Новиот деветти пакет антикризни мерки во вредност од 662 милиони евра е за заштита на животниот стандард, ликвидноста на компаниите и развојот на економијата

Новиот деветти пакет антикризни мерки во вредност од 662 милиони евра, што го утврди Владата на Република Северна Македонија, содржи 26 мерки со кои се таргетирани поддршка за ранливите категории на граѓани и компании како и поддршка во услови на зголемени трошоци на живот и продолжени ефекти од енергетската криза.

Со овие мерки се опфатени 120.000 млади лица, над 74.000 социјално ранливи категории на граѓани, над 187.000 пензионери, 40.000 земјоделци, речиси 540.000 корисници на апликацијата мој ДДВ, 600.000 домаќинства и над 70.000 компании.

Пакетот содржи и системски мерки со кои за 2023 и 2024 година се опфатени над 338.000 пензионери и 106.000 вработени во јавен сектор.

По категории, пакетот мерки наменети за граѓаните, домаќинствата и земјоделците е во вредност од 156 милиони евра.

Во оваа категорија, предвидени се мерките за поддршка за зголемување на ученичкиот стандард на основците и средношколците од ранливи категории на семејства со ниски примања, до 50.000 денари. Конкретно, над 105 илјади ученици во основното образование и средношколците во наредните 6 месеци ќе добиваат по 1.200 денари, односно 1.800 денари месечно, за што од буџетот за оваа финансиска поддршка ќе се издвојат вкупно 14,3 милиони евра.

Во наредните 7 месеци, 15.000 студенти кои живеат надвор од местото на студирање, ќе добијат ваучер за превоз во износ од 600 до 1.200 денари, за што се предвидени 2 милиони евра.

Во однос на најранливата категорија на граѓани, во наредните 5 месеци по 2.000 денари месечно ќе добиваат корисниците на надоместок заради попреченост, самохраните родители корисници на Гарантирана минимална помош и родителите на деца со попреченост до 26 години. Мерката опфаќа 16.741 граѓани, за што се издвоени 2,7 милиони евра.

Во деветтиот пакет антикризни мерки се предвидени мерки за поддршка и заштита на стандардот на пензионерите со најниски пензии. Односно, во наредните 5 месеци пензионерите со пензија до 14.000 денари ќе добиваат по 3.000 денари месечно, оние со пензија од 14.000 до 16.000 денари 2.000 денари, додека, за пензионерите со примања од 16.000 до 19.000 денари во следните 5 месеци, ќе имаат поддршка од 1.500 денари. Со оваа поддршка се опфатени над 187.000 пензионери, за што се предвидени 35 милиони евра.

За земјоделците со новиот пакет е предвидена авансна исплата на субвенции преку ИПАРД програмата, и тоа за 40.000 земјоделци кои имаат посеви со полјоделски и градинарски култури, лозови и овошни насади и кои се занимаваат со сточарството, за што се предвидени 8,1 милиони евра.

Еден милион евра се предвидени преку Програмата за енергетска сиромаштија, за финансиска поддршка на над 5.000 семејства.

Со пакетот се предвидени мерки за финансиска поддршка за домаќинствата за инвестиции во обновливи извори на енергија. Конкретно, до максимум 80.000 денари поддршка за фотонапонски панели, до максимум 15.000 денари за соларни системи и до максимум 25.000 денари за инсталација на ПВЦ. За оваа намена се изводени 1,1 милиони евра за околу 2.250 корисници.

Продолжува мерката за 90% субвенционирање на цената на струјата, со која се опфатени 611.000 домаќинства и 68.000 мали потрошувачи. За оваа мерка проценката е дека ќе бидат потребни 35 милиони евра.

Ќе се субвенционира и цената на топлинската енергија, односно парното за домаќинствата и компаниите, за што проценета е импликација од 7,4 милиони евра.

Со пакетот е предвидено продолжување на финансиската поддршка за сметките за струја за домаќинства со ниски приходи – корисници на ГМП и социјална пензија. Поддршката за оваа категорија на граѓани изнесува 1.200 денари месечно во наредните 6 месеци. Со оваа мерка се опфатени над 50.000 корисници со вкупен износ од 5,9 милиони евра.

За мерката „Мој ДДВ“ предвидени се 42,2 милиони евра, а ќе се опфатат речиси 540.000 корисници, за поврат на ДДВ за што прагот е зголемен до 2.100 денари за секое тромесечје поединечно.

Во овој пакет мерки е предвидено законско решение со кое се ограничува затезната камата до висина на долгот, а планирана е и мерка со која се намалува висината на стапката на казнената камата за 3 процентни поени за граѓаните со низок доход.

Пакетот наменет за поддршка на приватниот сектор е во износ од 492 милиони евра и содржи мерки за одржување на ликвидноста на компаниите, конкурентноста и поддршка за инвестиции во обновливи извори.

Конкретно, предвидени се поволни заеми за мали и средни претпријатија во износ од 10 милиони евра, за инвестиции во проекти за енергетска ефикасност и обновливи извори, преку издавање на зелена обврзница.

Се проширува опсегот на компании корисници на гарантната шема од Гарантниот фонд на Развојната банка, преку олеснување на критериумите за аплицирање, за што се предвидени 39 милиони евра.

Предвидена е поволна седма кредитна линија за зелена транзиција во соработка со Европската Инвестициона Банка во износ од 100 милиони евра, за инвестиции во енергетска ефикасност и обновливи извори, по принципот 1+1.

Исто така во соработка со Француската агенција за развој, предвидена е поволна кредитна линија во износ од 50 милиони евра, за поддршка на женско претприемништво, дигитализација и проекти со што придонесуваат за намалување на негативните ефекти од климатските промени и проекти со позитивен придонес за животната средина.

Планирани се 50 милиони евра за поволни заеми за мали и средни претпријатија во соработка со Банката за развој на Советот на Европа, наменети за создавање и зачувување на работни места, поддршка на женско претприемништво и за зелени инвестиции.

Пакетот за приватниот сектор содржи и поддршка преку инструментот на ЕБОР за „зелено финансирање“, за малите и средни претпријатија, за поединци и домаќинства, да инвестираат во обновливи извори на енергија и иновативни решенија за енергетска ефикасност во висина од 790.000 евра.

Исто така, со деветтиот пакет мерки предвидена е одлука за одобрување на користење на дехидрирано млеко за производството на млеко и млечни производи, со што ќе се придонесе за намалување на малопродажните цени на млекото и млечните производи.

Со овој пакет мерки обезбедена е и финансиска поддршка за субвенционирање на придонесите на нови и постојни вработени, за зголемување на платите на работниците од 3.000 – 9.000 денари.

Вкупно 14.9 милиони евра се предвидени за поддршка за јавниот сектор. Конкретно, предвидени се поволни кредити наменети за општините за инвестиции во енергетската ефикасност, со цел намалување на потрошувачката на струја, а во соработка со Светска Банка. За оваа намена се издвоени 10 милиони евра.

За Фондот за енергетска ефикасност во Развојната Банка, а во соработка со Светската Банка, обезбедени се 5 милиони евра за финансирање на проекти во енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија. Оваа мерка треба да обезбеди намалена потрошувачка на струја за јавниот и приватниот сектор.

Покрај овие антикризни мерки, продолжуваат системските мерки за ублажување на ефектите од ценовната и енергетска криза, за што се предвидени 516 милиони евра. Односно 189 милиони евра во 2023 година и 327 милиони евра во 2024 година.

Од оваа сума, 36,2 милиони евра се наменети за зголемувањата на платите во јавниот сектор, преку усогласување со порастот на минималната плата и тоа за 2023 година.

52 милиони евра се обезбедени за зголемувањето на платите во јавниот сектор врз основа на Општиот колективен договор, конкретно за пораст на платата за 10% и исплата на регрес од 10.000 денари за годишен одмор. За 2024 година за оваа мерка која предвидува покачување на платите, се предвидени 150 милиони евра.

Обезбедени се 100 милиони евра финансиски средства за исплата на зголемени пензии за над 338.000 пензионери за 2023 година, и 178 милиони евра за покачување на пензиите согласно новата методологија за 2024 година.

Сите овие мерки започнуваат да важат од 1-ви декември и сите финансиски средства се предвидени во Буџетот.

Топ вести – powered by Centar.mk

  • Centar.mk
  • Vestiplus.mk
  • Biznispro.com
  • Zena.mk
Уште еден земјотрес во Македонија

Прилично слаб земјотрес со епицентеар близу Кичево, а јачината била од 2 степени според рихтер. Според ЕМСЦ земјотресот бил на длабочина од десет километри. Прочитај повеќе...

Загина српскиот репрезентативец, освојувач на медали од Светско првенство

Стефан Савиќ, репрезентативецот на Србија во ММА, беше убиен претходната вечер во Белград, на 23-годишна возраст. Информацијата дека загина овој млад ММА борец ја објави Арена Спорт, која воедно изрази сочувство до семејството. Се испостави дека тој настрадал во инцидент што се случил во текот на ноќта на аголот од Прочитај повеќе...

Повеќемина скопјани искасани од кучиња скитници

На 24.02.2024 во 19.40 часот во Полициската станица Центар М.С.(48) од Скопје пријавила дека на ул.„Светиниколска“ во Скопје била касната од куче скитник. На 24.02.2024 во 19.45 часот во Полициската станица Карпош, М.М.(23) од Скопје пријавил дека на бул.„Илинден“ во Скопје бил каснат од куче скитник. На 24.02.2024 во 15.25 Прочитај повеќе...

Полицијата во Скопје направи парче со казни: Дури 167 граѓани ќе треба да платат казнен налог, некои ќе останат и без возачка

Секторот за внатрешни работи Скопје во текот на вчерашниот ден (24.02.2024) продолжи со контролите во областа на сообраќајот. На територија на град Скопје изречени се вкупно 167 мерки, меѓу кои за возење повеќе од дозволената брзина 42 санкции, 10 мерки за возење без возачка дозвола, 17 санкции за возење под Прочитај повеќе...

Прегазено младо момче во Скопје

Денеска (25.02.2024) во 03.10 часот во СВР Скопје било пријавено дека во Скопје на крстосницата од ул.„Железничка“ и ул.„Димче Мирчев“ патничко моторно возило „ауди“ со скопски регистарски ознаки, управувано од лице(40) од Скопје, удрило во пешак (26) од Скопје. Во несреќата со тешки телесни повреди се здобил пешакот, констатирани во Прочитај повеќе...

Нов земјотрес во Македонија

Слаб земјотрес со епицентеар близу Кичево, а јачината била од 2 степени според рихтер. Според ЕМСЦ земјотресот бил на длабочина од десет километри. Прочитај повеќе...

ЕВТИНО ЛЕТУВАЊЕ ВО СОСЕДСТВОТО И ТОА НА МОРЕ: Цените почнуваат од 150 евра

Туризмот во Бугарија забележа значителен пораст во последните месеци од 2023 година, при што вкупниот приход од ноќевањата е зголемен за 19,8 отсто, што изнесува неверојатни 89,7 милиони бугарски лева или 45.808.353 милиони евра. Ова зголемување е поттикнато од значителниот придонес на нерезидентите, кои сочинуваат речиси 14,5 милиони евра од вкупниот приход, објави веб-страницата БНН. […] Прочитај повеќе...

„БЕЗ 2.000 ЕВРА ОВДЕ УМИРАТЕ ОД ГЛАД“: Марија од оваа европска земја шокираше со цените

Девојка од Балканот со име Марија, која се нашла во еден од финските супермаркети и снимила на лице место кои се цените на производите и објавила на својот „Тикток“, шокираше со скапотијата што владее таму. Таа напиша „тука ќе умре човек без 2.000 евра месечно“. „Не знам кој ме излажа дека Финска не е толку […] Прочитај повеќе...

Скопјанец се преврте со четирицикл, итно е пренесен во градска

На 24.02.2024 во 11.14 часот во СВР Скопје било пријавено дека на место викано „Душановац“, атар на с.Бањани-скопско, лице(65) од Скопје додека управувал четирицикл, се превртел и бил потиснат од четирициклот. Лицето се здобило со тешки телесни повреди, констатирани во Градската општа болница „8-ми Септември“. Излезено било на местото на настанот од полициски службеници од […] Прочитај повеќе...

Тешка сообраќајка на автопатот Скопје-Гостивар, има повредени

На 24.02.2024 во 11.45 часот било пријавено дека на автопатот Тетово-Гостивар, во близина на наплатна станица во Гостивар, товарно возило „ивеко“ со гостиварски регистарски ознаки, управувано од лице(47) од Гостивар, удрило во заштитна ограда и метална канделабра. Во несреќата со тешки телесни повреди се здобил возачот, констатирани во Општата болница Гостивар. Извршен бил увид од […] Прочитај повеќе...

Работната недела трајно скратена на 4 дена, платата иста: Синдикатите во Европа бараат од работодавците и властите да се огледаат на Британците

Одредени британски компании трајно воведоа четиридневна работна недела, по најголемиот светски тест, кој потврди дека овој тип на работна организација ја зголемува продуктивноста и задоволството на работниците. Всушност, повеќето од компаниите кои учествуваа на тестот трајно ја воведоа четиридневната работна недела, додека сите менаџери рекоа дека четиридневната работна недела има... Извор: BiznisPRO.com Прочитај повеќе...

Цените на недвижностите „дивеат“: Воведуваат нов данок

Канадската провинција Британска Колумбија сака да воведе данок до 20 отсто на приходите од продажба на станбени недвижности во рок од две години од купувањето, покажа буџетот за 2024 година. Продавачите би платиле данок од 20 отсто доколку го продадат имотот во рок од 365 дена од купувањето. Во втората... Извор: BiznisPRO.com Прочитај повеќе...

Бундесбанка: Никогаш поголем минус, за прв пат во историјата

Бундесбанката забележа негативни приходи од камати. Загубите што ги направи германската централна банка во милијарди евра во текот на 2023 година се резултат на повисоките каматни стапки, кои ја принудија Бундесбанката да ги повлече сите свои резерви. Бундесбанк објави нулта годишна распределба на добивката во петокот, откако ослободи 19,2 милијарди... Извор: BiznisPRO.com Прочитај повеќе...

Нова цена на горивата во Македонија – Нафтата на светските берзи паѓа

Нафтата од типот брент изнесува 81 долари од барел и забележа пад од 2,5 проценти во изминатото деноноќие. Утре Регулаторната комисијата за енергетика се очекува да ги објави новите цени на горивата во Македонија, па така се очекува нова корекција согласно тековите на светските берзи. Во моментов цените на горивата... Извор: BiznisPRO.com Прочитај повеќе...

Владата воведе забрана, Хрватите возвратија

Владата во Хрватска забрани работа во недела, а компанијата Регинекс излезе со нова деловна идеја – поставување машини за леб. Во населбите Помер, Бањоле и Медулин во Хрватска беа поставени првите авто-сервисни машини за леб, а наскоро свеж леб од машината ќе се нуди и во Винтијан. Продавниците за леб... Извор: BiznisPRO.com Прочитај повеќе...

Подгответе се: Доаѓаат пари за ЧЕТИРИ ХОРОСКОПСКИ ЗНАЦИ во декември! Дали сте еден од нив?

Бик (20 април – 20 мај): Поединците Бикови често се поврзуваат со финансиска стабилност и практичност. Вашиот фокус и одлучност може да доведат до поволни финансиски резултати или можности за зголемен приход. Јарец (22 декември – 19 јануари): Јарците се познати по силната работна етика и амбициозност. Во декември, вашата напорна работа и стратешки пристап... Прочитај повеќе Извор Zena.mk. Прочитај повеќе...

ИЗБЕГНЕТЕ ЛОША СРЕЌА: Откриено потеклото на традицијата на бакнување на полноќ на новогодишната ноќ

Иако точното потекло на прославувањето на вториот почеток на новата година е непознато, обичајот често се следи на два зимски фестивали: Сатурналија во антички Рим и Хогманај, викиншка традиција која сè уште се слави на Нова година во Шкотска. Сатурналија се одржуваше секоја година за време на зимската краткоденица, а бидејќи беше најголемата забава во... Прочитај повеќе Извор Zena.mk. Прочитај повеќе...

Задолжително на лекар – 6 знаци на недостаток на железо

Ниското ниво на железо е најчестото и најраспространето нарушување во исхраната во светот, особено во западните земји, соопшти Светската здравствена организација. Тие веруваат дека дури две милијарди луѓе, што е над 30 отсто од светската популација, страдаат од одреден степен на недостаток на железо, што е особено честа појава кај жените. Ова се најчестите знаци:... Прочитај повеќе Извор Zena.mk. Прочитај повеќе...

Ова се сите придобивки од кефирот: од протеини до пробиотици

Кефирот е култивиран, ферментиран пијалок кој потсетува на јогурт. Одредени извори наведуваат дека овој пијалок е стар повеќе од 1000 години и потекнува од Кавказ. Наводно, локалните мештани, познати по своето здравје и долговечност, случајно го откриле додека носеле свежо млеко во нивните кожени чанти. Некогаш малку познат надвор од Кавказ, денес кефирот е особено... Прочитај повеќе Извор Zena.mk. Прочитај повеќе...

Домашна купка за испукани пети, поефикасна од крема – Потребни се само 2 состојки

Испуканите пети се проблем со кој многумина од нас се соочуваат секојдневно. Отстранетиот калузен епидермис се враќа како бумеранг, а нашите стапала постојано не изгледаат како што би сакале. Оваа купка за потпетици со домашни состојки може да ви помогне да ги трансформирате стапалата пред да влезете во пролетни чевли. Што ви е потребно за... Прочитај повеќе Извор Zena.mk. Прочитај повеќе...