Враќање на иселените – невозможна мисија или долгорочна реалност со обмислена стратегија

Секоја политичка структура или организација којашто се залага да запре процесот на иселување на младите и стручни кадри од земјата, а потоа да започне и процесот кои ќе создаде услови за да започне нивното враќање во земјата, не смее да биде против, ниту да го блокира брзото членство на Европската унија. Полска, Шпанија, Португалија и Хрватска покажуваат дека таа мисија не е невозможна.

Зоран БОЈАРОВСКИ

Секоја политичка структура или организација којашто се залага да запре процесот на иселување на младите и стручни кадри од земјата, а потоа да започне и процесот кои ќе создаде услови за да започне нивното враќање во земјата, не смее да биде против ниту да го блокира брзото членство на Европската унија.

Постојат неколку причини за тоа кои, воедно, се и фактори да се обезбеди обратен процес – младите да ги задржиме во земјата, а потоа и да ги постигнеме стандардите во економски, деловен, социјален и општествен контекст што иселените македонски граѓани ќе ги препознаат како реална и долгорочна причина за да се вратат во земјата.

„Единствен начин да се спречи заминувањето на младите е преку намалување на разликите во економските и социјални прилики во Северна Македонија споредено со западните земји, што може да се обезбеди преку членството во ЕУ“, е ставот на министерот за надворешни работи Бујар Османи искажан на Улпиана форумот што се одржа во Приштина пред неколку дена.

Османи посочи на фактот дека земји како Шпанија и Португалија, пред членството во ЕУ, имале значително поголем одлив на работна сила и млади. Трендот во овие две земји, според Османи, е променет со членството во Унијата.

Полска, Шпанија, Португалија и Хрватска покажуваат дека мисијата не е невозможна

Уште една земја членка на ЕУ – Полска, бележи враќање на нејзините емигранти од земјите од Западне Европа во татковината.

Со 5 милиони полски граѓани надвор од Полска, од кои 1,3 милиони во земјите на ЕУ, главно Германија, Велика Британија и Ирска, оваа земја беше една од земјите со најбројна дијаспора. Но, после Брегзит, и со забележителен тренд од 2019 година, расте бројот на Полјаци и Полјачки повратници

Полска стана членка на ЕУ во 2004, а во 2016 година просечната полска плата ја достигна висината од 70% од просекот на ЕУ, а со подобрените економски услови трендот на емиграција почна да се намалува уште во 2010, само 6 години после членството во ЕУ.

Тогаш започна кампањата за враќање на полските граѓани од другите земји на ЕУ зашто земјата се соочи со потребата од поголема работна сила, па полскиот министер за развој Матеуш Моравјецки ги охрабри Полјаците во странство да се вратат во Полска.

Во 2019 година, бројот на Полјаците кои живеат во странство падна за прв пат по Големата рецесија во 2008 година. Бројот на Полјаците кои се враќаат е зголемен, при што оние кои се враќаат ги надминуваат граѓаните кои заминуваат од 2019 до 2022 година. Причините наведени за овој феномен вклучуваат подобрени економски услови во Полска, перципиран еднаков/повисок животен стандард по прифатлива цена, желба да се биде поблиску до семејството, чувство на ксенофобија (без разлика дали е реална или замислена) во земјите на емиграција, како и некои политички настани како што беше Брегзит, на пример.

Слични првични индиции има и во нашето непосредно опкружување во регионот. Во Србија и Хрватска.

Неодамна хрватскиот премиер Андреј Пленквиќ изјави дека сега, 10 години после членството во ЕУ, во земјата се случува обратен процес: Хрватите што заминале во земјите на ЕУ пред и за време на членството во унијата, сега изразуваат желба да се вратат.

Иако медиумите и јавноста во хрватска со скепса, па дури и со потсмевање реагираа на делот од изјавата на Пленковиќ дерка дури 250 илјади хрвати сакаат да се вратат, нивното исражување покажа дека ако не толку, еден сериозен процент на иселени веќе изразиле желба или покажуваат интерес да се вратат во земјата.

Според истражувањето на Институтот за миграции и народности од Загреб само 29 отсто од испитаниците биле категорични дека не размислуваат за враќање. Дури 70% се изјасниле дека сакаат да се вратат или дека размислуваат за враќање, но сѐ уште не донеле конечна одлука.

Со овие индиции предвид, како и тргнувајќи од стратегијата за создавање услови за враќање на Хрватите во нивната матична земја, Загреб ја спроведува кампањата „Ја избирам Хрватска“ (Biram Hrvatsku) на тамошниот Завод за вработување со поддршка на Уредот за Хрвати надвор од Република Хрватска.

Уредот, како дел од оваа стратегија, на заинтересираните им го нуди „Водичот повратници во Република Хрватска“ со сите информации како иселените Хрвати да си ја олеснат реализацијата на оваа одлука и за целата логистичка и финансиска подршка за отворање бизнис во земјата.

Иако кога е во прашање Србија најголем дел од младите се иселиле за време на војните во поранешна Југославија и во перидот кога северниот сосед беше жртва на катастрофалните политики на Милошевиќ, прашањето на враќање на иселените и за запирање на „егзодусот“ на младите е топ приоритет на Белград.

За таа цел е креирана и се реализира веќе од поодамна програмата „Точка на враќање“ (Tačka Povratka).

Оваа програма во Србија на иселените Срби кои покажуваат интерес да се вратат во земјата им нуди на едно место преглед на сите можности што можат да им го олеснат спроведувањето на одлуката. Во „Водичот за повратници“, на веб страницата на програмата, се пласирани информации и линкови за решавање на административните прашања, за условите и погодностите како да се започне бизнис, како да се се вклучат во заедницата со нивните сограѓани со кои делат исти вредности и интереси.

Членство во ЕУ за удвојување на стандардите до 2030 како пресвртна точка

Во оваа насока драгоцени се и укажувањата на експертите, познавачи на тематиката во земјата и во регионот. Дона Костуранова од регионалната канцеларија на Фондацијата Вестминстер, и со искуство во младинските политики, истакнува дека освен креирањето политики за задржување на младите, важно е и да имаме план како да ги мотивираме оние што заминале да се вратат назад.

Костуранова се навраќа на примерот на Србија и нивната „Точка на враќање“ за да потенцира дека невладиниот сектор во соработка со Владата им нуди поддршка на повратниците од дијаспората побрзо да се интегрираат откако ќе се вратат во земјата и да најдат работа.

„За оние што се иселиле, шансите да се вратат се мали. Сепак треба да се вложува во сè што влијае на нивниот квалитет на живот – работни места, локална инфраструктура, култура итн. Има политики со кои може да се амортизираат оние фактори што ги тераат младите да си одат, како младинската гаранција на пример. Циркуларната миграција е многу важна. Да се прават програми за лицата од дијаспората за кога ќе се вратат дома да им се обезбеди работа, менторство “, истакна Костуранова во еден разговор за „Блумберг“

Со овие искуства предвид, се чини дека мисијата за запирање на иселувањето и за создавање на услови за враќање на нашите иселеници и не е невозможна мисија. Со силна политичка волја и со креирање на стратегија за оваа цел со конкретни мерки и задолженија за институциите, Македонија може да влезе во кампања која што, на пример, може да се нарече – МК е ОК!

Почетен импулс во таа насока може да биде Планот за раст на економиите на Западен Балкан, програма во која за Македонија се предвидени речиси 1 милијарда евра наменети за значајна финансиска поддршка за поддршка на забрзувањето на реформите, особено во делот на прилагодување на националните економии со стандардите на земјите членки на ЕУ.

Според сите оценки Планот за раст е најамбициозниот механизам на Европската Комисија во досегашниот процес за интеграција на земјите од Западен Балкан во ЕУ и дека на него треба да се гледа како на инвестиција за успешно заокружување на евоинтеграцијата на регионот.

Од сето ова произлегува дека фокусот на земјите од Западен Балкан за економска и социјална конвергенција со стандардите на ЕУ треба да биде ставен реформите во деловното опкружување, во дигитализацијата, во образование во однос на развој на професионалните и стручните вештини, но и во основите како што е владеење на правото и овозможувачката средина за бизнис во фер средина ослободена од канцерогените влијанија на корупцијата.

Генералниот директор на Директоратот за проширување на Европската Комисија, Јан Копман, по претставување на планот пред министрите за финансии од регионот во Скопје, порача дека Планот за раст треба да ги удвои економиите на земјите од регионот, така што, од моменталните шест илјади евра просечниот БДП по глава на жител, за десет години да биде 12 илјади евра.

Десет години за удвојување на стандардот на граѓаните на земјите од регионот, односно на Македонија, за да се почувствуваат благодетите кои ќе отворат широки перспективи за младите и за враќање на веќе иселените.

Подобар животен стандард, подобро образование, нормализирање на владеење на правото, се само дел од елементите од, како што економскиот сектор ја нарекува, целопкупната тема на задржување на младите и адресирање на прашањето до институциите преку разработени ставови на бизнис-заедницата.

Оттаму, имајќи ги овие перспективи предвид, влезот во Европската Унија повторно се наметнува како прашање кое не смее да се одлага зашто ги отвора шансите за младите и нуди развој на државата и сигурна иднина како поттик за нашите иселени граѓани да станат повратници.

„Важно e сега да побрзаме бидејќи секој ден надвор од ЕУ губиме по една можност од Европската Унија. Романија откако е членка на Европската Унија има повлечено 40 милијарди евра во инфраструктура, животна средина, земјоделие и целокупен развој. Хрватска 25 милијарди евра за 10 години, Романија за 15 години. Бугарија го зголемила извозот за 230 процент. Целата инфраструктура на овие држави изградена од пари на Европската Унија“, коментираше во една прилика вицепремиерот задолжен за европски прашања Бојан Маричиќ.

Сите овие фактори и искуства од придобвките на земјите кои станале членки на ЕУ одат во прилог на стабилноста, економскиот напредок и прогрес во постигнувањето на европските стандарди. Тоа е влогот и почетна точка што Северна Македонија треба да ја оствари со непрекинат и стабилен евроинтеграциски процес како услов за креирање стратегија за враќање на македонските граѓани во земјата.

Извор: Racin.mk

Топ вести – powered by Centar.mk

  • Centar.mk
  • Vestiplus.mk
  • Biznispro.com
  • Zena.mk
УХМР со вонредни најави, доаѓа снег и дожд: Детална прогноза за следните 4 дена

Од утре до четврток времето ќе биде стабилно, освен во вторник во утринските часови кога претежно во западните делови ќе има услови за локален дожд. Д невната температура ќе биде во пораст, освен по одделни котлини каде ќе има појава на магла или ниска облачност. Од четврток попладне до сабота... Прочитај повеќе...

Возете внимателно: На овие патни правци врне снег

СОСТОЈБА НА ПАТИШТА: Сообраќајот на државните патишта се одвива непречено по наместа влажни коловози. Снег со слаб интензитет провејува на П.Шапка,Ресен,Крушево,Буково,Ѓавато и Пресека. Прочитај повеќе...

Дневен хороскоп за 11 декември 2023

Овен (21 март – 19 април): Овен, денес го разгорува вашиот авантуристички дух! Прифатете ги предизвиците со ентузијазам и ќе најдете успех. Неочекуван пресврт во вашиот ден додава допир на возбуда. Бик (20 април – 20 мај): Бик, денес најдете радост во едноставните задоволства. Препуштете се на вашите омилени удобности... Прочитај повеќе...

ЦЕЛАТА ЛИСТА ДОСТСАПНА НА ИНТЕРНЕТ: Објавен список со имиња на фирми и луѓе кои должат данок кон УЈП

Управата за јавни приходи објавува Листа на должници бр.12/2023 за долгови доспеани до 31.08.2023 и неплатени до 30.11.2023 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини, за кои вкупниот износ на долгот е: повисок од 120.000 денари за... Прочитај повеќе...

(ФОТО) Охрид блесна во сиот свој новогодишен сјај

(ФОТО) Охрид блесна во сиот свој новогодишен сјај. Прочитај повеќе...

РКЕ СО НОВА ЦЕНА НА ГОРИВАТА – Се очекува големо намалување

Цените на гроивата во Македонија утре ќе доживеат промена, а според берзанските податоци тие треба значително да паднат. Според последните податоци на светските берзи нафтата од типот брент се продава за 75 долари за барел. Во моментов горивата се точат по следните цени: ЕУРОСУПЕР БС – 95 78.5 ден/л ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V) 76 ден/л […] Прочитај повеќе...

Возете внимателно: На овие патни правци врне снег

СОСТОЈБА НА ПАТИШТА: Сообраќајот на државните патишта се одвива непречено по наместа влажни коловози. Снег со слаб интензитет провејува на П.Шапка,Ресен,Крушево,Буково,Ѓавато и Пресека. Прочитај повеќе...

Објавен список со имиња на фирми и луѓе кои должат данок кон УЈП – Целата листа е достапна на интернет

Управата за јавни приходи објавува Листа на должници бр.12/2023 за долгови доспеани до 31.08.2023 и неплатени до 30.11.2023 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини, за кои вкупниот износ на долгот е: повисок од 120.000 денари за физичките лица и самостојни вршители […] Прочитај повеќе...

Костадиновска-Стојчевска: Очекувам граѓаните да изберат политичари кои успешно ќе ги завршат преговорите со ЕУ до 2028 година

„Очекувам граѓаните да дадат мандат на политичарите кои умеат и се посветени да ги завршат успешно преговорите со ЕУ до крајот на следниот мандат, односно до 2028 година. Очекувам победа на европскиот фронт предводен од СДСМ, што ќе значи победа на демократските и напредните политики, наспроти политиките водени од дезинформации и омраза чиви претставници се […] Прочитај повеќе...

Костадиновска-Стојчевска: Во петок од Албанија враќаме 21 од украдените икони

„Од Албанија овој петок 21 од украдените и потоа пронајдени икони ќе бидат вратени дома, со што ќе останат уште дваесетина икони кои незаконски беа изнесени од државата – за нивното враќање потребно е да се завршат процедурите“ рече министерката за култура, Бисера Костадиновска-Стојчевска во интервју за „Фронтлајн“. Таа додаде дека враќањето е резултат на […] Прочитај повеќе...

Објавен список со имиња на фирми и луѓе кои должат данок кон УЈП – Целата листа е достапна на интернет

Управата за јавни приходи објавува Листа на должници бр.12/2023 за долгови доспеани до 31.08.2023 и неплатени до 30.11.2023 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини, за кои вкупниот износ на долгот е: повисок од 120.000 денари за... Извор: BiznisPRO.com Прочитај повеќе...

РКЕ СО НОВА ЦЕНА НА ГОРИВАТА – Се очекува големо намалување

Цените на гроивата во Македонија утре ќе доживеат промена, а според берзанските податоци тие треба значително да паднат. Според последните податоци на светските берзи нафтата од типот брент се продава за 75 долари за барел. Во моментов горивата се точат по следните цени: ЕУРОСУПЕР БС – 95 78.5 ден/л ЕУРОДИЗЕЛ... Извор: BiznisPRO.com Прочитај повеќе...

Годишната стапка на инфлација во Германија во ноември беше потврдена на 3,2 отсто

Годишната стапка на инфлација во Германија падна на 3,2 отсто во ноември од 3,8 отсто во октомври, во согласност со претходната проценка. Ова денеска го потврди германската федерална статистичка служба Дестатис. Инфлацијата во Германија во ноември беше најниска од јуни 2021 година. „Стапката на инфлација ослабе петти месец по ред“,... Извор: BiznisPRO.com Прочитај повеќе...

Рускиот приход се зголеми

Приходите на рускиот буџет од јануари до ноември, според прелиминарните проценки, се зголемени за 4,8 отсто на годишно ниво на 25,96 трилиони рубљи. Ова денеска го соопшти Министерството за финансии на Русија. Приходите од нафта и гас за првите 11 месеци од оваа година се намалени за 22,8 отсто на... Извор: BiznisPRO.com Прочитај повеќе...

Централната банка на Индија ја задржа референтната каматна стапка

Централната банка на Индија (РБИ) денеска објави дека одлучила да ја задржи референтната каматна стапка на 6,5 отсто, петти пат по ред. Глобалниот раст забавува, но индиската економија покажува отпорност на светските настани бидејќи економијата на земјата порасна за 7,6 отсто на годишно ниво во вториот квартал од фискалната 2023/24... Извор: BiznisPRO.com Прочитај повеќе...

Подгответе се: Доаѓаат пари за ЧЕТИРИ ХОРОСКОПСКИ ЗНАЦИ во декември! Дали сте еден од нив?

Бик (20 април – 20 мај): Поединците Бикови често се поврзуваат со финансиска стабилност и практичност. Вашиот фокус и одлучност може да доведат до поволни финансиски резултати или можности за зголемен приход. Јарец (22 декември – 19 јануари): Јарците се познати по силната работна етика и амбициозност. Во декември, вашата напорна работа и стратешки пристап... Прочитај повеќе Извор Zena.mk. Прочитај повеќе...

ИЗБЕГНЕТЕ ЛОША СРЕЌА: Откриено потеклото на традицијата на бакнување на полноќ на новогодишната ноќ

Иако точното потекло на прославувањето на вториот почеток на новата година е непознато, обичајот често се следи на два зимски фестивали: Сатурналија во антички Рим и Хогманај, викиншка традиција која сè уште се слави на Нова година во Шкотска. Сатурналија се одржуваше секоја година за време на зимската краткоденица, а бидејќи беше најголемата забава во... Прочитај повеќе Извор Zena.mk. Прочитај повеќе...

Задолжително на лекар – 6 знаци на недостаток на железо

Ниското ниво на железо е најчестото и најраспространето нарушување во исхраната во светот, особено во западните земји, соопшти Светската здравствена организација. Тие веруваат дека дури две милијарди луѓе, што е над 30 отсто од светската популација, страдаат од одреден степен на недостаток на железо, што е особено честа појава кај жените. Ова се најчестите знаци:... Прочитај повеќе Извор Zena.mk. Прочитај повеќе...

Ова се сите придобивки од кефирот: од протеини до пробиотици

Кефирот е култивиран, ферментиран пијалок кој потсетува на јогурт. Одредени извори наведуваат дека овој пијалок е стар повеќе од 1000 години и потекнува од Кавказ. Наводно, локалните мештани, познати по своето здравје и долговечност, случајно го откриле додека носеле свежо млеко во нивните кожени чанти. Некогаш малку познат надвор од Кавказ, денес кефирот е особено... Прочитај повеќе Извор Zena.mk. Прочитај повеќе...

Домашна купка за испукани пети, поефикасна од крема – Потребни се само 2 состојки

Испуканите пети се проблем со кој многумина од нас се соочуваат секојдневно. Отстранетиот калузен епидермис се враќа како бумеранг, а нашите стапала постојано не изгледаат како што би сакале. Оваа купка за потпетици со домашни состојки може да ви помогне да ги трансформирате стапалата пред да влезете во пролетни чевли. Што ви е потребно за... Прочитај повеќе Извор Zena.mk. Прочитај повеќе...

Generated by Feedzy