Радиоактивни печурки, радиоактивни пајаци? Еве како изгледаат животните од Чернобил (Видео)

Нуклеарна катастрофа 1986 година го погоди Чернобил, регион кој денес припаѓа на Украина.

Во близина на нуклеарната електрана, поточно во радиус од најмалку неколку стотини квадратни километри денес е контаминирана зона со високо ниво на радијација.

Денес е можно само накратко да го посетите ова место, со потребната заштита, но подолга присутност би донела опасни последици.

Сепак, постарите и натаму живеат во блиските села. Многу од нив се борат со последиците на радијацијата, која најчесто предизвикува рак.

Радијацијата, присутна на тоа подрачје 30 години, го изменила билниот и животинскиот живот.

Токму овој факт го привлекол вниманието на научниците кои сакаат да истражат како се променил животот во ова подрачје. Меѓу нив е и Тимоти Моусеау кој направил интересно видео.

Радиоактивни печурки? Радиоактивни пајаци? Погледнете го видеото…