Османи во Виена: Северна Македонија ја има одговорноста и привилегијата да претседава со ОБСЕ

Министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Бујар Османи денеска во Виена ја презентираше Програмата на претседавањето на Република Северна Македонија со Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ). Министерот Османи, во своето обраќање зборуваше за предизвиците и плановите на претседавањето на Република Северна Македонија со ОБСЕ.

Целото обраќање на министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Бујар Османи е во продолжение:

„ Ваши екселенции, дами и господа,

Ми претставува задоволство што ја преземам функцијата Претседавач со ОБСЕ во 2023 година. Ова за мене истовремено претставува, како особена чест, така и сериозна должност.

Од ова место, би сакал најпрво да им оддадам почит на сите оние кои ја извршуваа оваа функција пред мене. Во таа насока, би сакал да го изразам моето особено почитување кон министерот Рау за тоа што ја предводеше нашата организација во досега невидени околности и времиња.

Заедно со неговиот способен тим, полското претседателство покажа вистинска волја и врвна вештина во време на длабока криза за регионот на ОБСЕ.

Ова ги заслужува нашите пофалби, исто како и раководството на Генералниот секретар Шмид и решителноста која ја покажаа сите институции и структури во мрежата на ОБСЕ.

Годинава пред нас нема ништо помалку да биде исполнета со предизвици. Затоа, сметаме на вашата енергија и непрекината поддршка.

Екселенции,

За жал, состојбите не се изменија многу од изминатиот септември, кога ги претставив рамковните приоритети на нашето претседателство.

Војната на агресија против Украина продолжува да го покажува својот грд лик. Мирот е разрушен.

Луѓето продолжуваат да умираат и да страдаат.

Тие се првите кои ја почувствуваа мачнотијата која ја предизвикаа денешните геополитички превирања. Најмногу страдаат оние кои се директно изложени на војна и конфликт. Оние кои се настрана чувствуваат несигурност и неизвесност. Нивниот начин на живот е во прашање, секојдневниот живот е нарушен.Тие треба да се ослободат од стравот од војна.

Нашата меѓусебна доверба е длабоко поткопана. Сепак, уверен сум дека нашите надежи за подобра иднина за нашата Организација, земјите кои ги претставуваме и луѓето на кои им служиме остануваат високи.

Се работи за нив, се работи за луѓето. Ова е нашето мото и силата која нѐ води за годината што претстои.

ОБСЕ треба да даде резултати во тешки времиња.

„Вчера помина. Утрето сѐ уште не е дојдено. Имаме само денес. Да почнеме.” Овие зборови ни звучат познато на сите. Тоа се зборови на Гонџа Бојаџиу, Мајка Тереза, родум од Скопје, нашиот главен град, граѓанка на светот, олицетворение на мирот и сочувствителноста.

Нека нè вдахноват нејзиното наследство, слово и дело. Наша должност е да реагираме денес. За луѓето. Тие ја бараат нашата поддршка.

Тоа е темелот на нашата организација.

ОБСЕ е впрочем и создадена заради оваа конкретна причина и визијата на нашето претседателство во суштина лежи во сржта на мисијата на ОБСЕ.

Земјите потписнички на Завршниот документ од Хелсинки беа „поттикнати од политичката волја, а во интерес на народите, да ги подобрат и засилат своите односи и да придонесат во Европа за мирот, безбедноста, правдата и соработката…“

Ова е заложба на која сите се обврзавме. ОБСЕ има обврска и капацитет да ги заштити интересите на луѓето. Но, прашањето кое се поставува е следното: Дали имаме силна и недвосмислена политичка волја за надминување на предизвиците заради мирот, стабилноста и благосостојбата? Одговорот на ова прашање треба заеднички да дојде од сите 57 држави учеснички и не може сама нималку да го даде ниту една држава учесничка во текот на својот мандат на кормилото на оваа организација.

Ваши екселенции,

Нашиот план во 2023 година е повторно да го заживееме овој дух. И покрај сите тешкотии, нашата Организација го докажа својот потенцијал.

Мора да му дадеме дополнителна поддршка на ОБСЕ за да одговори на својата задача. Тоа подразбира брзо усвојување на единствениот буџет на организацијата. Начелата и заложбите не треба да останат само флоскули. Во пресрет на 50-годишнината од усвојувањето на Хелсиншкиот документ, историјата ќе нѐ памети по делата, а не по нашите ветувања, размислувања и изјави.

Мора да ги преточиме зборовите во дела за да ја обезбедиме функционалноста на ОБСЕ.

Украина ќе остане наш главен приоритет. Агресијата мора да престане. Убивањето и опустошувањето на цивилно население се неприфатливи. Вознемирува да се види како луѓето страдаат. Последиците и цената од оваа војна за регионот на ОБСЕ и пошироко се жалосни и неподносливи.

Свесни сме дека постојат и други кризни подрачја во регионот на ОБСЕ. Регионалната нестабилност и потенцијалот за нови конфликти ќе бараат наше непрекинато внимание. Треба да ги задржиме суштинските функции и дејности на Организацијата, водејќи сметка таа да биде способна да им обезбеди поддршка на ранливите региони и да остане флексибилна во справувањето со предизвиците.

Дами и господа,

На 1 септември ви ги претставив приоритетите на нашето претседателство и тие сега претставуваат составен дел од Програмата која ви ја доставивме.

Тие во голема мера ќе зависат од безбедносните случувања.

Сепак, во претстојнава година ќе се фокусираме на следново:

1. Обезбедување поддршка за една функционална и флексибилна ОБСЕ, нудејќи разновиден комплет на алатки кои би помогнале за обновување на мирот и безбедноста, спречување на конфликти и промовирање на соработка низ регионот на ОБСЕ;

2. Промовирање на човековата безбедност преку обезбедување поддршка за одржлив економски раст и еколошка соработка;

3. Овозможување почитување на основните човекови права и промоцијата на толеранцијата и недискриминацијата како предуслови за сеопфатна безбедност.

ОБСЕ има докажани резултати од своето делување во различни региони. Овде зборувам за искуството на нашата земја. Како земја домаќин на теренска мисија на ОБСЕ, нашата земја може од прва рака да сведочи за придобивките од теренското присуство на ОБСЕ. Уверен сум дека и другите земји домаќини на теренски мисии на ОБСЕ го делат ваквото мислење. Затоа, не треба да чуди податокот дека приоритетот на нашето претседателство со организацијата е ставање фокус на луѓето.

Претседателството ќе се стреми да го засили акцентот на теренската работа, која претставува клучен предуслов за зајакнување на луѓето како крајни корисници на активностите на ОБСЕ. Северна Македонија ќе ја промовира, поддржува и ќе ја засили работата на ОБСЕ на терен, ќе вложи напори да ја подобри координацијата и заедничкото носителство на активностите како предуслов за позитивни промени.

Екселенции,

Денес, повеќе од кога било постои потреба од нашата Организација. Ги поддржувам ставовите кои ги искажавте во Лоѓ и се придружувам на вашите повици за поддршка на ОБСЕ и вредностите на Организацијата. Таквиот поттик ќе ни помогне да ја предводиме оваа Организација во текот на претстојнава година.

На тој пат, сметаме на поддршката од државите учеснички и пошироката структура на ОБСЕ во која се вбројуваат Секретаријатот на ОБСЕ, теренските мисии на ОБСЕ, самостојните институции, Парламентарното собрание на ОБСЕ и специјалните претставници кои работат на важни проблематики.

Предизвици ќе продолжат да се појавуваат, но ние сме тука да истраеме. Во оваа прилика, би сакал да го информирам Постојаниот совет за нашиот план за воведување на позиција Специјален претставник на Претседавачот за граѓанско општество, како доказ за нашата посветеност да одговориме на потребите на луѓето. Нема здрава демократија без гласно, живо и истрајно граѓанско општество.

Исто така, би сакал да ја искористам оваа прилика да ве информирам за нашата намера да ја поканиме Финска да се приклучи на форматот Тројка на ОБСЕ. На овој начин ќе продолжиме да соработуваме и да разработуваме одржливи иницијативи и решенија сè додека не изнајдеме решение за идната држава претседавач со ОБСЕ во 2024 година.

Дами и господа,

Како заклучок, дозволете ми да го преформулирам она што го истакнав на Министерскиот совет во Лоѓ, Северна Македонија е подготвена да го преземе својот дел од одговорноста, имајќи предвид дека за нашата земја претставува привилегија да претседава со оваа Организација. На овој пат, нашите успеси и неуспеси ќе бидат и ваши. Тешките времиња во кои живееме бараат мудрост, одговорност за нашите постапки и посветеност на начелата од Хелсиншкиот завршен документ.

Тие се нашиот светилник на надежта, но и сигнален оган дека за овие начела не се преговара. Тие ќе бидат нашиот Кодекс на вредности и однесување.

Конечно, ќе ја завршам мојата изјава како и што ја почнав, а тоа е со уште еден цитат на Мајка Тереза: „Се плашиме од иднината затоа што ја трошиме денешницата“.

Да не се плашиме од иднината и да ја трошиме денешницата, туку да работиме за подобра утрешнина, за иднината на нашата Организација, за иднината на луѓето.

Ви благодарам.“

Топ вести – powered by Centar.mk

  • Centar.mk
  • Vestiplus.mk
  • Biznispro.com
  • Zena.mk
РКЕ ќе стокми нова цена на горивата – Каква одлука ќе биде донесена?

На лондонската берза нафтата се движи по цена од 75 долари за барел од типот брент покажаа последните податоци. Регулаторната Комисија денес се очекува да ги потврди новите цени на горивата. Ова се актуелните цени на бензините и нафтата: ЕУРОСУПЕР БС – 95 80.5 ден/литар ; ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V)... Прочитај повеќе...

„Резултати што прават разлика“: СДСМ ја започна изградбата на автопатот Прилеп – Битола и СДСМ ќе го пушти во употреба

На денешната трибина „Резултати што прават разлика“ членот на Централниот одбор на СДСМ, Благој Бочварски посочи дека преку изградбата на коридорот 10 Д конечно се стави крај на дилемите кој и кога ќе го гради автопатот кон Битола. „Драго ми е што оваа трибина се одржува во Битола и што... Прочитај повеќе...

Лукаревска од трбината во Битола: Мицкоски да одлучи, или е за ЕУ или е за Левица

На денешната трибина „Резултати што прават разлика“ одржана во Битола, заменик претседателката на СДСМ, Сања Лукаревска посочи дека е време како држава да го заокружиме процесот за продолжување на европскиот пат, повика на одговорност од сите политички чинители а опозицијата ја повика да се одлучи дали се за ЕУ или... Прочитај повеќе...

(НАЈАВА) Министерот за надворешна трговија и економски односи на БИХ Сташа Кошарац во посета на Северна Македонија на средба со министерот за економија Крешник Бектеши

Министерот за надворешна трговија и економски односи на Босна и Херцеговина, Сташа Кошарац од утре (29.05.2023) ќе престојува во официјална посета на Северна Македонија. Кошарац ќе биде пречекан од министерот за економија Крешник Бектеши по што ќе биде реализирана билатерална средба на двајцата министри, а ќе бидат потпишани и два... Прочитај повеќе...

Трибина „Резултати што прават разлика“: Додека Скопје мака мачи со јавниот превоз, Струмица станува прв град на Балканот со целосно електричен јавен превоз

Во своето обраќање на денешната трибина „Резултати што прават разлика“ членот на Извршниот одбор на СДСМ, Костадин Костадинов ги презентираше идните проекти на општина Струмица што имаат за цел да ги унапредат инфраструктурата и сообраќајот во општина Струмица. „Додека Скопје како главен град во државата кубури со јавниот прево, Струмица... Прочитај повеќе...

Пари ќе им паѓаат од небо на овие хороскопски знаци во јуни – Голем финансиски хороскоп за сите знаци

Овен (21 март – 19 април): Во јуни 2023 година, Овен, може да доживеете поттик во вашата финансиска состојба. Може да ви се појават нови можности за зголемен приход. Важно е да се задржи избалансиран пристап и да се избегне импулсивно трошење. Одвојте време да ги процените ризиците и да... Прочитај повеќе...

Полицијата упадна во повеќе локали во Битола, затекнати малолетници по полноќ

Денеска (28.05.2023) во временскиот период од 00.00 до 01.30 часот од страна на полициски службеници од криминалистичката полиција при СВР Битола спроведена била акциска контрола и во еден угостителски објект во Битола биле затекнати 4 малолетници после 00.00 часот. По целосно документирање на случајот ќе биде поднесена прекршочна пријава по... Прочитај повеќе...

Млад скопјанец претепан од три лица во центарот на Скопје

Денеска (28.05.2023) во 02.10 часот И.С.(20) од Скопје пријавил дека околу 00.20 часот на подрачјето на Центар бил физички нападнат од три лица. Се преземаат мерки за расчистување на случајот. Прочитај повеќе...

Лукаревска на трибината „Резултати што прават разлика“: Изградбата на коридорите ќе донесат 8.000 нови работни места и раст од 2 % на БДП годишно

Заменик претседателката на СДСМ Сања Лукаревска во обраќањето на денешната трибина „Резултати што прават разлика“ кусо се осврна и на успесите на СДСМ во изминатите години во делот на инфраструктурата. „Изградивме и обновивме преку 1.400 километри патишта. Над 69 километри автопатски делници се направени. Во тек е изградба на 190... Прочитај повеќе...

Нападнат фудбалски судија на детска лига помеѓу екипи од Штип и Тетово

На 27.05.2023 во 09.52 часот Г.М.(40) од Скопје пријавил дека на спортскиот стадион “Петар Милошевски“ во Скопје, каде бил фудбалски судија на фудбалски натпревар од детска лига помеѓу екипи од Штип и од Тетово, по завршување на натпреварот бил физички нападнат од две лица. Се преземаат мерки за расчистување на... Прочитај повеќе...

Проверете дали ве има: УЈП ја објави најновата листа на должници со имиња на фирми и луѓе

Управата за јавни приходи објавува Листа на должници бр.05/2023 за долгови доспеани до 31.01.2023 и неплатени до 30.04.2023 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини, за кои вкупниот износ на долгот е: повисок од 120.000 денари за физичките лица и самостојни вршители […] The post Проверете дали ве има: УЈП ја објави најновата листа на должници со имиња на фирми и луѓе appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Внимавајте: Зa една година измамени 43 граѓани со брзи кредити

Десетици измамени граѓани се соочиле да плаќаат рати од туѓи подигнати брзи кредити. Само во 2022 година евидентирани се 43 случаи на измами со брзи кредити, велат од МВР за Centar.mk. За овие случаи до ОЈО поднесени се 16 кривични пријави и 24 писмени известувања, при што во рамките на расветлените случаи пријавени се 24 […] The post Внимавајте: Зa една година измамени 43 граѓани со брзи кредити appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Цените на становите се очекува да одат надолу, забележан е значителен пад на цените на градежните материјали

Ќе одат надолу цените на квадратен метар станбена површина во главниот град и внатрешноста на Македонија велат познавачите. Цените кои беа напумпани на становите во Скопје и внатрешноста се очекува да паднат, пред се поради намалената побарувачка, но и поевтинувањето на градежните материјали. Со најава дека цените на становите во Македонија ќе паднат неодамна излезе […] The post Цените на становите се очекува да одат надолу, забележан е значителен пад на цените на градежните материјали appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Оддржана констутивна седница на НАТТА

По одлуката на Управниот одбор на Стопанската комора на Северна Македонија за основање, се одржа конститутивна седница на која се формираше Националната асоцијација на туроператори и туристички агенции на Република Северна Македонија – НАТТА на која се избраа органите и формите на делување. На седницата согласно Правилата за работа на Асоцијацијата, усвоен е предлогот за […] The post Оддржана констутивна седница на НАТТА appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Неограничени разговори и повеќе интернет со новата промотивна понуда од МТЕЛ

Уживајте опуштено во долги телефонски разговори или во повеќе интернет со новата промотивна понуда на дополнителни припејд тарифи од МТЕЛ. Изберете помеѓу xtraTALK M со вклучени неограничени минути и СМС кон сите мрежи и 2 GB интернет со важност од 30 дена или xtraNEТ S со 3 GB интернет со важност од 7 дена. Промотивниот […] The post Неограничени разговори и повеќе интернет со новата промотивна понуда од МТЕЛ appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Еве што се случува во телото на жената за време на ПМС: Хормоните се главни виновници за се

Најголема улога во женското репродуктивно здравје имаат хормоните кои регулираат голем број процеси во организмот. Така, под влијание на хормоните може да се забележат одредени појави во телото на жената во текот на менструалниот циклус, како физички така и емоционално. Покрај тоа што главните симптоми на менструацијата се болни грчеви во стомакот, најверојатно жената ќе... Прочитај повеќе Чланак Еве што се случува во телото на жената за време на ПМС: Хормоните се главни виновници за се се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

СТАНЕТЕ КРАЛИЦА НА ФЛЕРТОТ, А ЕВЕ И КАКО – Седум трикови за заведување на кои мажите никогаш не можат да одолеат

Ако мислите дека физичкиот изглед е главниот фактор за успешно флертување, вие сте осудени на неуспех. Самодовербата и шармот се поважни од физичкиот изглед. Изгледот е, да не се лажеме, важен, но без шарм и уште неколку ситници е недоволен за успешно заведување. Секако, секој има своја тактика за заведување, но постојат одредени испробани трикови... Прочитај повеќе Чланак СТАНЕТЕ КРАЛИЦА НА ФЛЕРТОТ, А ЕВЕ И КАКО – Седум трикови за заведување на кои мажите никогаш не можат да одолеат се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

Не сте сигурни дали тој е вистинскиот? – Овие 5 прашања треба да си ги поставите по три месеци врска

Бидете искрени со себе бидејќи од тоа зависи иднината на вашата врска. Откако ќе поминат првичниот занес и огномет од емоции, секоја врска достигнува точка на прекршување. Тогаш е време да се преиспитате себеси и вашите чувства и да одлучите дали врската има иднина или не. Сосема е нормално дека во одредени ситуации нема да... Прочитај повеќе Чланак Не сте сигурни дали тој е вистинскиот? – Овие 5 прашања треба да си ги поставите по три месеци врска се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

ШОК истражување: Еве дали КАФЕТО ГИ НАМАЛУВА ГРАДИТЕ

Според истражувањето на експертите од Универзитетот Лунд во Шведска, три шолји кафе дневно и тоа како влијае на здравјето на жените. Беа анкетирани 300 жени и таа студија покажа дека три шолји кафе можат да ги намалат женските гради, а процентот на намалување би се зголемил со секоја консумирана доза. Тие рекоа дека постои јасна... Прочитај повеќе Чланак ШОК истражување: Еве дали КАФЕТО ГИ НАМАЛУВА ГРАДИТЕ се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

5 работи што треба да ги правите кога се чувствувате осамено: Започнете со пуштање музика

Осаменоста е вообичаено чувство, но има чекори што можете да ги преземете за да се чувствувате подобро. Слушањето музика, викањето пријатели, шетањето надвор и други активности може да го намалат ова непријатно чувство. Долгорочната осаменост може да ве исцрпи емоционално, правејќи го животот да изгледа потежок отколку што навистина е. Запомнете дека осаменоста не е... Прочитај повеќе Чланак 5 работи што треба да ги правите кога се чувствувате осамено: Започнете со пуштање музика се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

Generated by Feedzy