Ковачевски: Обезбедуваме стабилност, сигурност, економски раст и продолжување на европскиот пат со новото парламентарно мнозинство

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, за денешната седница во Собранието на Република Северна Македонија достави предлози за разрешување членови на Владата и за разрешување заменици министри, како и за избор на нови членови на Владата и за именување заменици министри.

Премиерот Ковачевски, во обраќањето на почетокот на парламентарната седница, посочи дека со владината реконструкцијата се зголемува парламентарното мнозинство, за да се продолжи по патот на прогресот.

Во продолжение е интегралното обраќање на премиерот Ковачевски:

„Денес пред нас е посебна седница. Седница на која донесуваме крупни одлуки.

Иако денес имаме седница на која треба доминантно да разговараме за персонални и кадровски решенија, сакам на почетокот јасно да кажам.

Прво, за мене, оваа реконструкција на Владата не е мотивирана од имиња и презимиња.

Денешните одлуки не се мотивирани од тесно-партиски интереси на ниту една партија во Владата, сегашните или идните!

За мене, овие одлуки не се врзани и не смеат да бидат поврзани со желбите, мотивите и барањата на било кое партиско раководство!

И затоа, веднаш на почетокот сакам да прецизирам!

Денес ние сите носиме одлука дали и како ќе останеме на единствениот пат на државата!

Дали ќе останеме на патот на прогресот, дали ќе останеме на патот на развојот, на стабилноста и извесноста, на економијата, на енергетиката, на животниот стандард и безбедноста на граѓаните!

Или, како што сакаат дел од внатрешните и надворешните негативни фактори, да ја втурнеме државата во нова криза, нестабилност, непредвидливост и неред!

Јас од самиот почеток изборот го направив!

И тогаш, пред една година, и во цела 2022 година и денес, ни милиметар немам намера и нема да отстапам од тој правец!

Точно знам што правиме и што треба да направиме, точно знаеме да разликуваме добро од лошо, точно знам да направам разлика од заедничкото и личното, точно знам што е државен и национален интерес, а што лични партиски, бизнис или профитерски интереси!

И не калкулирам и не се грижам за личниот рејтинг и не тактизирам за дневни потреби!

Секогаш, во било кое време и ситуација, го бирам и на прво место го ставам државниот и националниот интерес, интересот на граѓаните и државата!

Од денот како станав премиер, како личност со најмногу обврски и одговорности, реков дека во Владата секогаш ќе има отворена врата за сите партии и личности кои сакаат и знаат да работат за европска сегашност и иднина на државата!

На тој начин, успеавме да се справиме и да се справуваме со најтешката криза, безбедносна, енергетска и инфлаторна, во повоената Европа!

И со многу труд, работа, мака, знаење успеавме да имаме 40% зголемено домашно производство на електрична енергија, да имаме најниска цена на сите енергенси во регионот, да ја стабилизираме инфлацијата, да инвестираме во енергетска зелена трансформација на државата, да инвестираме во капитални инвестиции, во зголемено производство на прехранбени земјоделски производи!

Така успеавме да ја намалиме невработеноста, да ги зголемиме рекордно минималната и просечната плата, да ги зголемиме пензиите! Да направиме системско решение за и платите и пензиите постојано да растат.

Или кратко, во услови на криза да постигнеме напредок! Кога сите мислеа дека ќе тонеме, ние успеавме да се задржиме и да се кренеме!

Најважно од се, на сите обиди за внатрешна и надворешна дестабилизација, ние успеавме да постигнеме стабилност, ред и да го задржиме правецот!

Тоа се успеа со конечен почеток на преговорите со Европската Унија и со активна соработка со стратешкиот пријател, Соединетите Американски Држави!

И затоа, постојано ја потенциравме потребата од задржување, зацврстување и проширување на Европскиот Фронт! Со сите кои мислат и работат за добро на државата и граѓаните, без разлика дали се од владејачкото мнозинство или опозицијата!

Да, јас и ние, понудивме рака и начин за соработка за овие стратешки правци и интереси на граѓаните! Бидејќи кога е тешко, кога е криза, кога имаме потреба за стабилност, потребно е сите да се заедно, да работиме за заедничките и државните интереси!

Во вакви времиња, не смееме да дозволиме најважниот разговор да е за позиции, фотељи, директори, едни или други имиња! Сега повеќе од било кога, не смее да биде предмет на пребројување по партиска, етничка или било која друга припадност!

Сега е време за врвните интереси на државата и граѓаните да бидеме сплотени и координирани, да работиме за себе дома и на одговорен начин да покажеме дека Македонија е наша заедничка одговорност и обврска!

А за разликите и понудите, ќе мерат, судат и одлучуваат граѓаните, на избори, тогаш кога ќе дојде редот, следната 2024-та година!

Јас така гледам на работите и јас така работам!

За мене политиката не е математика! За мене политиката не е збир на позиции, функции и собирање, одземање, множење или делење!

За мене политиката е одговорност, вредности, принципи и обврски!

Јас не тргнувам од себеси, туку секогаш тргнувам од интересите на државата.

Но, и граѓаните и државата не можат без стабилност, извесност, функционалност, ред и поредок, правец и јасна сегашност и иднина!

Јас не смеам да дозволам да направиме ситуација во која граѓаните ќе се будат и живеат дневно во неизвесност, грч и размислувања, дали ќе не биде или не, дали ќе има плати и пензии, струја и храна и дали ќе се движиме кон неред и хаос!

Ни на крај памет не ми паѓа да дозволувам таква ситуација! А верувајте ми, таква држава сакаат многу! И од внатре и од надвор! Има луѓе и структури, кои сакаат хаос, затоа што така најлесно функционираат! Научени да крадат, да не работат, да ловат во матно и потоа да бегаат надвор, со пари на странски сметки, со фамилии во странство!

Е тоа го прават ВМРО-ДПМНЕ и нивните инструктори од Левица! Блокади на закони, кочници на сите страни, странски антидржавни интереси, хаос и безредие, навреди и ефтин антидржавен популизам!

Е тоа не бива. Тоа нема да се случи!

Во изминатиот период иницирав разговори за проширување на Европскиот Фронт, со сите политички партии! Не да дадат поддршка на мене, не на СДСМ, туку на државата и граѓаните! Тоа беше и сѐ уште е, до крај, мојот единствен мотив! Понудив задржување и проширување на парламентарното мнозинство заради тие политики и заради ништо друго!

Понудив соработка за овој прогрес и до македонската опозиција, за национално и државно обединување, на конкретен начин, за побрз и посилен европски прогрес на државата! За заедничко и цврсто задржување и зајакнување на македонскиот национален, јазичен и културен идентитет насекаде! На начин, како што успеавме да го направиме вековниот македонски јазик и историски идентитет рамноправен со сите европски нации, така да продолжиме и понатаму! На тој начин го потпишавме и договорот ФРОНТЕКС, за којшто, за жал, вие не гласавте денес.

За жал, македонската опозиција продолжи да стои во деценискиот филм на криминал, борба за фотељи, ефтин и опасен популизам и растурање на македонското ткиво! Јас за тоа можам искрено да жалам, а граѓаните и историјата ќе судат! Од тоа бегање нема!

Целосно е јасно и познато дека со ситни души и политиканти, држава ниту се прави, ниту се води!

Но, секој со својата одлука!

Јас и ние го избравме патот да обединуваме, да интегрираме, да се собереме за најважните интереси на државата и граѓаните!

За сето останато, ќе бидеме и останеме политички конкуренти!

Не да бидеме политички непријатели!

Да ја имаме пред себе државната цел и да ја пишуваме заедничката историја! А за избори и политика има време и место!

Разговаравме во изминатиот период и за останување на Алтернатива и за влез на Алијанса на Албанците во Владата!

Алијанса за Албанците ја прифатија одговорноста за поддршка на Европскиот Фронт!

Место има за сите, ако се сака и ако се прифатат надпартиските интереси!

Место има и за Алтернатива, како што тие самите знаат!

Место има за сите добронамерни и поддржувачи на Европската иднина на државата!

Како што кажав и на почетокот, бројот и видот на позициите се второстепени! Прво и единствено важно, за што треба да сме заедно и што ќе постигнеме и сработиме се државните интереси.
Навистина жалам што во овој процес, Алтернатива ја донесе својата сопствена одлука за излегување од Владата. Сакам да се заблагодарам за досегашната соработка и уште еднаш, јавно и искрено, да ја повторам мојата заложба и решеност за заедничка соработка, во форма и начин, којашто ќе значи целосна поддршка на европскиот пат!

За перформансите на сите нивни министри имам свое мислење, како што за истото, мислење имаат сите граѓани! Во сите ресори има прогрес и успеси, како што има и проблеми и потреба за многу повеќе! Има и резултати, но има и грешки, кои мора да се констатираат и корегираат!

Но, сето тоа мора да биде направено низ објективен процес, без поделби на наши и ваши, без поделба на Македонци или Албанци, бидејќи и успехот и грешките имаат име и презиме!

Само државните и граѓанските интереси мора да бидат над сите партии и партиски поранешни, сегашни или идни функционери!

И затоа, новото окрупнето парламентарно мнозинство ќе даде стабилност, извесност, активна поддршка на одлуките и реформите важни за продолжувањето по европскиот пат и за остварувањето на полноправното членство во ЕУ и на стратешкото партнерство со САД, како и на реализацијата на Програмата на Владата. За ефикасно спроведување на мерките за подобрување на животниот стандард на граѓаните, за зајакнување на економијата, на борбата против криминалот и корупцијата.

Во делот на владеењето на правото и борбата против корупцијата, се согласивме да има ветинг на јавни функционери, базиран на најдобрите европски искуства и нови одредби за јавна финансиска контрола. Посветени на концептот држава за сите, ќе продолжиме да градиме општество на еднакви граѓани. Определени кон рамноправен економски и територијален развој, ќе го намалиме развојниот јаз меѓу регионите. Развојот на државата ќе го засилиме со енергетската транзиција, со што овозможувме и заштита на животната средина. А здрави граѓани е меѓу нашите врвни приоритети и затоа посебно очекувам зголемување на ефикасноста во оваа област и унапредување на здравствените и медицинските услуги.

Почитувани граѓани и почитувани пратеници,

Реконструкцијата на Владата очекувам да внесе нова енергија во реализација на мерките и политиките на Владата, во насоките што ги посочив.

Но она што е навистина важно е со ова парламентарно мнозинство, ние ставаме точка на сите лаги и манипулации коишто ги лиферуваше опозицијата за можни предвремени избори.

Денес зборуваме за вистински важни работи.

Денес, правиме промени. И тоа е добро. Не треба да се плашиме од промени.

Нам како држава ни треба стабилно мнозинство кое ќе овозможи брз развој и напредок.

Мнозинство кое ќе ни овозможи да одблокираме важни закони за граѓаните без да мора да чекаме опозицијата да одлучи дали граѓаните и нивната иднина се повредни од нивните дневнополитички интереси.

Денес зборуваме за обединување по европското прашање, каде ВМРО-ДПМНЕ вечно останува изолирана и вечно против државните интереси. Денес ние, знаеме дека имаме обединет европски фронт и јас сум уверен дека и најхрабрите нивни пратеници ќе имаат доблест да ја видат историската шанса пред која се ставени.

Ние сме мултиетничка граѓанска држава, успешна функционална мултиетничка демократија, пример во регионот и во Европа, а граѓаните, сите без исклучок, сакаат стабилност, европски квалитет на услуги, сакаат европски квалитет на живот.

И секој кој си ги сака граѓаните и државата ќе се води од овие факти и од совеста, дали ќе одбере европска интеграција наместо меѓународна изолација и економски напредок, наместо сиромаштија.

Секој има време да размисли и кого и што поддржува и ќе се носи со својата одлука.

Јас ветив дека ќе предводам на европскиот пат, а за вредна цел нема лесен пат.

Патот е еден, изборот е одамна направен, нема време за губење и мора да се бројат само резултати!

За мене, за нас, правецот е еден и нема гледање лево или десно! За назад не ни помислуваме и не ни помислувам!

Оттаму, пред вас, почитувани пратеници, предлагам реконструкција на Владата согласно доставените документи за разрешување и именување, за кои верувам дека ги разгледавте по соодветно доставената документација.

Сакам да Ве уверам дека продолжуваме побрзо, поцврсто и сигурно понатаму!

Ги потврдуваме јасните категорички определби да ги осигураме економскиот развој и европските перспективи на Република Северна Македонија и од овие причини, барам конструктивна и плодна дискусија“.

Пред почетокот на обраќањето во врска со точките на дневниот ред, премиерот Ковачевски изрази сочувство до сите кои ги загубија своите најблиски во земјотресот што ги зафати Турција и Сирија и порача дека ова се тажни денови, но и денови на солидарност поради што нашата држава се вклучи во испраќањето хуманитарна помош, екипи војници, пожарникари, лекари кои на терен заедно со турските спасувачи секојдневно даваат сѐ од себе за да спасат што е можно повеќе луѓе.

Топ вести – powered by Centar.mk

  • Centar.mk
  • Vestiplus.mk
  • Biznispro.com
  • Zena.mk
Кое овошје е најздраво? Дали сте ги пробале тие под број 1 или 7?

Постојат многу здрави овошја кои нудат широк спектар на хранливи материи и здравствени придобивки. Еве некои од најхранливите овошја: Боровинки: Овие мали бобинки се преполни со антиоксиданси кои помагаат во заштитата на вашите клетки од оштетување, а исто така се богати со витамин Ц, влакна и витамин К. Јаболка: Јаболката... Прочитај повеќе...

Љубовен хороскоп за април 2023 – На кои знаци ќе им се посреќи?

Овен (21.03 – 19.04): Овој месец, вашиот љубовен живот може да добие страствен пресврт, со многу возбудувања и авантури. Сепак, обидете се да го балансирате вашиот ентузијазам со размислување за чувствата и потребите на вашиот партнер. Бик (20.04 – 20.05): Овој месец може да почувствувате чувство на стабилност и сигурност... Прочитај повеќе...

Стотици илјади работни места во опасност?

Развојот на вештачката интелигенција може да доведе до автоматизација на многу работни места во Соединетите Американски Држави (САД) и Европа. Ова може да загрози стотици илјади работни места, според истражувањето на инвестициската банка Голдман Сакс. Инвестициската банка соопшти дека системот за вештачка интелигенција како што е ChatGPT во иднина би... Прочитај повеќе...

Симптом кој може да укажува на дијабетес

Многу е важно навреме да откриете дека имате проблем со шеќерот. Почести симптоми на дијабетес се постојано чувство на замор, проблеми со мочниот меур, чести патувања во тоалет и бавно зараснување на раните. Некои лекари предупредуваат дека на кожата може да се појави еден од првите симптоми на дијабетес тип... Прочитај повеќе...

Богоев: Ковачки и “спонтаната пензионерка” од ДПМНЕ не потсетија на старите режимски, грујови времиња

Фејсбук статус на Стефан Богоев од СДСМ: Ковачки и “спонтаната пензионерка” од ДПМНЕ не потсетија на старите режимски, грујови времиња. Во ВМРО – ДПМНЕ ништо не е сменето! Тоа е истата партија која се бави со лажни вести, лажни пензионери, монтирани напади , насилство, анти ЕУ реторика и контра протести... Прочитај повеќе...

Месечен хороскоп за април 2023 година – Изненадувања за неколку хороскопски знаци

Овен (21.03 – 19.04): Овој месец може да доживеете некои предизвици во вашите лични односи или партнерства. Комуникацијата ќе биде клучна за решавање на сите прашања што ќе се појават, затоа погрижете се да се изразите јасно и да ги слушате другите со отворен ум. На позитивна нота, може да... Прочитај повеќе...

Ослободете се од сомнежите: Еве колку долго облеката може да остане во машината пред да почне да мириса

Кога имате премногу работа во текот на денот, може да заборавите да ја испразните машината за перење. Меѓутоа, предолгото оставање на облеката во машината не е добро бидејќи тие можат да апсорбираат непријатни мириси. Поради ова, многу луѓе се прашуваат колку долго облеката може да остане во машината без тоа... Прочитај повеќе...

Седењето со скрстени нозе ги оштетува крвните садови

Повеќето луѓе имаат навика да седат со скрстени нозе. За почеток, истражувањата покажуваат дека седењето со скрстени нозе може да ја зголеми неусогласеноста на колкот, каде што едниот е повисок од другиот. Исто така, ја менува брзината со која крвта се движи низ крвните садови на долните екстремитети, што може... Прочитај повеќе...

Богоев: Ковачки и “спонтаната пензионерка” од ДПМНЕ не потсетија на старите режимски, грујови времиња

Фејсбук статус на Стефан Богоев од СДСМ: Ковачки и “спонтаната пензионерка” од ДПМНЕ не потсетија на старите режимски, грујови времиња. Во ВМРО – ДПМНЕ ништо не е сменето! Тоа е истата партија која се бави со лажни вести, лажни пензионери, монтирани напади , насилство, анти ЕУ реторика и контра протести... Прочитај повеќе...

Ограбена аптека во центарот на Скопје

Синоќа во 20.39 часот во полицијата во Скопје било пријавено дека во аптека на подрачјето на Центар, едно лице со закана од вработената одзело пари, велат од МВР: Се преземаат мерки за расчистување на случајот, велат од МВР. Прочитај повеќе...

Тргна исплатата на пензиите – Повисоки се за 8,4 проценти

Министерството за труд и социјална политика известува дека на ден 28.03.2023 година (вторник) започнува етапната исплата на пензиите за месец март, зголемени за 8.4% согласно усогласувањето предвидено со новата методологија за раст на пензиите, која следи два индикатори односно 50% од порастот на просечната плата и 50% од порастот на трошоците за живот. Ова усогласување […] The post Тргна исплатата на пензиите – Повисоки се за 8,4 проценти appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Пресврт: Пелети сега се продаваат и за 230 денари од вреќа, но никој не ги купува

Откако голем број на граѓани се префрлија од пелети на греење со инвертери, топлотни пумпи или дрва побарувачката на овој енергенс драстично се намали, пишува Центар.мк. Високите цени од над 500 денари за вреќа од 15 килограми ги одвратија граѓаните од пелетите, а печките на пелети се продаваат по ниски цени по македонските огласници. Според […] The post Пресврт: Пелети сега се продаваат и за 230 денари од вреќа, но никој не ги купува appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Комерцијална банка прогласена за Најдобра банка во Македонија за 2023 од магазинот Global Finance

Скопје, 24.03.2023 година – Комерцијална банка е прогласена за „Најдобра банка во Северна Македонија за 2023 година“ од угледниот магазин Global Finance, награда која се должи на понудата на врвни услуги и знаење, грижата за клиентите и на стабилноста на Банката. Со оваа престижна награда, која ѝ се доделува на Банката по 12-ти пат, Комерцијална […] The post Комерцијална банка прогласена за Најдобра банка во Македонија за 2023 од магазинот Global Finance appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Следува предвремена исплата на пензиите – ова се датумите кога ќе биде исплатена пензијата

Владата на Република Северна Македонија, на денешната седница, ја разгледа и усвои Информацијата од Министерството за труд и социјална политика за исплата на пензии за месец март 2023 година. Задолжен е Фондот за пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 27.03.2023 година. Се препорачува […] The post Следува предвремена исплата на пензиите – ова се датумите кога ќе биде исплатена пензијата appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Замрзнати цените на јајцата и оризот

Владата на Република Северна Македонија донесе Одлука за определување највисоки цени за одделни производи во трговијата на мало и обврска на трговците да прибавуваат и продаваат определени видови и количества на одделни стоки на потрошувачите според определен редослед. Со одлуката се определуваат највисоките цени во трговијата на мало на свежи јајца од кокошка и ориз […] The post Замрзнати цените на јајцата и оризот appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Еве што се случува во телото на жената за време на ПМС: Хормоните се главни виновници за се

Најголема улога во женското репродуктивно здравје имаат хормоните кои регулираат голем број процеси во организмот. Така, под влијание на хормоните може да се забележат одредени појави во телото на жената во текот на менструалниот циклус, како физички така и емоционално. Покрај тоа што главните симптоми на менструацијата се болни грчеви во стомакот, најверојатно жената ќе... Прочитај повеќе Чланак Еве што се случува во телото на жената за време на ПМС: Хормоните се главни виновници за се се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

СТАНЕТЕ КРАЛИЦА НА ФЛЕРТОТ, А ЕВЕ И КАКО – Седум трикови за заведување на кои мажите никогаш не можат да одолеат

Ако мислите дека физичкиот изглед е главниот фактор за успешно флертување, вие сте осудени на неуспех. Самодовербата и шармот се поважни од физичкиот изглед. Изгледот е, да не се лажеме, важен, но без шарм и уште неколку ситници е недоволен за успешно заведување. Секако, секој има своја тактика за заведување, но постојат одредени испробани трикови... Прочитај повеќе Чланак СТАНЕТЕ КРАЛИЦА НА ФЛЕРТОТ, А ЕВЕ И КАКО – Седум трикови за заведување на кои мажите никогаш не можат да одолеат се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

Не сте сигурни дали тој е вистинскиот? – Овие 5 прашања треба да си ги поставите по три месеци врска

Бидете искрени со себе бидејќи од тоа зависи иднината на вашата врска. Откако ќе поминат првичниот занес и огномет од емоции, секоја врска достигнува точка на прекршување. Тогаш е време да се преиспитате себеси и вашите чувства и да одлучите дали врската има иднина или не. Сосема е нормално дека во одредени ситуации нема да... Прочитај повеќе Чланак Не сте сигурни дали тој е вистинскиот? – Овие 5 прашања треба да си ги поставите по три месеци врска се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

ШОК истражување: Еве дали КАФЕТО ГИ НАМАЛУВА ГРАДИТЕ

Според истражувањето на експертите од Универзитетот Лунд во Шведска, три шолји кафе дневно и тоа како влијае на здравјето на жените. Беа анкетирани 300 жени и таа студија покажа дека три шолји кафе можат да ги намалат женските гради, а процентот на намалување би се зголемил со секоја консумирана доза. Тие рекоа дека постои јасна... Прочитај повеќе Чланак ШОК истражување: Еве дали КАФЕТО ГИ НАМАЛУВА ГРАДИТЕ се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

5 работи што треба да ги правите кога се чувствувате осамено: Започнете со пуштање музика

Осаменоста е вообичаено чувство, но има чекори што можете да ги преземете за да се чувствувате подобро. Слушањето музика, викањето пријатели, шетањето надвор и други активности може да го намалат ова непријатно чувство. Долгорочната осаменост може да ве исцрпи емоционално, правејќи го животот да изгледа потежок отколку што навистина е. Запомнете дека осаменоста не е... Прочитај повеќе Чланак 5 работи што треба да ги правите кога се чувствувате осамено: Започнете со пуштање музика се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

Generated by Feedzy