Секоја вечер пред спиење ставете лук под перница, она што ќе се случи е чудесно

Секоја вечер пред спиење ставете лук под перница, она што ќе се случи е чудесно

Во народната медицина лукот зазема водечко место, а луѓето велат дека помага и во сосема невообичаени работи!

Поради позитивниот ефект на целокупното здравје, секако препорачливо е почесто да консумирате лук.

Помеѓу другото помага во работата на црниот дроб, ги чисти артериите и крвта, го подигнува имунитетот, помага кај респираторни проблеми, а велат дека може да помогне и кај ќелавост.

Сè тоа го знаеле и древните Еѓипјани и редовно лукот го џвакале сиров, што е сјајна идеја бидејќи клучната состојка на оваа намирница алицин го губи своето дејство кога лукот термички ќе го обработите.

За да извлечете најмногу од лукот, ви препорачуваме да го издробите, да почекате 15 минтуи алицинот да се активира, и потоа да го изедете.

Ако ви смета неговиот мирис, измешајте го со малку маслиново масло и магдонос.

Наводно, лукот помага и за подобар сон. Се става лук под перница за поквалитетен сон. Покрај тоа, некој го носи во џеб како амајлија која ќе го чува од лоша среќа.