Ѓоргиоски: Маврово 365 се грижи за животната средина и за автентични искуства за посетителите на паркот

Маврово 365 e организација со свежа визија за развојот на туризмот во НП Маврово. Орагнизацијата става голем акцент на едукацијата и свеста на посетителите на паркот, давајќи им можност да направат одржлив избор и да го минимизираат нивното влијание врз животната средина. Преку нивните уникатни тури, тие им овозможуваат на гостите алтернативно искуство, подлабока поврзаност со природата и поголема благодарност за еколошкото значење на паркот. Севкупно, посветеноста на Mаврово365 на одржливост и одговорен туризам дава пример за зачувување на природните убавини притоа нудејќи им незаборавни искуства на туристите.

Рацин.мк разговараше со Владимир Ѓоргиоски, ко-основач на Маврово 365, организација посветена на промовирање на одржлив и еколошки туризам во НП Маврово и околината и лиценциран локален водич.

Можете ли да ги споделите со нас основните вредности и принципи кои ја поттикнуваат посветеноста на Маврово 365 за одржлив туризам во Националниот парк Маврово? Како овие вредности ги водат вашите деловни практики и процеси при креирање на нови понуди атрактивни за туристите?

Во Маврово 365, нашите основни вредности се фокусирани на грижата за животната средина, придонес и ангажман во заедницата и автентични искуства за посетителите на паркот. Ние веруваме во зачувување на природните убавини на Националниот парк Маврово за идните генерации, истовремено обезбедувајќи ја благосостојбата на локалнита заедница. Овие вредности ги водат нашите секојдневни активности и начинот на кој ги креираме нашите алтернативни туристички понуди. Во пракса се водиме по принципот “leave-no-trace”, што значи минимизирање на нашето влијание врз природната средина секогаш кога сме на тура со групите и оставање во иста или подобра состојба од онаа во која сме ја нашле. Тоа вклучува: движење со внимание низ шумата секогаш по трасирани патеки, правилно одлагање на отпадот, почитување на дивиот свет и нивните живеалишта, зачувување на природните ресурси, зачувување на убавината, интегритетот и еколошката рамнотежа на дестинациите што ги посетуваме преку, како и грижа и внимание кон другите посетители.

Нашите процеси на донесување одлуки даваат приоритет на одржливоста и одговорните туристички практики за да создадат позитивно влијание врз паркот и неговата околина, и да послужат за пример за останатите.

Националниот парк Маврово е познат по својот разновиден екосистем и природна убавина. На кој начин ктивностите, како што се планинарење, планинарење со снежници во зима (snowshoeing), кампинг во дивината на Маврово 365 имаат минимално влијание врз животната средина и живиот свет во паркот?

Зачувувањето на животната средина е врвен приоритет за Маврово365. Преземаме неколку мерки за да го минимизираме влијанието на нашите активности врз екосистемот на паркот. Нашите водичи се обучени да ги следат принципите Leave No Trace, осигурувајќи дека нашите гости лесно газат и ја почитуваат природната средина. Ние одржуваме одредени патеки за да го минимизираме нарушувањето на живеалиштето и обезбедуваме едукативни материјали за промовирање одговорно однесување. Дополнително, строго се придржуваме до регулативите на паркот и соработуваме со локалните власти за заштита за да останеме ажурирани за најдобрите практики.

Пештерата Шаркова Дупка звучи како фасцинантна атракција. Иако откриена пред повеќе од 5 децении, сега пештерата конечно е новитет во туристичката понуда на Национален парк Маврово. Како Маврово 365 ја балансира важноста за зачувување на природните убавини на пештерата со желбата да им се обезбеди на посетителите вредно и едукативно искуство?

Ненарушување на животот и убавината на пештерата Шаркова Дупка е од најголема важност за нас, како домаќини назначени од Националниот Парк Маврово. Спроведуваме низа мерки за да обезбедиме нејзина заштита притоа нудејќи им на посетителите незаборавно искуство. Посетите на пештерата се организирани во присуство на водич за ограничен број на посетители кои следат строги протоколи за движење во внатрешноста.

За да се спречи оштетување на деликатните формации и да се минимизираат нарушувањата на животот на организмите што живеат таму, се трудиме да останеме тивки и смирени кога сме внатре, недопирајќи ги пештерските украси. Исто така, даваме приоритет на едукацијата за време на турите, обезбедувајќи увид во геолошкото значење на пештерата и потребата за нејзино зачувување, поттикнувајќи чувство на поврзаност и почит кај посетителите.

Нѐ радува тоа што пештерата Шаркова Дупка сѐ почество ја посетуваат ученици од училиштата ширум земјава, и Еразмус учесници од сите краишта на Европа кои се во моментов на проекти за мобилност. Тоа што овие млади луѓе имаат прилика да го искусат и научат при посетата на Шаркова Дупка кај нив раѓа особено чувство на почит кон деликатноста на природата, и чувство на поврзаност со убавината на паркот.

Вклучувањето на заедницата често е од клучно значење за успехот на иницијативите за одржлив туризам. Како Маврово 365 соработува со локалните заедници и засегнатите страни за да обезбеди долгорочно зачувување на Националниот парк Маврово, истовремено поттикнувајќи го економскиот раст и зајакнувањето?

Силно веруваме во моќта на една активна заедницата, и Маврово сѐ повеќе заликува на една таква. Со Маврово365 активно соработуваме со малите локални бизниси и засегнатите страни за да обезбедиме долгорочно зачувување на паркот и промовирање на економскиот раст. Тесно соработуваме со локални туристички водичи, користејќи ја нивната експертиза и знаење за да ги подобриме искуствата на нашите гости. Добиваме производи и услуги од мали семејни стопанства кои ги промовираме пред нашите гости, поддржувајќи ја локалната економија.

Дополнително, ние се вклучуваме во образовни програми и иницијативи со училишта и организации од целата земја, за да ја подигнеме свеста за одржливите практики и да го поттикнеме чувството на гордост во паркот.

Неодамна бевме учесници и домаќини на настан организиран за сегашни и идни сопственици на сместувачки капацитети во руралните делови на Западен Балкан, потенцијални старт-ап бизниси, производители на прехранбени и традиционални занаетчиски производи и вработените во национални паркови од Македонија, Косово, Србија, Албанија и Црна Гора кои беа поканети да учествуваат во обука за рурално сместување „Интегрирање на прехранбени производи и услуги во туристичките понуди за сместување“.

За време на дводневниот настан и тренинг, учесниците имаа можност да дознаат за позитивните примери на сместувачки капацитет во НП Маврово, кои исто така обезбедуваат услуга – храна, како фарма која произведува млеко и млечни производи, туристички места за дегустација и продажба на локални производи, како се поврзуваат производителите на храна и рестораните, и како да се развијат стандарди за квалитет за производите или услугите кои ги нудат или имаат намера да ги нудат.

Тренингот беше организиран во рамки на регионалните проекти Regional Rural Development Standing Working Group (SWG RRD) за поддршка и економска диверзификација на руралните области во Југоисточна Европа SEDRA II – имплементиран од GIZ North Macedonia  и  Economic Development, Governance and Enterprise Growth Project  – имплементиран од USAID North Macedonia.

Едукацијата и свеста играат значајна улога во промовирањето на одржливи практики кај туристите. Како Маврово 365 ги едуцира и ангажира посетителите за важноста на одржливиот туризам и конкретните активности што можат да ги преземат за да го минимизираат нивното влијание врз животната средина?

Се согласуваме дека образованието и свеста се основни во промовирањето на одржливиот туризам. Mаврово 365 ги интегрира едукативните компоненти во сите активности и тури. Нашите водичи при секоја тура споделуваат информации за екологијата на паркот, истакнувајќи го значењето на сечиј индивидуален и институционален напор за зачувување. Ги нагласуваме и принципите Leave No Trace, охрабрувајќи ги посетителите да го минимизираат нивното влијание врз животната средина.

Преку интерактивни искуства и информативни материјали, ние се стремиме да ги поттикнеме гостите со знаење и алатки за да донесат информирани одлуки кои се усогласени со одржливите практики. На пример, нашите зимски тури не вклучуваат моторизирани возила, ратраци и квадови. Ние секогаш сме на страната на холистичко искуство и интеракција со природата. Ако се искачуваме во зима, во снежни услови на некои од врвовите на Бистра, како Сандакташ или Меденица, го правиме тоа пеш или со снежници (дрезги). На тој начин нашето присуство во дивината не остава негативни последици врз еко-системот.

извор Рацин.мк

Топ вести – powered by Centar.mk

  • Centar.mk
  • Vestiplus.mk
  • Biznispro.com
  • Zena.mk
НЕВИДЕН ХАОС: Нови детали за невремето – Поплавени подруми во куќи во Прилеп, една се очекува да падне во секој момент

Регионалниот ЦУК Битола известува дека во врска со настанот од 112 за пријавена поплава предизвикана од пороен дожд што го зафати градот Прилеп, дошло до излевање на реката и на ул.,, Дабничка“ бр.39 Б ( нас.Тризла во Прилеп) и се поплавиле подрумските простории. Во 20.55 часот Раководителот на РЦУК Прилеп... Прочитај повеќе...

Град со големина на орев го погоди охридскиот регион

Град со големина на орев го погоди југоисточниот дел на Охрид. Невремето се случило попладнево, а според првичните информации невремето направило одрон на патот Охрид – Свети Наум, лак љубаништа, при што патот е затворен. Прочитај повеќе...

Силно невреме го погоди и Охридскиот регион, ова се првите детали

Рргионалниот ЦУК Охрид изведти дека поради невремето што го зафати југоисточниот дел на Општина Охрид во реонот на с.Трпејца и с.Љубаништа проследено со големи врнежи дојде до формирање на буични води што предизвикаа излевање на вода, земја, чакал и поситни камења на регионалниот патен правец Охрид – Св. Наум во... Прочитај повеќе...

Неколку знаци ги очекуваат прекрасни вести – Дневен хорскоп за 4 јуни

Дневен хороскоп за 4 јуни 2023 Овен (21 март – 19 април): Вашата енергија и ентузијазам ќе бидат на врвот денес, Овене. Ќе се чувствувате мотивирани да преземете нови предизвици и да ги надминете сите пречки што ќе ви се најдат на патот. Одличен ден за започнување нови проекти или... Прочитај повеќе...

Ново невреме во најава, метеоролозите со вонредна прогноза: Детално метео за следните 4 дена

Денес и утре на повеќе места ќе биде нестабилно со пороен дожд, грмежи и засилен ветер. Локално процесите ќе бидат поинтензивни во форма на невреме проследени со интензивен пороен дожд, електрични празнења, силен ветер и изолирана појава на град. Во текот на следната седмица претпладне времето ќе биде сончево со... Прочитај повеќе...

(ФОТО) Излеана река, поплавени улици, пожар – Хаос по невремето во Прилеп

Вечерва околу 18 часот регионот на Прилеп бил зафатен од поројни врнежи дожд. Поголемиот дел улици низ градот се поплавени и тешко проодни за сообраќај. Засега се знае дека пријавено е едно целосно поплавување на најмалку една куќа. На социјалните мрежи се шират податоци дека се поплавени и други објекти... Прочитај повеќе...

Во целосен прекин патниот правец Охрид – Свети Наум

Од 19:15 часот регионалниот пат Охрид-Свети Наум, кај с.Љубаништа, поради одрон на патот, сообраќајот е во целосен прекин. Прочитај повеќе...

Српските медиуми – Полн резервоар за 60 евра само во Македонија: Еве каде е најевтиното гориво во регионот

За оние кои летово планираат да возат до најблиските плажи во соседството, најважно е колку ќе чини да се наполни полн резервоар со гас, пишува Б92. Најевтино ќе биде ако го направат тоа во Северна Македонија, каде што дизелот е 1,21 евро или во Босна и Херцеговина, каде литар дизел... Прочитај повеќе...

Фатмир и Генти: Ден за рекреација и за промоција на македонскиот туризам

Фејсбук статус на Фатмир Битики, вицепремиер: Ден за одмор од рутината за да поминам квалитетно време со синот Генти во активности на отворено, едно вистинско освежувачко искуство. Прекрасно си поминавме во Андреланскиот парк во Скопје, и посебно се радувам што овој парк реализиран во рамки на проектот за „Локална и... Прочитај повеќе...

Сè што треба да знаете за телесната температура: Што е нормално, а кога е време за аларм

Температурата на телото е еден од четирите клучни витални знаци на кои лекарите обрнуваат внимание. Инфекцијата може да предизвика треска, но температурата на телото исто така варира во зависност од возраста и полот, па дури и кога кажувате лаги. Просечната нормална телесна температура генерално се смета за 37 степени Целзиусови.... Прочитај повеќе...

Проверете дали ве има: УЈП ја објави најновата листа на должници со имиња на фирми и луѓе

Управата за јавни приходи објавува Листа на должници бр.05/2023 за долгови доспеани до 31.01.2023 и неплатени до 30.04.2023 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини, за кои вкупниот износ на долгот е: повисок од 120.000 денари за физичките лица и самостојни вршители […] The post Проверете дали ве има: УЈП ја објави најновата листа на должници со имиња на фирми и луѓе appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Внимавајте: Зa една година измамени 43 граѓани со брзи кредити

Десетици измамени граѓани се соочиле да плаќаат рати од туѓи подигнати брзи кредити. Само во 2022 година евидентирани се 43 случаи на измами со брзи кредити, велат од МВР за Centar.mk. За овие случаи до ОЈО поднесени се 16 кривични пријави и 24 писмени известувања, при што во рамките на расветлените случаи пријавени се 24 […] The post Внимавајте: Зa една година измамени 43 граѓани со брзи кредити appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Цените на становите се очекува да одат надолу, забележан е значителен пад на цените на градежните материјали

Ќе одат надолу цените на квадратен метар станбена површина во главниот град и внатрешноста на Македонија велат познавачите. Цените кои беа напумпани на становите во Скопје и внатрешноста се очекува да паднат, пред се поради намалената побарувачка, но и поевтинувањето на градежните материјали. Со најава дека цените на становите во Македонија ќе паднат неодамна излезе […] The post Цените на становите се очекува да одат надолу, забележан е значителен пад на цените на градежните материјали appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Оддржана констутивна седница на НАТТА

По одлуката на Управниот одбор на Стопанската комора на Северна Македонија за основање, се одржа конститутивна седница на која се формираше Националната асоцијација на туроператори и туристички агенции на Република Северна Македонија – НАТТА на која се избраа органите и формите на делување. На седницата согласно Правилата за работа на Асоцијацијата, усвоен е предлогот за […] The post Оддржана констутивна седница на НАТТА appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Неограничени разговори и повеќе интернет со новата промотивна понуда од МТЕЛ

Уживајте опуштено во долги телефонски разговори или во повеќе интернет со новата промотивна понуда на дополнителни припејд тарифи од МТЕЛ. Изберете помеѓу xtraTALK M со вклучени неограничени минути и СМС кон сите мрежи и 2 GB интернет со важност од 30 дена или xtraNEТ S со 3 GB интернет со важност од 7 дена. Промотивниот […] The post Неограничени разговори и повеќе интернет со новата промотивна понуда од МТЕЛ appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Еве што се случува во телото на жената за време на ПМС: Хормоните се главни виновници за се

Најголема улога во женското репродуктивно здравје имаат хормоните кои регулираат голем број процеси во организмот. Така, под влијание на хормоните може да се забележат одредени појави во телото на жената во текот на менструалниот циклус, како физички така и емоционално. Покрај тоа што главните симптоми на менструацијата се болни грчеви во стомакот, најверојатно жената ќе... Прочитај повеќе Чланак Еве што се случува во телото на жената за време на ПМС: Хормоните се главни виновници за се се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

СТАНЕТЕ КРАЛИЦА НА ФЛЕРТОТ, А ЕВЕ И КАКО – Седум трикови за заведување на кои мажите никогаш не можат да одолеат

Ако мислите дека физичкиот изглед е главниот фактор за успешно флертување, вие сте осудени на неуспех. Самодовербата и шармот се поважни од физичкиот изглед. Изгледот е, да не се лажеме, важен, но без шарм и уште неколку ситници е недоволен за успешно заведување. Секако, секој има своја тактика за заведување, но постојат одредени испробани трикови... Прочитај повеќе Чланак СТАНЕТЕ КРАЛИЦА НА ФЛЕРТОТ, А ЕВЕ И КАКО – Седум трикови за заведување на кои мажите никогаш не можат да одолеат се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

Не сте сигурни дали тој е вистинскиот? – Овие 5 прашања треба да си ги поставите по три месеци врска

Бидете искрени со себе бидејќи од тоа зависи иднината на вашата врска. Откако ќе поминат првичниот занес и огномет од емоции, секоја врска достигнува точка на прекршување. Тогаш е време да се преиспитате себеси и вашите чувства и да одлучите дали врската има иднина или не. Сосема е нормално дека во одредени ситуации нема да... Прочитај повеќе Чланак Не сте сигурни дали тој е вистинскиот? – Овие 5 прашања треба да си ги поставите по три месеци врска се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

ШОК истражување: Еве дали КАФЕТО ГИ НАМАЛУВА ГРАДИТЕ

Според истражувањето на експертите од Универзитетот Лунд во Шведска, три шолји кафе дневно и тоа како влијае на здравјето на жените. Беа анкетирани 300 жени и таа студија покажа дека три шолји кафе можат да ги намалат женските гради, а процентот на намалување би се зголемил со секоја консумирана доза. Тие рекоа дека постои јасна... Прочитај повеќе Чланак ШОК истражување: Еве дали КАФЕТО ГИ НАМАЛУВА ГРАДИТЕ се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

5 работи што треба да ги правите кога се чувствувате осамено: Започнете со пуштање музика

Осаменоста е вообичаено чувство, но има чекори што можете да ги преземете за да се чувствувате подобро. Слушањето музика, викањето пријатели, шетањето надвор и други активности може да го намалат ова непријатно чувство. Долгорочната осаменост може да ве исцрпи емоционално, правејќи го животот да изгледа потежок отколку што навистина е. Запомнете дека осаменоста не е... Прочитај повеќе Чланак 5 работи што треба да ги правите кога се чувствувате осамено: Започнете со пуштање музика се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

Generated by Feedzy