Не земајте извод од сметка на банкомат – опасно е по здравјето!

НИКАКО не земајте извод од сметката на банкомат – ЕВЕ ЗОШТО!

Банкоматите би можеле да го загрозат здравјето на оние кои често ги користат.

Дејли Мејл пренесе истражување кое покажува дека лицата кои на банкомат земаат хартија на која се прикажува извод од сметката и ја држат подолго од два часа без нараквици, во урината имаат зголемен Бисфенол А.

А кај лицата кои имале нараквици, нивото на оваа хемикалија останало исто.

Претходно, научниците го поврзувале Бисфенол А со хормонални пореметувања, проблеми со плодноста, како и проблеми со развојот на мозокот кај децата. Може да се пронајде во конзерви, одредени материјали и пластика, како онаа која често се користи за изработка на детски шишиња.

Оваа хемикалија се користи и за правење на хартија за банкомати, каси во продавници… па често завршува во рацете на купувачите.

Се уште не е познато колку Бисфенол А во урината доведува до проблем, но посебно треба да внимаваат оние кои секојдневно ракуваат со овие апарати.

Затоа се препорачува што помалку да земате изводи од сметки на банкоматите. Чувајте го здравјето!