СССР ја ископале најдлабоката дупка на светот, никој не знае што има на дното

Наречена Колска супердлабока бушотина, дупката е ископана за научниците да дознаат нешто повеќе за тоа што се наоѓа под нашите стапала. Иако децениските ископувања чинеле вистинско богатство, научниците дошле до фасцинантни откритија.

Под зарѓан поклопец, сред пустата тундра на полуостровот Кола на самиот север на Европа, се наоѓа најдлабоката дупка на светот. Длабока е 12.262 метри, а ја ископале советските научници во периодот од 1970 до 1989 година.

На пример, на длабочина од 7 километри пронајдени се фосилни остатоци од едноклеточни организми, а на отприлика истата длабочина пронајдена е и вода.

На самото дно измерена е температура од 180 степени целзиусови, што се покажало прежешко за понатамошно бушење.

Иако е Колската супердлабока бушотина најдлабоката точка на земјата, подлабока и од Маријанскиот ров, таа сочинува незначителен дел од одалеченоста до средиштето на Земјата.

Имено, до таму има околу 6.400 километри па нашите 12.262 метри се незначителни 0,19 проценти од таа одалеченост. Со други зборови, буквално само сме ја изгребале површината на Земјата.