Колку често треба ја менуваме постелата, крпите, сунѓерите…

Од замената и обновата на предметите кои секојдневно ги користиме во домаќинството зависи и чистотата на нашето опкружување. Доколку не го правиме тоа редовоно, секојдневието ќе го делиме со мноштво различни микроби и прашина, што секако е штетно по здравјето.

Експертите за здравје и хигиена одговорија на прашањето: на колку време би требало да ја менуваме или обновуваме постелнината и другите ткаенини во спалната соба, кујната и купатилото?

Постелнината треба да се заменува на секои две недели

Нараквиците за капење – на секои 4 дена

Јоргани и кебиња – на секои шест месеци

Патосници во купатило – еднаш месечно

Кујнски крпи – на секои два дена

Крпи – два пати неделно

Крпи за чистење – после секоја употреба

Сунѓер – на секои 14 дена

Душеци – еднаш месечно