Еве зошто е прекината денешната 74. седница на Собранието

Соопштение на Собранието во врска со прекинувањето на денешната 74. седница на Собранието

Почитувани, ве информираме дека денешната 74.седница беше закажана уште на 26 мај годинава, за што веднаш беа известени сите пратеници, а информацијата е објавена и на веб-страницата на Собранието. Претседателот на Собранието на Република Северна Македонија, Талат Џафери, ја закажа оваа седница на 26 мај 2022 година, со следниот предлог-дневен ред:
1.Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за извршување на Буџетот на Република Северна Македонија за 2022 година, по скратена постапка;
2. Предлог на закон за дополнување на Законот за основање на Државна комисија за одлучување во управна постапка и постапка од работен однос во втор степен, по скратена постапка, поднесен од пратениците Антонијо
Милошоски, Љупчо Пренџов, Бране Петрушевски, Рашела Мизрахи и Иванка Василевска;
3. Предлог на закон за изменување на Законот за заштита на децата, по скратена постапка, поднесен од пратениците Ели Панова, Благица Ласовска, Олга Лозановска, Дајанчо Ефтимов, Лидија Петкоска, Јадранка Поцкова, Игор Здравковски, Бети Стаменкоска Трајкоска, Даниела Христова, Ане Лашоска, Тони Јаревски, Грација Бакраческа, Мирче
Аџиоски,Здравко Трајанов;
4. Предлог на закон за дополнување на Законот за стоковните резерви, по скратена постапка, поднесен од пратениците Миле Лефков, Љупчо Димовски, Златко Пенков Јадранка Поцкова, Грација Бакрачевска и Дајанчо Ефтимов;
5. Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за туристичката дејност, по скратена постапка, поднесен од пратениците Лидија Петкоска, Тони Јаревски, Велика Стојкова Серафимовска, Бети Стаменкоска Трајкоска, Рашела Мизрахи и Грација Бакраческа;
6. Предлог на закон за изменување на Законот за внатрешните работи, по скратена постапка, поднесен од пратениците Драган Ковачки и Тони Јаревски;
7. Предлог на закон за изменување на Законот за заштита на децата, по скратена постапка, поднесен од пратениците Антонијо Милошоски, Ели Панова, Игор Здравковски, Никола Мицевски, Владо Мисајловски, Марија
Петрушевска, Бојан Стојаноски, Тони Јаревски, Бране Петрушевски, Ане Лашкоска, Драган Ковачки, Ангелинка Петкова, Грација Бакраческа, Влагица Ласовска, Рашела Мизрахи, Петар Ристески, Зоранчо Јованчев, Жаклина Пешевска, Олга Лозановска, Силвана Ангелевска и Љупчо
Пренџов;
8. Предлог на закон за изменување на законот за јавните претпријатија, по скратена постапка,поднесен од пратениците Антонијо Милошоски, Тони Јаревски и Игор Здравковски;
9. Предлог на закон за дополнување на Законот за административни службеници, по скратена постапка, подесен од пратениците Антонијо Милошоски, Бране Петрушевски, Дафина Стојаноска, Ане Лашкоска и Дајанчо Ефтимов;
10. Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за Бирото за развој на образованието, по скратена постапка, поднесен од пратениците Антонијо Милошоски, Бети Стаменкоска Трајкоска, Мирче Аџиоски и Игор Здравковски;
11. Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за служба во Армијата на Република Северна Македонија, по скратена постапка, поднесен од пратениците Драган Ковачки, Бране Петрушевски, Никола Мицевски, Златко Пенков, Грација Бакраческа, Мирче Аџиоски, Дафина
Стојаноска, Антонијо Милошоски, Иванка Василевска, Ели Панова, Игор Здравковски, Зоран Коцевски, Ангелинка Петкова, Дајачо Ефтимов, Александар Велјановски, Лидија Петкоска, Бети Стаменкоска Трајкоска, Велика Стојкова Серафимовска, Олга Лозановска, Здравко Трајанов, Ане
Лашкоска, Љупчо Пренџов, Бојан Стојаноски, Марија Петрушевска, Тони Јаревски и Жаклина Пешевска;
12. Предлог на закон за изменување на Законот за основање на Национална агенција за европски образовни програми и мобилност – I читање;
13. Предлог на закон за изменување на Законот за отворените граѓански универзитети за доживотно учење – I читање
14. Предлог на закон за изменување на Законот за основното образование – I читање, поднесен од пратениците Илире Даути, Сурија Рашиди, Елми Азири, Артина Ќазими, Абдула Салиу, Халил Снопче, Зиадин Села, Атнан Незири;
15. Предлог на резолуција против рехабилитацијата и глорификацијата на фашизмот, нацизмот и нивните современи облици, поднесен од пратениците Димитар Апасиев и Борислав Крмов. Со оглед на тоа што, во меѓувреме, стигнаа нови материјали, претседателот Џафери го дополни дневниот ред на 74.седница на 6 јуни со нови точки:
1. Предлог на закон за изменување на Законот за заштита на децата, по скратена постапка, поднесен од пратениците Санела Шкријел,Лидија Тасевска, Соња Михаиловска, Илија Николвски, Даниела Николова, Белкиса Зеќири,Берат Ајдари и Арбана Пашоли;
2. Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за социјалната заштита, по скратена постапка, поднесен од пратениците Санела Шкријел, Лидија Тасевска, Соња Михаиловска, Илија
Николвски, Даниела Николова, Белкиса Зеќири, Берат Ајдари и Арбана Пашоли;
3. Предлог на закон за изменување на Законот за платите на членовите на Советот на јавните обвинители на Република Македонија, по скратена
постапка;
4. Предлог на закон за изменување на Законот за платите на јавните обвинители, по скратена постапка;
5. Предлог на одлука за утврдување на висината на надоместокот на претседателот и членовите на Националниот совет за високо образование и научноистражувачка дејност и на претседателот и членовите на работните тела/комисии, поднесен од пратениците Жаклина Лазаревска, Арта Билали Зендели, Лидија Тасевска, Ненад Коциќ и Арбер Адеми.

Иако сите пратеници имаа иста обврска и должност за учество во работата на Собранието, токму пратениците кои се предлагачи на поголем дел од законите од предлог-дневниот ред на 74. седница не присуствуваа на денешната седница, за да ги образложат материјалите што сами ги предложија. Од овие причини, претседателот Џафери денеска беше приморан да ја прекине 74. седница.
Во прилог ги испраќаме решенијата за закажување на 74.седница и за дополнување на дневниот ред на седницата, како и евидентниот лист за присуство на пратениците во Собранието на Република Северна Македонија.

Топ вести – powered by Centar.mk

  • Centar.mk
  • Vestiplus.mk
  • Biznispro.com
  • Zena.mk
Страдате од несоница: Кога не можете да заспиете, испробајте ги овие три трикови

Ако понекогаш имате проблем со спиењето навечер, тогаш веројатно барем еднаш сте барале некои трикови или совети како да заспиете. Без разлика дали тоа е предизвикано од нервоза, премногу кофеин или друг фактор, понекогаш може да биде навистина фрустрирачки. За среќа, клиничкиот психолог и експерт за спиење Арик Пратер неодамна... Прочитај повеќе...

Вака може да бидете измамени на интернет – Google објави листа на можни измами за време на празниците

Злонамерните актери не успоруваат за време на празничната сезона, напротив, забрзуваат. За да им помогне на своите корисници да бидат дополнително внимателни оваа празнична сезона, тимот на Google подготви краток водич за видовите онлајн измами. Картички за подароци и подароци Сезоната на шопинг е во полн ек, а слична е... Прочитај повеќе...

ГАЛЕРИЈА: Колку луѓе ја следеа трибината на СДСМ

ГАЛЕРИЈА: Колку кумановци ја следеа трибината на СДСМ Прочитај повеќе...

(ВИДЕО) Спасовски: Мое Куманово е бастионот на #СДСМ!

Фејсбук статус на Оливер Спасовски, член на ЦО на СДСМ: Мое Куманово е бастионот на #СДСМ! Вечерва мои кумановки и кумановци, како СДСМ, повторно покажавме дека сме ЕДНО – движечка сила на напредокот! Знае Куманово дека грижата за нашиот град никогаш не била посилна од сега – проектите зборуваат за... Прочитај повеќе...

Ковачевски: Завршена е изградбата на гасоводот од Куманово до Битола од 188 километри

Денеска присуствував на завршните градежни работи од изградба на гасоводот од Куманово до Битола во должина од 188 километри, се исполнува проектот за целосна гасификација на државата, посочи претседателот на СДСМ Димитар Ковачевски вечерва во Куманово на трибината „Силно и одлучно кон иднината“. „Создадовме можност преку законски измени, на секој... Прочитај повеќе...

Ковачевски до Мицкоски: Не е храборст да се криеш зад Апасиев и да бараш предвремени избори затоа што си уплашен

Христијан Мицкоски и Димитар Апасиев се совршена комбинација за хаос и деструкција, порача вечерва претседателот Димитар Ковачевски на граѓанската трибина „Силно и одлучно кон иднината“ во Куманово. Ковачевски истакна дека Мицкоски е човек без визија, без став а Апасиев е пироман со визија за хаос и меѓуетнички тензии. „Двоецот Мицкоски... Прочитај повеќе...

(ВИДЕО) Спасовски: Мое Куманово е бастионот на #СДСМ!

Фејсбук статус на Оливер Спасовски, член на ЦО на СДСМ: Мое Куманово е бастионот на #СДСМ! Вечерва мои кумановки и кумановци, како СДСМ, повторно покажавме дека сме ЕДНО – движечка сила на напредокот! Знае Куманово дека грижата за нашиот град никогаш не била посилна од сега – проектите зборуваат за... Прочитај повеќе...

Коциќ: Германскиот претседател укажа дека за националистичката реторика на опозицијата нема место во ЕУ

„Штајнмајер како претседател на Германија јасно нагласи дека ние сме Македонци и Македонки. Но, упати и јасни укори кон опозицијата дека нивната националистичка реторика, која служи само за собирање гласови, не е дел од европската култура“ изјави пратеникот од СДСМ, Ненад Коциќ во „24 анализа“ на ТВ24. Тој додаде дека... Прочитај повеќе...

Коциќ: Од ВМРО-ДПМНЕ да одговорат дали се за разграничување на Македонците и Бугарите како различни нации

„Дали сме против разграничувањето на Македонците и Бугарите како различни нации? Ние не сме, сметаме дека треба да бидат разграничени, но молам од ВМРО-ДПМНЕ јавно да одговорат дали се против“ изјави пратеникот од СДСМ, Ненад Коциќ во дебатата со неговиот колега од ВМРО-ДПМНЕ, Бране Петрушевски во „24 анализа“ на ТВ24.... Прочитај повеќе...

Коциќ: Сите значајни одлуки за оваа држава ги има донесено влада на СДСМ

„Факт е дека сите значајни одлуки за оваа дрржаава изминативе години ги има донесено влада предводена од СДСМ – од самостојноста, влезот во Обединетите Нации, кандидатскиот статус за ЕУ, влезот во НАТО, признавањето на МПЦ, почнувањето на преговорите со ЕУ. Се е поврзано со СДСМ“ изјави пратеникот од СДСМ, Ненад... Прочитај повеќе...

Google пред празниците предупредува на можни измами

Злонамерните актери не успоруваат за време на празничната сезона, напротив, забрзуваат. За да им помогне на своите корисници да бидат дополнително внимателни оваа празнична сезона, тимот на Google подготви краток водич за видовите онлајн измами, Картички за подароци и подароци Сезоната на шопинг е во полн ек, а слична е ситуацијата и со измамите, особено […] The post Google пред празниците предупредува на можни измами appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Мерките вродија со плод: Од утре леб и за 32 денари

Од утре дел од пекарите ќе го продаваат лебот и за 32 денари по парче. Се очекува намалување и на останатите пекарски производи за 10-15%. Во следниот период ќе поевтини и месото. Ова доаѓа откако владата одлучи да им даде субвенционирана струја на 200 компании од секторот за прехрана. Цената на прехранбените производи која вивна […] The post Мерките вродија со плод: Од утре леб и за 32 денари appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Падна рекордна седумка на Лото во Кичево – среќникот ќе се офајди со 500.000 евра

Во Кичево вечерва се падна рекордната Лото добивка од 32.921.304 денари или околу 500.000 евра. Засега нема информации за идентитетот на добитникот, но од она што се знае лото ливчето било уплатено во објект „Детелинка“. Добитната комбинација е 2,10,11,12,24, 36,37. The post Падна рекордна седумка на Лото во Кичево – среќникот ќе се офајди со 500.000 евра appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Ова се сите неработни денови за новогодишните и божикните празници во 2023 година

Со доаѓањето на крајот на старата 2022 година, многумина се прашуваат кои се неработните денови кои следат во декември и јануари со цел да си го испланираат слободното и празнично време поквалитетно. Порталот Centar.mk направи список од празниците кои преостануваат оваа година: Првиот неработен ден што доаѓа не е поврзан со новогодишните празници, но доборо […] The post Ова се сите неработни денови за новогодишните и божикните празници во 2023 година appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Цената на маслото за јадење намалена за 40 денари

Цената на маслото за јадење е намалена за 40 денари, а цената на репроматеријалите мируваат, истакна генералниот извршен директор на „Витаминка”, Сашо Наумоски при неодамнешната посета на претседателот на Владата на Република Северна Македонија на фабриката „Брилијант” во Штип, која е дел од групацијата на „Витаминка”. –Цената е падната за скоро 40 денари и ние […] The post Цената на маслото за јадење намалена за 40 денари appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Еве што се случува во телото на жената за време на ПМС: Хормоните се главни виновници за се

Најголема улога во женското репродуктивно здравје имаат хормоните кои регулираат голем број процеси во организмот. Така, под влијание на хормоните може да се забележат одредени појави во телото на жената во текот на менструалниот циклус, како физички така и емоционално. Покрај тоа што главните симптоми на менструацијата се болни грчеви во стомакот, најверојатно жената ќе... Прочитај повеќе Чланак Еве што се случува во телото на жената за време на ПМС: Хормоните се главни виновници за се се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

СТАНЕТЕ КРАЛИЦА НА ФЛЕРТОТ, А ЕВЕ И КАКО – Седум трикови за заведување на кои мажите никогаш не можат да одолеат

Ако мислите дека физичкиот изглед е главниот фактор за успешно флертување, вие сте осудени на неуспех. Самодовербата и шармот се поважни од физичкиот изглед. Изгледот е, да не се лажеме, важен, но без шарм и уште неколку ситници е недоволен за успешно заведување. Секако, секој има своја тактика за заведување, но постојат одредени испробани трикови... Прочитај повеќе Чланак СТАНЕТЕ КРАЛИЦА НА ФЛЕРТОТ, А ЕВЕ И КАКО – Седум трикови за заведување на кои мажите никогаш не можат да одолеат се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

Не сте сигурни дали тој е вистинскиот? – Овие 5 прашања треба да си ги поставите по три месеци врска

Бидете искрени со себе бидејќи од тоа зависи иднината на вашата врска. Откако ќе поминат првичниот занес и огномет од емоции, секоја врска достигнува точка на прекршување. Тогаш е време да се преиспитате себеси и вашите чувства и да одлучите дали врската има иднина или не. Сосема е нормално дека во одредени ситуации нема да... Прочитај повеќе Чланак Не сте сигурни дали тој е вистинскиот? – Овие 5 прашања треба да си ги поставите по три месеци врска се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

ШОК истражување: Еве дали КАФЕТО ГИ НАМАЛУВА ГРАДИТЕ

Според истражувањето на експертите од Универзитетот Лунд во Шведска, три шолји кафе дневно и тоа како влијае на здравјето на жените. Беа анкетирани 300 жени и таа студија покажа дека три шолји кафе можат да ги намалат женските гради, а процентот на намалување би се зголемил со секоја консумирана доза. Тие рекоа дека постои јасна... Прочитај повеќе Чланак ШОК истражување: Еве дали КАФЕТО ГИ НАМАЛУВА ГРАДИТЕ се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

5 работи што треба да ги правите кога се чувствувате осамено: Започнете со пуштање музика

Осаменоста е вообичаено чувство, но има чекори што можете да ги преземете за да се чувствувате подобро. Слушањето музика, викањето пријатели, шетањето надвор и други активности може да го намалат ова непријатно чувство. Долгорочната осаменост може да ве исцрпи емоционално, правејќи го животот да изгледа потежок отколку што навистина е. Запомнете дека осаменоста не е... Прочитај повеќе Чланак 5 работи што треба да ги правите кога се чувствувате осамено: Започнете со пуштање музика се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

Generated by Feedzy