Маџаревиќ-Сјустер: Северна Македонија го има најголемиот пакет на фискален одговор за кризата во Западен Балкан

Северна Македонија има најголем пакет на фискален одговор за кризата од сите шест земји во Западен Балкан во смисла на поддршка што се дава на фирмите и домаќинствата. Ако се погледне износот што е ставен настрана 750 милиони евра севкупно ова е повеќе од пет отсто од БДП, но ова е во моментот најголемиот пакет на фискален одговор на кризата, изјави денеска Сања Маџаревиќ – Сујстер, виш економист на Светска банка и главен автор на редовниот извештај за земјите од Западен Балкан.

– Ако се погледнат цените на електрична енергија, на гас, и понатаму се конкурентни, меѓутоа делумно заради тоа што се субвенционирани. Ако Владата не плаќа субвенции тогаш ќе плаќате многу повисока цена што е дел од фискалните напори да се олесни влијанието на кризата. И краткорочно мислам дека ова е начинот да се оди понатаму, истакна таа на денешната презентација на Извештајот во Скопје.

Маџаревиќ – Сјустер истакна дека вториот пакет на поддршка за кризата треба да биде за најранливите домаќинства и фирми и тоа е она што треба да се внесе. Но, истакнува таа, има владини реформи што не чинат многу пари, но им треба политичка заложба и имплементација. Во контекст на Северна Македонија, како што потенцира експертката на Светската банка, сегашното функционирање на Парламентот може да е пречка побрзо да се движиме во овие реформи.

-Видовме случај на нов Закон за буџет на кој му требаше две години да помине низ Собранието. Ова е пример од реформите што не чинат пари, но ќе имаат многу посебно влијание во однос на транспарентноста и ефикасноста за користење на јавните ресурси, да се постави соодветен независен мониторинг на фискалната политика и севкупно ќе биде важно заради тоа што ќе имате модернизиран трезор и даночна администрација коишто ќе дојдат во овој процес, рече Маџаревиќ – Сјустер.

Според неа, дури и реформите на образовниот сектор ќе бидат од критична важност за Северна Македонија, но некој треба да започне со тој процес.

-И повеќето од овие реформи немаат целисходни и фискални трошоци, но ќе имаат многу силни придобивки за севкупното општество вклучувајќи ја и фискалната политика во иднина, истакна експертката на Светска Банка.

Во однос на справувањето со инфлацијата и воведувањето маржи, Маџаревиќ – Сјустер рече дека Северна Македонија не е единствената земја која воведе одредени ограничувања во однос на маржите, и многу од земјите во ЕУ ја применија оваа мерка. Ова, според неа, е подобра мерка отколку фиксни цени затоа што фиксните цени може да водат кон дефицит на одредени производи.

-Со тоа што се прилагодува маржата практично вие ја намалувате цената на производот, меѓутоа влезните цени коишто влијаат врз конечната цена се уште во голема мера се високи и влијаат врз цената на чинење на самиот производ и тука не може да го ублажите тоа. Можете да го намалите притисокот, меѓутоа не може да ги намалите дневните трошоци или ДДВ-трошоците во споредба со минатата година, рече експертката на Светската банка.

Ова се мерки што помалку го нарушуваат пазарот отколку такви што би биле со фиксни цени.

– Дури и во земји како Хрватска, која е земја – членка на ЕУ фиксните цени на одредени производи и добра доведоа до недостаток на истите на пазарот па затоа Владата реши да престане со таквите мерки. Во Србија го видовме истиот порив, па влијанието на овие мерки точно не можеше целосно да ја елиминира високата стапка или порастот на цените, меѓутоа донекаде ограничувањето на маржите го ублажија нивното растење, рече Маџаревиќ-Сјустер.

Она што би можело понатаму да се направи, според неа, се регулаторни реформи каде ќе се зајакне конкуренцијата на локалните пазари заради тоа што некои од маржите се многу повисоки отколку што би биле во случај на многу подобра конкурентност или совршена конкурентност.

-Од друга страна земји се обидуваат да овозможат постојан дотур на одредени производи па ако се лоцираат или се обезбедат одредени субвенции можеби локално да се намалат влезните цени на одредени производи. Па мислам дека тука дискусиите на таа тема се тековни во Северна Македонија. Гледаме и одредени иницијални дискусии коишто се одвиваат на тема на тоа како да се преструктурираат тековните политики за да може да бидат ориентирани повеќе кон субвенции што ќе бидат базирани на учинок и сите земји се мачат во регионот да можат земјоделските сектори да ги направат попродуктивни, вели таа.

Оценува дека успешноста на земјоделскиот сектор и учинокот сега е многу важен за земјите имајќи го предвид безбедносниот аспект и ситуацијата во Украина.

– Оваа година имаме пченка и пченица од Украина, меѓутоа жетвата следната година ќе биде забавена и многу е важно да се искористи она што го имаме сега и ова е потенцијал на високо успешни земјоделски практики, а Северна Македонија го има потенцијалот да може да го истражува ова и да биде дури и извозник на земјоделски производи. Во голема мера ова е и позитивен аспект земајќи ги регулаторните аспекти на малопродажните пазари, рече Маџаревиќ-Сјустер.

Според експертката на Светската банка, предложените даночни реформи од Владата се доста солидни, и сега е добро време за такви реформи заради тоа што „ќе се ребалансира даночниот товар од поранливите или посиромашните кон помалку сиромашните”.

– Овој дисбаланс во моментот каде што приходот од работната сила е оданочен под 10 отсто, а капиталниот не е, ми се чини дека не е фер од една страна. Мислам дека е дисбалансиран и сега тука прашањето е дали зголемувањето на прогресивноста на даночниот систем ќе доведе поголема правичност или исто така ќе може порамномерно да го сподели даночниот товар помеѓу различните категории, тоа е прво. Второ, би кажала дека дизајнот на оваа реформа не е конечен. Ова беше само предлог, па ќе видиме како ќе изгледа финалниот пакет на даночни политики, вели Маџаревиќ-Сјустер.

Претходната реформа што беше отпочната во 2019 година, според неа, го суспендираше оданочувањето на капиталните примања во 2023 година, така што мислам дека ова практично само го пренебрегнува застојот или продолжуваме на она ниво кое што беше предложена реформата во 2019 година.

Маџаревиќ-Сјустер нагласува дека Светската банка не очекува рецесија во Северна Македонија во однос на севкупниот учинок, но може да има квартален негативен раст што можеби може да биде видливо и оваа година.

-Би рекла дека предвидувањата се неблагодарни заради тоа што брзо се менуваат нештата и за жал не е на подобро. Меѓутоа, очекуваме забавување на растот. И ако ги погледнете нашите предвидувања, сега сме на 2,1 отсто споредбено со сличните земји со слична економска структура како Србија, вели таа.

Србија малку подобро котира, меѓутоа, како што посочува, не поставува санкции на ист начин како Северна Македонија па така тие за кратко имаа придобивки од оваа можност како канал за извоз на санкционираниот руски пазар.

-Северна Македонија ја немаше таа поволна ситуација или таа корист. Меѓутоа, во 2023 година ако гледаме нанапред ќе видиме дека Северна Македонија е во групата на земји со релативно умерен раст па очекуваме дека тековната криза ќе се намали и ќе стивне во однос на шоковите коишто ги предизвикува. Имавте шок оваа година и мислам дека тоа еден основен ефект како што одиме во иднината ќе имаме и забавен раст заради кризата очекувавме 3,3 отсто, исто се намалува и растот заради тоа што инфлацијата ќе остане покачена, па ќе се забави стапката. Меѓутоа, ќе останат високи цени на производите па преку намалената потрошувачка и преку високи влезни трошоци за бизнисите ќе има и повисоки трошоци за извоз, посочува Маџаревиќ-Сјустер. Сепак, таа предупредува, дека „предвидувањата овие денови се базираат на храбри претпоставки”.

Топ вести – powered by Centar.mk

  • Centar.mk
  • Vestiplus.mk
  • Biznispro.com
  • Zena.mk
Слаб земјотрес ја стресе Македонија

Прилично слаб земјотрес во понеделникот е регистриран земјотрес во Македонија со интензитет од 2 степени според Рихтеровата скала. Според ЕМСЦ, Епицентарот бил на 17 километри од Кичево. Потресот бил на длабочина од 10 километри, јавува ЕМСЦ: Прочитај повеќе...

Шефот на НАТО: Путин сака да ја искористи зимата како оружје за војна

Русија најверојатно ќе продолжи да ги напаѓа украинската електрична мрежа, гасната инфраструктура и основните услуги за луѓето, изјави генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг, додавајќи дека рускиот претседател сака да ја искористи зимата како оружје за војна. „Да го правиме ова додека влегуваме во зима покажува дека претседателот Путин сега... Прочитај повеќе...

Директорот на Институтот за генетика: Здравствениот систем на Кина не е подготвен за омикрон

Комунистичката партија на Кина е во дилема бидејќи граѓаните сакаат да се укинат мерките против пандемијата, но дури и нивно олеснување може да доведе до неконтролирано ширење на коронавирусот и голем пораст на бројот на смртни случаи. Властите ќе треба да донесат одлука дали ќе продолжат да инсистираат на нивната... Прочитај повеќе...

Таравари: Факт е дека балансерот се злоупотребува, треба да се донесе посебен Закон за правична и соодветна застапеност на сите етнички заедници

-Точно е дека балансерот се злоупотребува. Тоа е непобитен факт. Овој мандат ги имаме првите вработувања и фект е дека од човечки ресурси луѓето знаат колку места ќе има во општината. Се знае дека на пример треба да се вработат 13 Албанци, четири Македонци, двајца Турци, еден Ром и горе... Прочитај повеќе...

Хоџиќ: Балансерот има методолшка маана

Според Џелал Хоџиќ од Агенција за остварување на правата на заедниците и претседател на СДА, правичната и соодветната застапеност е една од работите кои ги следи Агенцијата . -Се покажува подобрување, но со едно ниско темпо. Ние како Агенција на нашите партицпативни форуми, преку кои на една страна ги седнуваме... Прочитај повеќе...

Земотрес ја стресе Македонија

Според ЕМСЦ во понеделникот попладне е регистриран земјотрес во Македонија со интензитет од 2 степени според Рихтеровата скала. Епицентарот бил на 17 километри од Кичево. Потресот бил на длабочина од 10 километри. Прочитај повеќе...

Таравари: Факт е дека балансерот се злоупотребува, треба да се донесе посебен Закон за правична и соодветна застапеност на сите етнички заедници

-Точно е дека балансерот се злоупотребува. Тоа е непобитен факт. Овој мандат ги имаме првите вработувања и фект е дека од човечки ресурси луѓето знаат колку места ќе има во општината. Се знае дека на пример треба да се вработат 13 Албанци, четири Македонци, двајца Турци, еден Ром и горе... Прочитај повеќе...

Хоџиќ: Балансерот има методолшка маана

Според Џелал Хоџиќ од Агенција за остварување на правата на заедниците и претседател на СДА, правичната и соодветната застапеност е една од работите кои ги следи Агенцијата . -Се покажува подобрување, но со едно ниско темпо. Ние како Агенција на нашите партицпативни форуми, преку кои на една страна ги седнуваме... Прочитај повеќе...

Добиле само 6 пакувања бонбони како награда: Пронајден чек од 4,6 милиони евра

Anouar G, од Франкфурт, Германија, ја забележал банкарската сметка на платформата откако ја посетил неговата мајка. Овој 38-годишник останал запрепастен кога видел дека вредноста на чекот е 4.631.538,80 евра. – Имаше толку голема количина на неа што не можев ни да ја изговорам – вели тој. Наводно чекот бил издаден... Прочитај повеќе...

Ковачевски: Мицкоски секое утро прво што прави- проверува во телефонот што кажал Апасиев

На нашиот европски пат има сериозна закана, а најзабележителен и најопасен во моментов е Димитар Апасиев, тој е агент на хаосот и верува дека колку повеќе е лошо за земјата – толку е подобро за него, порача претседателот Димитар Ковачевски од Велес. Неговата цел, додаде Ковачевски, е да запали оган... Прочитај повеќе...

Доаѓаат пари: До крајот на декември по најмалку 12.740 денари на сметката на секој вработен во приватниот сектор

Вработените во приватниот сектор, до крајот на годината ќе добијат регрес за годишен одмор попознат како К-15. Регресот за годишен одмор годинава ќе биде во износ од минимални 12.740 денари. Според податоците за движењето на нето/бруто платата по вработен, К-15 за оваа година ќе се движи од минимални 12.740 денари па нагоре. Пресметките се прават […] The post Доаѓаат пари: До крајот на декември по најмалку 12.740 денари на сметката на секој вработен во приватниот сектор appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Ценовен шок во Србија: Струјата поскапува за 8 отсто, гасот за 11%

Агенцијата за енергетика го одобри поскапувањето на струјата и гасот од 1 јануари 2023 година во соседна Србија, соопшти РТС. Од почетокот на 2023 година цената на киловат-час струја кај домаќинствата ќе биде повисока за 8 отсто, а гасот за 11 отсто. Според пресметките на Агенцијата за енергетика, сметката за домаќинствата кои трошат во просек […] The post Ценовен шок во Србија: Струјата поскапува за 8 отсто, гасот за 11% appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Драстичен пад на цените на нафтата на светските берзи

Драстичен пад на цените на нафтата е забележан на светските берзи. Цената на барелот на лондонските берзи е 81,48 долари, односно за речиси 3 отсто помалку од вчера. Пад од 2,8 отсто е забележан и на американската берза каде барел се продава за 74,15 долари. The post Драстичен пад на цените на нафтата на светските берзи appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Намалување на висината на месечниот надомест што го наплатува Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување од пензиските друштва за 2023 година

Соопштение до јавноста за намалување на висината на месечниот надомест што го наплатува Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување од пензиските друштва за 2023 година Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување – МАПАС ја известува пошироката јавност дека е добиена согласност од страна на Собранието на Република Северна Македонија за намалување […] The post Намалување на висината на месечниот надомест што го наплатува Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување од пензиските друштва за 2023 година appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Изминатото деноноќие произведени 13.056 MWh електрична енергија

АД ЕСМ на 27.11.2022 година произведе 13.056 MWh електрична енергија. Во Термоелектраните произведени се 7.377 MWh, а во хидроелектраните и во Ветерниот парк Богданци произведени се 5.679 MWh. Во изминатото деноноќие ЕСМ набави 4.580 MWh електрична енергија. * Податоците се преземени од Диспечерски извештај на АД ЕСМ за 27.11.2022 година. The post Изминатото деноноќие произведени 13.056 MWh електрична енергија appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Еве што се случува во телото на жената за време на ПМС: Хормоните се главни виновници за се

Најголема улога во женското репродуктивно здравје имаат хормоните кои регулираат голем број процеси во организмот. Така, под влијание на хормоните може да се забележат одредени појави во телото на жената во текот на менструалниот циклус, како физички така и емоционално. Покрај тоа што главните симптоми на менструацијата се болни грчеви во стомакот, најверојатно жената ќе... Прочитај повеќе Чланак Еве што се случува во телото на жената за време на ПМС: Хормоните се главни виновници за се се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

СТАНЕТЕ КРАЛИЦА НА ФЛЕРТОТ, А ЕВЕ И КАКО – Седум трикови за заведување на кои мажите никогаш не можат да одолеат

Ако мислите дека физичкиот изглед е главниот фактор за успешно флертување, вие сте осудени на неуспех. Самодовербата и шармот се поважни од физичкиот изглед. Изгледот е, да не се лажеме, важен, но без шарм и уште неколку ситници е недоволен за успешно заведување. Секако, секој има своја тактика за заведување, но постојат одредени испробани трикови... Прочитај повеќе Чланак СТАНЕТЕ КРАЛИЦА НА ФЛЕРТОТ, А ЕВЕ И КАКО – Седум трикови за заведување на кои мажите никогаш не можат да одолеат се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

Не сте сигурни дали тој е вистинскиот? – Овие 5 прашања треба да си ги поставите по три месеци врска

Бидете искрени со себе бидејќи од тоа зависи иднината на вашата врска. Откако ќе поминат првичниот занес и огномет од емоции, секоја врска достигнува точка на прекршување. Тогаш е време да се преиспитате себеси и вашите чувства и да одлучите дали врската има иднина или не. Сосема е нормално дека во одредени ситуации нема да... Прочитај повеќе Чланак Не сте сигурни дали тој е вистинскиот? – Овие 5 прашања треба да си ги поставите по три месеци врска се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

ШОК истражување: Еве дали КАФЕТО ГИ НАМАЛУВА ГРАДИТЕ

Според истражувањето на експертите од Универзитетот Лунд во Шведска, три шолји кафе дневно и тоа како влијае на здравјето на жените. Беа анкетирани 300 жени и таа студија покажа дека три шолји кафе можат да ги намалат женските гради, а процентот на намалување би се зголемил со секоја консумирана доза. Тие рекоа дека постои јасна... Прочитај повеќе Чланак ШОК истражување: Еве дали КАФЕТО ГИ НАМАЛУВА ГРАДИТЕ се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

5 работи што треба да ги правите кога се чувствувате осамено: Започнете со пуштање музика

Осаменоста е вообичаено чувство, но има чекори што можете да ги преземете за да се чувствувате подобро. Слушањето музика, викањето пријатели, шетањето надвор и други активности може да го намалат ова непријатно чувство. Долгорочната осаменост може да ве исцрпи емоционално, правејќи го животот да изгледа потежок отколку што навистина е. Запомнете дека осаменоста не е... Прочитај повеќе Чланак 5 работи што треба да ги правите кога се чувствувате осамено: Започнете со пуштање музика се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

Generated by Feedzy