Силен земјотрес го тресе овој облакодер- вакво нешто немате видено (Видео)

Земјотрес или потрес настанува за време на поместување на тектонските плочи, движење на Земјината кора или појава на удари, а последицата е тресење на Земјината кора поради ослободување на голема енергија.

Најголемиот број земјотреси се поврзани со границата на литосферните плочи, а земјата во која се случуваат најмногу потреси во текот на годината е Јапонија.

Всушност тоа е причина за јапонските инжињери да креираат згради отпорни на земјотреси за да се избегнат големите катастрофи.

Во наредното видео погледнете што се случува со јапонските облакодери кога удира појак земјотрес…