СТРАШНАТА МОЌ НА ПРИРОДАТА: Погледнете како се отвара и затвара земјата за време на силен земјотрес

Аматерска видео снимка која ја забележал еден турист кога во март 2011. година почнал земјотресот во Јапонија, покажува колкава сила има мајката природа.

Повеќе од 18.000 луѓе загинаа кога катастрофален земјотрес со јачина од 9 степени според Рихтер, а потоа и цунами ја разруши североисточна Јапонија. Земјотресот траел шест минути, и имал повеќе од 250 потреси.

На снимката се гледа како земјата се отвара и затвара, а целата појава е следена од чуден феномен.

Феноменот под назив ликвефакција настанува кога заситено земјиште доживува огромен стрес, како што се потресите, што доведува до тоа притисокот на вода драстично да се зголеми. Ова се одразува така што честичките на земјиштето се движат „послободно“, па самата земја се однесува како течност.

Како изгледа тоа погледнете на видеото во прилог: