Спасовски на ТВ24: Нулта толеранција за корупција, борбата не е лесна ама вреди

Денеска, министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски гостувајќи во Студио 10 на ТВ24 беше запрашан за соработката на МВР со институциите надлежни за сузбивање на корупцијата.

„Како МВР имаме нулта толеранција во однос на корупцијата, борба која мора да биде ригорозна и конзистентна, транспарентна и неселективна. Тоа подразбира дека за сето она што го работиме не смее да постои селективност, без разлика корупцијата и криминалот од каде доаѓаат, дал се на високо или ниско ниво, иако за мене таква поделба не постои. Корупција е коурпција, без разлика каде се јавува, таа треба да биде сузбиена. Секако дека ако се јавува корупција на високо ниво е попроблематична заради тоа што може да се има поголемо влијание врз системот, но сепак, мораме како институции, како систем, сите заедно да имаме добар одговор во однос на оваа состојба”, рече министерот Спасовски.

Министерот Спасовски потенцираше дека МВР има добра соработка со институциите надлежни за борба против корупцијата.

„Можам да сведочам за добра соработка и со јавните обвинителства и со Државната комисија за спречување на комисијата, со конкретни договори за соработка, меморандуми за електронска размена на информации. Направивме можност укажувачите да имаат побезбеден систсем. Секоја постапка треба да се води без разлика за кого станува збор, да се прибираат докази, секаде каде ќе се покаже криминал – да се носи одговороност. Не смееме да си дозволиме луксуз во којшто некој ќе биде изоставен од водење постапка за криминал или корупција. Само така граѓаните ќе имаат доверба во институциите”, рече Спасовски.

Образложувајќи дека корупцијата како феномен практично лишува многу услуги кои се потребни на граѓаните, Спасовски истакна дека преку корупцијата граѓаните се лишени од услуги во образованието, во здравството, таа ја јаде економијата и работните места, за сметка на богатење на групи и поединци. Затоа, како што посочи Спасовски, посебно е важно истрагите за корупција да биде проследени со финансиски истраги и конфискација на имот.

„Како МВР од моментот кога започнавме со финансиски истраги го формиравме Одделот за водење финансиски истраги во МВР и водиме паралелно финансиска истрага за секоја кривична постапка, со цел на крајот да не може тој имот кој е нелегално стекнат, да остане кај криминалот, туку да мора да се врати кај државата”, истакна Спасовски.

Истакнувајќи дека борбата против корупцијата е присутна секаде во општество, на секое ниво, министерот Спасовски рече дека таа никогаш не е лесна и не е ексклузивитет само за нашата држава.

„Борбата против криминалот и корупција не е лесна никаде во светот, дури и во најразвиените демократски држави. Еден од најголемите американски претседатели Рузвелт, би рекол – ‘Aко беше лесно немаше да вреди’. Така што и оваа битка којашто ја имаме против криминалот и корупцијата не е лесна, меѓутоа е вредно да се бориме против нив и да создадеме услови за развој на општеството, за такво какво што го посакуваат и, пред сѐ, заслужуваат граѓаните на државата”, рече министерот Спасовски.

Одговарајќи на прашањето дали има заштитени во однос на корупција, Спасовски рече:

„За кој сака нека се работи, тука нема ни внуци, ни браќа, ни сестри, ни функционери…. Не сакам да се создава илузија во јавноста дека некој заради тоа што е поврзан со врвот на власт или е во самиот врв на власта – нема да одговора. Апсолутно секој кој се бави со криминал и корупција мора да одговара! Нема поединец во оваа држава кој може да биде појак од државата и не смее да има во ниту еден случај. Националната припадност, верската припадност, политичката…, во ниту еден случај не може да биде основа за тоа дали има криминал или нема криминал. Тој што правел криминал е криминалец и треба да сноси одговорност. Криминалот и корупцијата не познаваат граници и веќе е транснационален криминал. Да не се надева некој политичар дека затоа што е политичар ќе биде заштитен за тоа што го правел незаконски во текот на работењето. Така што ова треба да биде порака до сите: секој еден којшто прави криминал, кој со умисла сака да биде дел од криминални структури и преку корупција да ја уништува државата, мора да излезе пред лицето на правдата и во тоа сме силно решени”, рече министерот Спасовски, додавајќи притоа дека системот за борба против корупција е комплексен.

„Тоа не е една институција, но граѓаните сакаат да го видат крајниот исход – дали тој што е криминалец и утврдил судот дека е криминалец – ќе ја изврши санкцијата, дали ќе се конфискува нелегалниот имот. Дали зајакнува системот?! Да, зајакнува. Тој систем не е ист систем како до 2017. Дали треба да биде подобар? Да, треба да биде уште подобар и да градиме сите доверба во институциите”, подвлече Спасовски.

Топ вести – powered by Centar.mk

  • Centar.mk
  • Vestiplus.mk
  • Biznispro.com
  • Zena.mk
Владата го решава деценскиот проблем со лицата без документи

Со донесувањето на измените на законите за престојувалиште и живеалиште и за лична карта со отвора патот за целосно решавање на бездржавјанството во Република Северна Македонија. Овие лица поради непоседувањето на имот и неможноста да обезбедат докази за сопственоста на имотот или договор за закуп практично остануваа без пријавена адреса... Прочитај повеќе...

Каевски: Станува Мицкоски сабајле и вели што ќе блокираме денеска, така функционира ДПМНЕ

Станува Мицкоски сабајле и вели ајде денеска што ќе блокираме и тоа е став на опозицијата, што го гледаме во континуитет, така функционира ДПМНЕ, истакна пратеникот на СДСМ Дарко Каевски за „Студио 10“ на телевизија 24. Каевски нагласи дека законското решение на законот за амнестија има за цел да се... Прочитај повеќе...

МФ: Нов закон за решавање банки за зајакнување на финансиската стабилност

Собранието на РС Македонија го усвои Законот за решавање банки, предложен од Министерството за финансии, а со кој земјава воспоставува регулаторна рамка за зајакнување на финансиската стабилност во земјава и навремена интервенција во кредитна инститиуија која е во проблем. Станува збор за сосема нов закон кој има за цел воспоставување... Прочитај повеќе...

Мисија за директен контакт помеѓу Комитетот за примена на стандардите на МОТ и претставници од Министерството за труд и социјална политика

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска и претставници од министерството денеска се сретнаа со тим експерти на Меѓународната организација на трудот и експерт за слобода на здружување кои се во неколку дневна посета на земјава со цел реализација на Мисија за директен контакт помеѓу Комитетот за примена на... Прочитај повеќе...

Грковска на јавна расправа за нацрт Стратегијата за транспарентност 2023-2026: Целиме кон уште повисоко ниво на транспарентност и одржлива свест за нејзината важност

Заменичката на претседателот на Владата задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска, се обрати на втората јавна расправа за нацрт Стратегијата за транспарентност 2023-2026, која денеска се одржува во Велес, организирана од Кабинетот за политики за добро владеење, во соработка со Фондацијата Метаморфозис. „Ако корупцијата е болест, транспарентноста е... Прочитај повеќе...

Владата го решава деценскиот проблем со лицата без документи

Со донесувањето на измените на законите за престојувалиште и живеалиште и за лична карта со отвора патот за целосно решавање на бездржавјанството во Република Северна Македонија. Овие лица поради непоседувањето на имот и неможноста да обезбедат докази за сопственоста на имотот или договор за закуп практично остануваа без пријавена адреса за живеење а со тоа […] Прочитај повеќе...

Каевски: Станува Мицкоски сабајле и вели што ќе блокираме денеска, така функционира ДПМНЕ

Станува Мицкоски сабајле и вели ајде денеска што ќе блокираме и тоа е став на опозицијата, што го гледаме во континуитет, така функционира ДПМНЕ, истакна пратеникот на СДСМ Дарко Каевски за „Студио 10“ на телевизија 24. Каевски нагласи дека законското решение на законот за амнестија има за цел да се растеретат затворите, во него нема […] Прочитај повеќе...

МФ: Нов закон за решавање банки за зајакнување на финансиската стабилност

Собранието на РС Македонија го усвои Законот за решавање банки, предложен од Министерството за финансии, а со кој земјава воспоставува регулаторна рамка за зајакнување на финансиската стабилност во земјава и навремена интервенција во кредитна инститиуија која е во проблем. Станува збор за сосема нов закон кој има за цел воспоставување инструменти за ефикасно решавање на […] Прочитај повеќе...

Мисија за директен контакт помеѓу Комитетот за примена на стандардите на МОТ и претставници од Министерството за труд и социјална политика

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска и претставници од министерството денеска се сретнаа со тим експерти на Меѓународната организација на трудот и експерт за слобода на здружување кои се во неколку дневна посета на земјава со цел реализација на Мисија за директен контакт помеѓу Комитетот за примена на стандардите на Меѓународната конференција на […] Прочитај повеќе...

Грковска на јавна расправа за нацрт Стратегијата за транспарентност 2023-2026: Целиме кон уште повисоко ниво на транспарентност и одржлива свест за нејзината важност

Заменичката на претседателот на Владата задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска, се обрати на втората јавна расправа за нацрт Стратегијата за транспарентност 2023-2026, која денеска се одржува во Велес, организирана од Кабинетот за политики за добро владеење, во соработка со Фондацијата Метаморфозис. „Ако корупцијата е болест, транспарентноста е централен дел во нејзиното лекување“. […] Прочитај повеќе...

5,8 отсто повисоки пензии – Парите легнаа на сметките на пензионерите

Повисоката септемвриска пензија беше исплатена во редовниот рок. Некои банки веќе ја ставија пензијата на располагање и предвремено. Начинот на исплата на пензијата се врати редовниот начин на исплата наместо предвремената исплата на пензијата воведена поради прогласувањето на пандемија во државата и донесените мерки за заштита од корона вирусот. The post 5,8 отсто повисоки пензии – Парите легнаа на сметките на пензионерите appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Нови цени на горивата во Македонија

Од денес горивата се точат по следните цени: моторен бензин „евросупер БС-95“ – 86,00 (денари/литар) моторен бензин „евросупер БС-98“ – 88,50 (денари/литар) дизел-гориво „евродизел БС (Д-Е V)“ – 86,00 (денари/литар) масло за горење екстра-лесно 1 (ЕЛ-1) – 85,00 (денари/литар) „мазут М-1 НС“ – 48,660 (денари/килограм) The post Нови цени на горивата во Македонија appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Мексико ја престигна Кина

Кина повеќе не е најважниот надворешно трговски партнер на Америка, туку Мексико е, според американските статистичари. Трговската размена меѓу двете земји достигна 263 милијарди долари во првите четири месеци од оваа година, што претставува 15,4 отсто од надворешната трговија на САД. Кога Кина се приклучи на Светската трговска организација во... The post Мексико ја престигна Кина appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Ново значително поскапување на дел од горивата и денеска во Македонија – Цената на нафтата на светските берзи “беснее” и е на највисока точка оваа година

Малопродажната цена на бензинот ЕУРОСУПЕР БС-98 се зголемува за 2,00 ден/лит, во однос на малопродажната цена утврдена со одлуката за утврдување на највисоки малопродажни цени на нафтените деривати и горива за транспорт од 14.09.2023 година и со тоа малопродажната цена ЕУРОСУПЕР БС-98 изнесува 92,50 ден/лит. Малопродажните цени на бензинот ЕУРОСУПЕР... The post Ново значително поскапување на дел од горивата и денеска во Македонија – Цената на нафтата на светските берзи “беснее” и е на највисока точка оваа година appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Пазарот на црно злато флуктуира: Цените на нафтата во пораст

Цените на нафтата на светскиот пазар денеска се во пораст и суровата нафта „брент“ првпат од почетокот на годинава достигна цена од 93 долари за барел. Меѓународната агенција за енергија (МААЕ) објави дека доброволното продолжување на дневните ограничувања за производство на нафта од страна на Саудиска Арабија и Русија ќе... The post Пазарот на црно злато флуктуира: Цените на нафтата во пораст appeared first on BiznisPRO. Прочитај повеќе...

Еве што се случува во телото на жената за време на ПМС: Хормоните се главни виновници за се

Најголема улога во женското репродуктивно здравје имаат хормоните кои регулираат голем број процеси во организмот. Така, под влијание на хормоните може да се забележат одредени појави во телото на жената во текот на менструалниот циклус, како физички така и емоционално. Покрај тоа што главните симптоми на менструацијата се болни грчеви во стомакот, најверојатно жената ќе... Прочитај повеќе Чланак Еве што се случува во телото на жената за време на ПМС: Хормоните се главни виновници за се се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

СТАНЕТЕ КРАЛИЦА НА ФЛЕРТОТ, А ЕВЕ И КАКО – Седум трикови за заведување на кои мажите никогаш не можат да одолеат

Ако мислите дека физичкиот изглед е главниот фактор за успешно флертување, вие сте осудени на неуспех. Самодовербата и шармот се поважни од физичкиот изглед. Изгледот е, да не се лажеме, важен, но без шарм и уште неколку ситници е недоволен за успешно заведување. Секако, секој има своја тактика за заведување, но постојат одредени испробани трикови... Прочитај повеќе Чланак СТАНЕТЕ КРАЛИЦА НА ФЛЕРТОТ, А ЕВЕ И КАКО – Седум трикови за заведување на кои мажите никогаш не можат да одолеат се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

Не сте сигурни дали тој е вистинскиот? – Овие 5 прашања треба да си ги поставите по три месеци врска

Бидете искрени со себе бидејќи од тоа зависи иднината на вашата врска. Откако ќе поминат првичниот занес и огномет од емоции, секоја врска достигнува точка на прекршување. Тогаш е време да се преиспитате себеси и вашите чувства и да одлучите дали врската има иднина или не. Сосема е нормално дека во одредени ситуации нема да... Прочитај повеќе Чланак Не сте сигурни дали тој е вистинскиот? – Овие 5 прашања треба да си ги поставите по три месеци врска се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

ШОК истражување: Еве дали КАФЕТО ГИ НАМАЛУВА ГРАДИТЕ

Според истражувањето на експертите од Универзитетот Лунд во Шведска, три шолји кафе дневно и тоа како влијае на здравјето на жените. Беа анкетирани 300 жени и таа студија покажа дека три шолји кафе можат да ги намалат женските гради, а процентот на намалување би се зголемил со секоја консумирана доза. Тие рекоа дека постои јасна... Прочитај повеќе Чланак ШОК истражување: Еве дали КАФЕТО ГИ НАМАЛУВА ГРАДИТЕ се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

5 работи што треба да ги правите кога се чувствувате осамено: Започнете со пуштање музика

Осаменоста е вообичаено чувство, но има чекори што можете да ги преземете за да се чувствувате подобро. Слушањето музика, викањето пријатели, шетањето надвор и други активности може да го намалат ова непријатно чувство. Долгорочната осаменост може да ве исцрпи емоционално, правејќи го животот да изгледа потежок отколку што навистина е. Запомнете дека осаменоста не е... Прочитај повеќе Чланак 5 работи што треба да ги правите кога се чувствувате осамено: Започнете со пуштање музика се појављује прво на Zena.mk. Прочитај повеќе...

Generated by Feedzy