Македонија вечерва протера руски дипломат – еве и зошто

Македонија вечерва протера руски дипломат – еве и зошто!

Министерството за надворешни работи одлучило да протера руски дипломат поради користењето на воено хемиско оружје.

-Министерството за надворешни работи објавува дека во тесна консултација со нашите сојузници и партнери од ЕУ и НАТО и во солидарност со Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска, одлучи да протера еден дипломат на Руската Федерација во Република Македонија заради случајот Скрипал, во согласност со член 9 од Виенската конвенција за дипломатски односи од 1961 година.

Користењето на воено хемиско оружје е во спротивност со Меѓународното право и тоа влијае на безбедноста на сите земји, се вели во соопштението на Министерството за надворешни работи.