Еве што ќе ви се случи ако јадете зелка!

Зелката зазема водечко место на листата најздрави намирници.

Содржината на витамин Ц и сулфур во зелката ги отстранува отровите кои се главни причинители за кожни болести и реуматизам.

Со своите лековити својства, посебно антиоксидансите, зелката ја зголемува отпорноста против рак.

Сировата зелка помага и кај слабокрвност, несоница, депресија и анксиозност, додека варената зелка е одлично средство за детоксикација, помага при нервна напнатост, тегобии и слаба концентрација.

Делување врз здравјето

– го намалува ризикот од рак
– го намалува ризикот од мозочен удар
– го намалува ризикот од катаракта
– го подобрува варењето
– добар сојузник во диетите за слабеење
– облогите од зелка помагаат кај изгореници, акни, осипи…