Коњ со години бил врзан. Кога ветеринарот го извлекол крвавиот синџир од негоавата глава, неговата реакција говори сè

Во пространото подрачје на шумата Латеа на романскиот брег на Црно море, повредено животно со денови лутало пред конечно да биде откриено.

Поради несебичното залагање на бројни активисти за заштита наживотните, коњот конечно бил спасен.

Овиди Росу, ветеринар и член на една организација за заштита на животни, ја преземал задачата.

Морале да спасат див коњ на кого во глава му зараснал синџир, бидејќи веројатно со години бил врзан со истиот. Животното било слабо и во критична состојба.

Прво го анестезирале коњот за безбедно да го отстранат синџирот од неговата глава. Сè поминало без поголеми потешкотии.

Неколку дена потоа Овиди го надгледувал животното и го следел неговото опоравување. Денес е непрепознатливо.