Министерот Оливер Спасовски на средба со австрискиот колега Герхард Карнер: Ја продлабочуваме традиционално добрата полициска соработка со Австрија

Денеска, (23.11.2022), министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски за време на работниот престој во Виена, во австриското Сојузно Министерство за внатрешни работи, оствари билатерална средба со Сојузниот министер за внатрешни работи на Република Австрија, Герхард Карнер.

На средбата, министерот Спасовски се заблагодари за поканата и истакна дека денешнава средба е уште една потврда за традиционално добрата соработка помеѓу двете министерства и двете земји, особено по стапувањето на сила на Договорот за полициска соработка меѓу двете Влади.

„Полициската соработка редовно се реализира преку размена на информации, експертски средби, заедничка реализација на проекти и оперативни акции, во рамки на оперативната соработка со Frontex, како и во рамки на неколку меѓународни иницијативи, платформи и партнерства”, рече министерот Спасовски, потсетувајќи дека во насока на справување со илегалната миграција на 26 октомври оваа година беше потпишан Договорот со FRONTEX, кој има оперативно и политичко значење и за Република Северна Македонија и за Европската Унија.

Министерот Спасовски упати благодарност до австрискиот колега Карнер за учеството на австриските полициски службеници во заедничките операции на нашата јужна граница, што значително придонесоа во зајакнување на капацитетите на нашата гранична полиција и секако во борбата против илегалната миграција и криумчарењето мигранти.

„Во досегашното отсуство на Договорот со Фронтекс, Заедничката операција беше од огромна помош и поддршка, а се покажа и како една од најуспешните операции од ваков тип, со оглед на фактот дека на национално ниво годишно се спречуваат над 20.000 обиди за илегално минување од кои речиси 90% се спречени на јужната граница”, истакна министерот Спасовски, додавајќи дека во Северна Македонија, спречени се 22.806 обиди за илегално преминување на границите или речиси пет илјади обиди повеќе во споредба со истиот период лани.

Спасовски изрази благодарност за заложбите на Сојузното Министерство за внатрешни работи на Република Австрија за спроведување на иницијативата за „Заедничка координативна платформа“ која има голем потенцијал да преземе водечка улога во координацијата на активностите за ефикасно справување со илегалната миграција.

„Иницијативата ги идентификува и ги сублимира во себе потребите во клучните области – гранично управување, азил, враќање и борба против трговијата со луѓе. Таа, воедно го препознава регионалниот пристап и развојот на односите со земјите на потекло како неопходни за воспоставување одржливо враќање, а посветува внимание на различните форми на враќање – доброволно и присилно, како и на различните фази при враќањето, односно активности во подготвителна фаза – пред враќање, враќање, како и активности по враќањето”, рече министерот Спасовски.

Во однос на билатералната соработка, министерот Спасовски рече дека истата многу често се рефлектира и во заедничкото дејствување во меѓународните организации во кои што членуваат и двете земји односно двете Министерства за внатрешни работи. Тука е и соработката во рамки на Меѓународниот центар за развој на миграциска политика со седиште токму овде во Виена во рамки на кој задоволство ми е да информирам дека во зачеток е спроведувањето на инцијативата на Министерството за внатрешни работи на Република Северна Македонија за воспоставување соработка со земјите на потекло на мигранти”, информираше министерот Спасовски, при што додаде дека како транзит земја Република Северна Македонија и земјите од регионот на Западен Балкан имаат потреба од формализирање на соработката со земјите од Патот на свилата заради осигурување ефективен механизам на враќање на мигранти како еден од клучните предуслови за ефикасен систем за гранична безбедност.

„Тоа за нас претставува еден од најголемите предизвици со оглед на фактот дека главен проблем е немањето на договори за реадмисија со најголем дел од земјите на потекло, поради непостоење ма дипломатска мрежа во критичните региони и фактот што најголем дел од земјите од потекло се претставени со нерезидентни дипломатско – конзуларни претставништва. Се надевам дека по првичното воспоставување на контакти и презентирање на проблемите со кои се соочуваат и земјите на потекло и земјите на транзит, ќе најдеме заедничко решение и ќе успееме во преговарање и потпишување на договори за реадмисија”, истакна министерот Спасовски.

На крајот од средбата, министерот Спасовски ја изрази својата лична и искрена благодарност за поддршката на Република Австрија во сите досегашни напори на Република Северна Македонија и на политичко и на оперативно ниво, со надеж дека со меѓусебна поддршка, истрајност и меѓусебна соработка ќе се победи во борбата против организираниот криминал и сите останати видови криминал со кои се соочуваме.

Министерот Герхард Карнер му посака добредојде на министерот Спасовски поздравувајќи ја одличната соработка помеѓу нашите две министерства и изразувајќи уверување за нејзино интензивирање и во наредниот период. Австрискиот министер Карнер упати посебна благодарност и почит кон нашите заеднички тимови полициски службеници задолжени за граничната контрола на границата со Република Грција за нивниот ангажман и посветеност во заштитата од илегалната миграција и криумчарењето на мигранти, ценејќи и вреднувајќи ги сите овие заеднички активности со цел зачувување на границите а со тоа и безбедноста и сигурноста на граѓаните.

По завршување на средбата, министерот Оливер Спасовски и неговиот австриски колега, Сојузниот министер Герхард Карнер имаа изјави за австриските медиуми при што уште еднаш ја потврдија традиционално добрата соработка помеѓу двете министерства и двете земји, како и заложбите за продлабочување на истата, со уверување дека ќе продолжи во континуитет со несмален интензитет.

Топ вести – powered by Centar.mk

  • Centar.mk
  • Vestiplus.mk
  • Biznispro.com
  • Zena.mk
Владата го решава деценскиот проблем со лицата без документи

Со донесувањето на измените на законите за престојувалиште и живеалиште и за лична карта со отвора патот за целосно решавање на бездржавјанството во Република Северна Македонија. Овие лица поради непоседувањето на имот и неможноста да обезбедат докази за сопственоста на имотот или договор за закуп практично остануваа без пријавена адреса... Прочитај повеќе...

Каевски: Станува Мицкоски сабајле и вели што ќе блокираме денеска, така функционира ДПМНЕ

Станува Мицкоски сабајле и вели ајде денеска што ќе блокираме и тоа е став на опозицијата, што го гледаме во континуитет, така функционира ДПМНЕ, истакна пратеникот на СДСМ Дарко Каевски за „Студио 10“ на телевизија 24. Каевски нагласи дека законското решение на законот за амнестија има за цел да се... Прочитај повеќе...

МФ: Нов закон за решавање банки за зајакнување на финансиската стабилност

Собранието на РС Македонија го усвои Законот за решавање банки, предложен од Министерството за финансии, а со кој земјава воспоставува регулаторна рамка за зајакнување на финансиската стабилност во земјава и навремена интервенција во кредитна инститиуија која е во проблем. Станува збор за сосема нов закон кој има за цел воспоставување... Прочитај повеќе...

Мисија за директен контакт помеѓу Комитетот за примена на стандардите на МОТ и претставници од Министерството за труд и социјална политика

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска и претставници од министерството денеска се сретнаа со тим експерти на Меѓународната организација на трудот и експерт за слобода на здружување кои се во неколку дневна посета на земјава со цел реализација на Мисија за директен контакт помеѓу Комитетот за примена на... Прочитај повеќе...

Грковска на јавна расправа за нацрт Стратегијата за транспарентност 2023-2026: Целиме кон уште повисоко ниво на транспарентност и одржлива свест за нејзината важност

Заменичката на претседателот на Владата задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска, се обрати на втората јавна расправа за нацрт Стратегијата за транспарентност 2023-2026, која денеска се одржува во Велес, организирана од Кабинетот за политики за добро владеење, во соработка со Фондацијата Метаморфозис. „Ако корупцијата е болест, транспарентноста е... Прочитај повеќе...

Владата го решава деценскиот проблем со лицата без документи

Со донесувањето на измените на законите за престојувалиште и живеалиште и за лична карта со отвора патот за целосно решавање на бездржавјанството во Република Северна Македонија. Овие лица поради непоседувањето на имот и неможноста да обезбедат докази за сопственоста на имотот или договор за закуп практично остануваа без пријавена адреса за живеење а со тоа […] Прочитај повеќе...

Каевски: Станува Мицкоски сабајле и вели што ќе блокираме денеска, така функционира ДПМНЕ

Станува Мицкоски сабајле и вели ајде денеска што ќе блокираме и тоа е став на опозицијата, што го гледаме во континуитет, така функционира ДПМНЕ, истакна пратеникот на СДСМ Дарко Каевски за „Студио 10“ на телевизија 24. Каевски нагласи дека законското решение на законот за амнестија има за цел да се растеретат затворите, во него нема […] Прочитај повеќе...

МФ: Нов закон за решавање банки за зајакнување на финансиската стабилност

Собранието на РС Македонија го усвои Законот за решавање банки, предложен од Министерството за финансии, а со кој земјава воспоставува регулаторна рамка за зајакнување на финансиската стабилност во земјава и навремена интервенција во кредитна инститиуија која е во проблем. Станува збор за сосема нов закон кој има за цел воспоставување инструменти за ефикасно решавање на […] Прочитај повеќе...

Мисија за директен контакт помеѓу Комитетот за примена на стандардите на МОТ и претставници од Министерството за труд и социјална политика

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска и претставници од министерството денеска се сретнаа со тим експерти на Меѓународната организација на трудот и експерт за слобода на здружување кои се во неколку дневна посета на земјава со цел реализација на Мисија за директен контакт помеѓу Комитетот за примена на стандардите на Меѓународната конференција на […] Прочитај повеќе...

Грковска на јавна расправа за нацрт Стратегијата за транспарентност 2023-2026: Целиме кон уште повисоко ниво на транспарентност и одржлива свест за нејзината важност

Заменичката на претседателот на Владата задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска, се обрати на втората јавна расправа за нацрт Стратегијата за транспарентност 2023-2026, која денеска се одржува во Велес, организирана од Кабинетот за политики за добро владеење, во соработка со Фондацијата Метаморфозис. „Ако корупцијата е болест, транспарентноста е централен дел во нејзиното лекување“. […] Прочитај повеќе...

5,8 отсто повисоки пензии – Парите легнаа на сметките на пензионерите

Повисоката септемвриска пензија беше исплатена во редовниот рок. Некои банки веќе ја ставија пензијата на располагање и предвремено. Начинот на исплата на пензијата се врати редовниот начин на исплата наместо предвремената исплата на пензијата воведена поради прогласувањето на пандемија во државата и донесените мерки за заштита од корона вирусот. The post 5,8 отсто повисоки пензии – Парите легнаа на сметките на пензионерите appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Нови цени на горивата во Македонија

Од денес горивата се точат по следните цени: моторен бензин „евросупер БС-95“ – 86,00 (денари/литар) моторен бензин „евросупер БС-98“ – 88,50 (денари/литар) дизел-гориво „евродизел БС (Д-Е V)“ – 86,00 (денари/литар) масло за горење екстра-лесно 1 (ЕЛ-1) – 85,00 (денари/литар) „мазут М-1 НС“ – 48,660 (денари/килограм) The post Нови цени на горивата во Македонија appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Мексико ја престигна Кина

Кина повеќе не е најважниот надворешно трговски партнер на Америка, туку Мексико е, според американските статистичари. Трговската размена меѓу двете земји достигна 263 милијарди долари во првите четири месеци од оваа година, што претставува 15,4 отсто од надворешната трговија на САД. Кога Кина се приклучи на Светската трговска организација во... The post Мексико ја престигна Кина appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Ново значително поскапување на дел од горивата и денеска во Македонија – Цената на нафтата на светските берзи “беснее” и е на највисока точка оваа година

Малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-98 се зголемува за 2,00 ден/лит, во однос на малопродажната цена утврдена со одлуката за утврдување на највисоки малопродажни цени на нафтените деривати и горива за транспорт од 14.09.2023 година и со тоа малопродажната цена ЕУРОСУПЕР БС-98 изнесува 92,50 ден/лит. Малопродажните цени на бензинот ЕУРОСУПЕР... The post Ново значително поскапување на дел од горивата и денеска во Македонија – Цената на нафтата на светските берзи “беснее” и е на највисока точка оваа година appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Пазарот на црно злато флуктуира: Цените на нафтата во пораст

Цените на нафтата на светскиот пазар денеска се во пораст и суровата нафта „брент“ првпат од почетокот на годинава достигна цена од 93 долари за барел. Меѓународната агенција за енергија (МААЕ) објави дека доброволното продолжување на дневните ограничувања за производство на нафта од страна на Саудиска Арабија и Русија ќе... The post Пазарот на црно злато флуктуира: Цените на нафтата во пораст appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Еве што се случува во телото на жената за време на ПМС: Хормоните се главни виновници за се

Најголема улога во женското репродуктивно здравје имаат хормоните кои регулираат голем број процеси во организмот. Така, под влијание на хормоните може да се забележат одредени појави во телото на жената во текот на менструалниот циклус, како физички така и емоционално. Покрај тоа што главните симптоми на менструацијата се болни грчеви во стомакот, најверојатно жената ќе... Прочитај повеќе Чланак Еве што се случува во телото на жената за време на ПМС: Хормоните се главни виновници за се се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

СТАНЕТЕ КРАЛИЦА НА ФЛЕРТОТ, А ЕВЕ И КАКО – Седум трикови за заведување на кои мажите никогаш не можат да одолеат

Ако мислите дека физичкиот изглед е главниот фактор за успешно флертување, вие сте осудени на неуспех. Самодовербата и шармот се поважни од физичкиот изглед. Изгледот е, да не се лажеме, важен, но без шарм и уште неколку ситници е недоволен за успешно заведување. Секако, секој има своја тактика за заведување, но постојат одредени испробани трикови... Прочитај повеќе Чланак СТАНЕТЕ КРАЛИЦА НА ФЛЕРТОТ, А ЕВЕ И КАКО – Седум трикови за заведување на кои мажите никогаш не можат да одолеат се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

Не сте сигурни дали тој е вистинскиот? – Овие 5 прашања треба да си ги поставите по три месеци врска

Бидете искрени со себе бидејќи од тоа зависи иднината на вашата врска. Откако ќе поминат првичниот занес и огномет од емоции, секоја врска достигнува точка на прекршување. Тогаш е време да се преиспитате себеси и вашите чувства и да одлучите дали врската има иднина или не. Сосема е нормално дека во одредени ситуации нема да... Прочитај повеќе Чланак Не сте сигурни дали тој е вистинскиот? – Овие 5 прашања треба да си ги поставите по три месеци врска се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

ШОК истражување: Еве дали КАФЕТО ГИ НАМАЛУВА ГРАДИТЕ

Според истражувањето на експертите од Универзитетот Лунд во Шведска, три шолји кафе дневно и тоа како влијае на здравјето на жените. Беа анкетирани 300 жени и таа студија покажа дека три шолји кафе можат да ги намалат женските гради, а процентот на намалување би се зголемил со секоја консумирана доза. Тие рекоа дека постои јасна... Прочитај повеќе Чланак ШОК истражување: Еве дали КАФЕТО ГИ НАМАЛУВА ГРАДИТЕ се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

5 работи што треба да ги правите кога се чувствувате осамено: Започнете со пуштање музика

Осаменоста е вообичаено чувство, но има чекори што можете да ги преземете за да се чувствувате подобро. Слушањето музика, викањето пријатели, шетањето надвор и други активности може да го намалат ова непријатно чувство. Долгорочната осаменост може да ве исцрпи емоционално, правејќи го животот да изгледа потежок отколку што навистина е. Запомнете дека осаменоста не е... Прочитај повеќе Чланак 5 работи што треба да ги правите кога се чувствувате осамено: Започнете со пуштање музика се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

Generated by Feedzy