Еве како беше испратен протераниот руски дипломат од Македонија

Рускиот дипломат на кој македонските власти му наложија да ја напушти земјава поради одлуката на Владата да се солидаризира со Велика Британија во врска со случајот „Скрипаљ“, но и под обвинување за активности надвор од неговиот мандат, утрово ја напушти земјава преку скопскиот аеродром, јави „ТАСС“.

Од амбасадата на Руската Федерација протераниот дипломат и семејството биле испратени со звуците на патриотскиот марш „Прошчаније Славјанки“.

На меѓународниот аеродром „Скопје“ биле испратени од група негови колеги, на чело со амбасадорот Олег Шчербак.

Токму  Шчербак минатата седмица на прес-конференција рече дека потегот за протерување на рускиот дипломат од Македонија, како прв ваков чекор во билатералните односи, е непромислен чекор, кој Македонија очигледно го донела под притисок од надвор, но и дека тоа нема да остане без соодветен одговор од Русија.

Извор Мета.мк