите и креативноста на младите туку и ја потврдија нивната улога Прочитај повеќе...

СИГУРНОСНИОТ ПОЈАС СПАСУВА ЖИВОТ

Користењето на сигурносен појас е наменето исклучиво за лична безбедност и заштита на возачот, односно патникот, во случај на ненадејно запирање на возилото или сообраќајна незгода. Според Законот за безбедност во сообраќајот на патиштата, сигурносниот појас е склоп од ремени со сигурносно копче, уред за приспособување и приклучоци кои што Прочитај повеќе...

Трамп: Имаме оружје што со еден удар би ги уништило Њујорк и Јужна Каролина

Коментарите на Доналд Трамп за опасноста од нуклеарно оружје што „би можело да ги уништи и Њујорк и Јужна Каролина“ предизвикаа бројни реакции во САД. За време на интервјуто со водителката на „Фокс Њуз“, Лора Инграхам, Трамп рече дека е загрижен за безбедноста на неговите поддржувачи. „Загрижен сум за нивната Прочитај повеќе...

ИСТОРИСКИ РЕКОРД: Просечната нето плата достигна речиси 40.000 денари!

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во декември 2023 година, во однос на декември 2022 година, изнесува 116.4. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Јавна управа и одбрана; задолжително социјално осигурување (27.5 %), Снабдување со […] Прочитај повеќе...

Ахмети: Со Османи за претседател напред, не за Русија, да за Европа

Во продолжение говорот на претседателот на ДУИ Али Ахмети: Почитувани сестри и браќа, почитувани граѓани, Не често Ви се на овој начин, од оваа говорница, со толкава најава и со големо насочено внимание. Долго размислував дали треба да ја споледам со Вас мојата загриженост, само поради една причина, да не ве вознемирам, и секако немаше […] Прочитај повеќе...

ЈУРОП ХАУС КРИВА ПАЛАНКА И СТРУМИЦА, ПРЕКУ МЛАДИНСКИ АКТИВИЗАМ, ПРОСЛАВИЈА ТРИ ГОДИНИ ОД СВОЕТО ПОСТОЕЊЕ

На почетокот на оваа недела Крива Паланка и Струмица станаа епицентри на младинскиот активизам и иновативност, прославувајќи три години од постоењето на Јуроп хаус во овие градови. Овие настани не само што ја одбележаа посветеноста на Јуроп хаус во аспирациите и креативноста на младите туку и ја потврдија нивната улога како катализатор за општествена трансформација. […] Прочитај повеќе...

Претрес во Штип, пронајдена дрога

Вчера во 21.40 часот во Штип, полициски службеници од Отсекот за недозволена трговија со дрога и оружје при СВР Штип ги лишиле од слобода К.А.(38) и 20 – годишната Д.О., двајцата од Штип. При претрес во домот на К.А., извршен со судска наредба, биле пронајдени и одземени прашкаста материја и дигитална вага. Притоа, полициските службеници […] Прочитај повеќе...

Приведено лице од тетовско поради мачење животни

Полициски службеници на СВР Тетово во содејство со полициски службеници од Одделот за криминалистичка полиција, вчера (21 февруари) околу 12 часот и 40 минути во тетовско Лавце го лишиле од слобода 19-годишнот момче. од ова село поради сомнение дека заедно со уште две други лица бил инволвиран во кривично дело „мачење животни“. Тој минатата недела […] Прочитај повеќе...

Над 60.000 денари скокна просечната бруто плата во Македонија

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во декември 2023 година, во однос на декември 2022 година, изнесува 116.8. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во секторите: Јавна управа и одбрана; задолжително социјално... Извор: BiznisPRO.com Прочитај повеќе...

ГОЛЕМ РАСТ: Просечната плата достигна рекордни 39.998 денари

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во декември 2023 година, во однос на декември 2022 година, изнесува 116.4. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Јавна управа и одбрана; задолжително социјално... Извор: BiznisPRO.com Прочитај повеќе...

Превезени патници со автобуси, четврто тримесечје од 2023 година

Според податоците на Државниот завод за статистика, вкупниот број превезени патници во патничкиот патен превоз изнесува 11 166 илјади во четвртото тримесечје од 2023 година и во однос на истиот период од претходната година е намален за 12.5 %. Според видот на превозот, бројот на превезените патници во градскиот превоз... Извор: BiznisPRO.com Прочитај повеќе...

Индекси на цените во земјоделството, јануари 2024 година

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во јануари 2024 година, во однос на истиот месец од претходната година, кај инпутот е намален за 5.1 %, а кај аутпутот се бележи намалување од 5.2 %. Во јануари 2024 година, во споредба со јануари 2023 година,... Извор: BiznisPRO.com Прочитај повеќе...

Пепко затвора 73 продавници: Побарувачката во оваа европска земја не одговараше на нивните планови

Европската дисконтна компанија Пепко Груп одлучи да го напушти австрискиот пазар, велејќи дека не очекува соодветен принос во земјата. – Групацијата денеска заклучи дека ќе престане со работа во Австрија, бидејќи не предвидува дека австрискиот пазар ќе го достигне соодветното ниво на очекувани приноси – беше наведено во регулаторното поднесување... Извор: BiznisPRO.com Прочитај повеќе...

Подгответе се: Доаѓаат пари за ЧЕТИРИ ХОРОСКОПСКИ ЗНАЦИ во декември! Дали сте еден од нив?

Бик (20 април – 20 мај): Поединците Бикови често се поврзуваат со финансиска стабилност и практичност. Вашиот фокус и одлучност може да доведат до поволни финансиски резултати или можности за зголемен приход. Јарец (22 декември – 19 јануари): Јарците се познати по силната работна етика и амбициозност. Во декември, вашата напорна работа и стратешки пристап... Прочитај повеќе Извор Zena.mk. Прочитај повеќе...

ИЗБЕГНЕТЕ ЛОША СРЕЌА: Откриено потеклото на традицијата на бакнување на полноќ на новогодишната ноќ

Иако точното потекло на прославувањето на вториот почеток на новата година е непознато, обичајот често се следи на два зимски фестивали: Сатурналија во антички Рим и Хогманај, викиншка традиција која сè уште се слави на Нова година во Шкотска. Сатурналија се одржуваше секоја година за време на зимската краткоденица, а бидејќи беше најголемата забава во... Прочитај повеќе Извор Zena.mk. Прочитај повеќе...

Задолжително на лекар – 6 знаци на недостаток на железо

Ниското ниво на железо е најчестото и најраспространето нарушување во исхраната во светот, особено во западните земји, соопшти Светската здравствена организација. Тие веруваат дека дури две милијарди луѓе, што е над 30 отсто од светската популација, страдаат од одреден степен на недостаток на железо, што е особено честа појава кај жените. Ова се најчестите знаци:... Прочитај повеќе Извор Zena.mk. Прочитај повеќе...

Ова се сите придобивки од кефирот: од протеини до пробиотици

Кефирот е култивиран, ферментиран пијалок кој потсетува на јогурт. Одредени извори наведуваат дека овој пијалок е стар повеќе од 1000 години и потекнува од Кавказ. Наводно, локалните мештани, познати по своето здравје и долговечност, случајно го откриле додека носеле свежо млеко во нивните кожени чанти. Некогаш малку познат надвор од Кавказ, денес кефирот е особено... Прочитај повеќе Извор Zena.mk. Прочитај повеќе...

Домашна купка за испукани пети, поефикасна од крема – Потребни се само 2 состојки

Испуканите пети се проблем со кој многумина од нас се соочуваат секојдневно. Отстранетиот калузен епидермис се враќа како бумеранг, а нашите стапала постојано не изгледаат како што би сакале. Оваа купка за потпетици со домашни состојки може да ви помогне да ги трансформирате стапалата пред да влезете во пролетни чевли. Што ви е потребно за... Прочитај повеќе Извор Zena.mk. Прочитај повеќе...